KAHRAMANMARAŞ MOZAİKLER ŞEHRİ OLMA YOLUNDA

Kahramanmaraş, özellikle 2014 yılından sonra Müze Müdürü Ahmet DENİZHANOĞULLARI Başkanlığında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda mozaikler şehri olmaya aday bir şehir olmuştur.

İLÇELERİMİZ ZENGİN MOZAİK SAHALARINA SAHİP

Bölgemiz, sadece Germanicia Mozaikleriyle sınırlı değildir. İlçelerimizde yapılan diğer kazılarda, sadece 2017 yılında; Andırın İlçemizin Gökahmetli Mahallesi, Afşin İlçemizin Alimpınar Mahallesi, Dulkadiroğlu İlçemizin Çokyaşar Mahallesi ve Öksüzlü Mahallelerinde yapılan kazılarda en az Germanicia Mozaiklerimiz kadar kıymete haiz Geç Roma Erken Bizans Dönemi yapılarına ait mozaikler gün yüzüne çıkartılmıştır.

1-20180510104152.jpg

KAZILARDAN ÇIKAN MOZAİKLER MÜZEYE TAŞINDI

Bunlardan Germanicia Antik Kentindeki mozaiklerin dışındaki mozaikler bulundukları yerlerden taşınarak Kahramanmaraş Müzesine getirilmiştir. Germanicia Antik Kentindekiler ise yerinde korumaya alınmış, ziyarete açılacağı günü beklemektedir.

2014 yılından itibaren ise her yıl aralıksız olarak sürdürülen çalışmalar ile Germanicia Antik Kenti’nde toplam 2000 m2’lik alanda Kahramanmaraş Müze Müdürlüğünce arkeolojik kazılar yapılmıştır. 2018 yılında ve önümüzdeki yıllarda da bu çalışmaların hız kesmeden devam etmesi beklenmektedir. 

Mozaiklerin üzerinde geometrik motifler, av sahneleri, günlük hayattan kesitler gibi antik çağ yaşantısına ışık tutacak çok önemli figürler yer almaktadır.

2-20180510104152.jpg

EFES VE ZEUGMA ANTİK KENT MOZAİKLERİYLE BENZERLİK VAR

Bilindiği üzere Germanicia Antik Kenti Mozaikleri için, uzman Arkeologlar; Roma döneminde şehrin zenginleri ve generalleri tarafından kullanılan villa mozaikleri olabileceğini, mozaiklerin 4.- 5. yy’a tarihlendirildiğini ve döneminin kaliteli mozaiklerinden olduğunu belirtmektedirler.

ANTİK KENTİN ÜZERİNDE DÖRT MAHALLE YAŞIYOR

Hükümetimizin yeni çıkaracağı İmar Barışı yasasının bu sahaya bürokratik katkısı olur mu bilinmez ama bir gerçek var ki Kahramanmaraş merkezinde dört mahalle, Roma İmparatorluğu'ndan kalma antik bir kentin nadide eserleri üzerinde oturmaya devam etmektedir.

3-20180510104152.jpg ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK MOZAİK MÜZESİNİ KAHRAMANMARAŞ’TA KURABİLİRİZ

Bölgenin istimlâk maliyetinin çok yüksek olduğunu biliyoruz, lakin işin bir yerinden de başlamak gerekir. En azından mevcut kazılardan çıkarılan mozaik alanların bir an önce ziyarete açılarak Kahramanmaraş turizmine kazandırılması gerekliliğine inanıyoruz.

 Mozaik bakımından en az Gaziantep ve Hatay kadar zengin olan şehrimizde büyük bir Arkeoloji ve Mozaik Müzesi kurulması için Müzemiz Müdürlüğünün tecrübeli müdür ve uzmanlarının büyük bir gayret içerisinde oldukları gözlemlenmektedir. Ancak şehrimizin kanaat önderlerinin, mahalli idarelerin, siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin de konuyu sahiplenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

TURİZM ÇALIŞTAYI BAŞKA BAHARA KALDI

Bu konuda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün çaba gösterdiğini biliyoruz. Ancak bürokratik engelleri aşmada sanki biraz geride kaldığımızı, siyasi desteğe ihtiyaç duyduğumuzu düşünüyoruz.

Bu sebeple geçtiğimiz günlerde şehrimizde Turizm Çalıştay’ı yapılacaktı. Kültür ve Turizm Bakanımızın da katılımlarıyla şehrimizin turizmi masaya yatırılarak çözüm önerileri üretilecekti. İl Kültür Müdürlüğümüzce, STK’larımızın da dahil olduğu kurumlar çok büyük hazırlıklar yapmışlardı. Ancak ülkemiz seçim sath-ı mailine girdiğinden, yapılacak olan Turizm Çalıştayı yapılamadı, başka bahara kaldı. 

4-551.jpg

YENİ DÖNEMDE MAKÛS TALİHİMİZİ YENEBİLİRİZ

İnşallah yeni dönemde, yeni seçilecek olan siyasi temsilcilerimizin, Kahramanmaraş’ın bekleyen Turizmin yatırımlarını ayağa kaldırmada gayret göstereceklerini umuyoruz. En azından makûs talihimizi bu dönemde yeneceğimizi temenni ediyoruz.

Zira, Kahramanmaraş, Mozaikler şehri olma yolunda marka şehir olmayı çoktan hak ettiğini düşünüyoruz. Yeter ki inanalım.

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi