Halil Bilginer Hoca Efendi

Bu şehrin yetiştirdiği, ilim irfan sahibi hoca efendileri vardı. Bir çoğu bu dünyadan göçtü. Ancak, sevenlerine, dostlarına, yakınlarına arkalarında güzel hatıralar bırakarak gittiler.

Hepsinden Allah razı olsun.

Bu hoca efendilerimizden biride Rahmetli Halil Bilginer hoca efendidir. Bir çok Kahramanmaraş’lının yakından tanıdığı Halil Hocamız, Müftülük yapmış, ilim ehli, Hakkın hatırını hiçbir hatıra feda etmeyen, nev-i şahsına mahsus bir hoca efendidir.

Halil Bilginer hoca efendiyi bir çok Kahramanmaraş’lı cami kürsülerinden dinledikleri heyecanlı vaazlarından, radyo konuşmalarından, cemaat ve vakıflarda gayretli çalışmalarından çok daha yakından iyi tanırlar.  

Sosyal bir insandı. Her zaman bakımlı, takım elbiseli, kravatlı, yolda dik yürüyen, yakından tanımayanların birazda ekabir tavırlı bir hoca tipi gibi algılasada, O naif bir Müslüman olarak yaşadı. Vaazlarında hiçbir zaman insanları korkutmadı, İslamın kolaylaştırıcı yönlerini anlattı.  sevdirdi. Mütevazi hayat tarzından hiçbir zaman taviz vermedi.

Hoca efendinin müftülük yaptığı yıllarda başından geçen hatıralarını, dostları arasındaki nükteli veciz konuşmalarını, evlatları Bahaeddin ve Mesut Bilginer beylerden dinledim. Bu nedenle hoca efendiyi biraz daha yakından tanıma fırsatım oldu.

Kültürel tarihimize not düşme açısından bu hatıralardan bir kısmını da aşağıda siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedim.

İMANINDAN RAHATSIZ OLMADIĞIM ADAMIN DUMANINDANDA RAHATSIZ OLMAM.

Halil hoca bir gün ahbabı Dr. Serdar Emirmahmutoğlu’nun muayenehanesine gider. İçeri de  Rahmetli eczacı Seyfi Özkan’da var. Vakit Ramazan. Seyfi bey o yıllarda kanser hastası. Haliyle oruç tutamıyor. Rahmetli burada zula yerde kahve ve sıgara ile keyiflenmek istemiş. Ancak onun çok sevdiği hürmet gösterdiği Halil Hoca aniden içeri girince mahcup olmuş, sigarasını söndürmek istemiş. Hoca efendi arkadaşının bu mahcubiyeti karşısında rahatsız olmamasını söyleyerek verdiği cevapla Seyfi beyi rahatlatmış.  “ İmanından rahatsız olmadığım adamın dumanından da rahatsız olmam.” 

KUR’AN OKUYAN GENCİN HATASINI CEMAAT İÇERİSİNDE UYARIR.

Hoca efendinin Gölbaşı’nda Müftülük yaptığı yıllar. Hoca çarşıdaki büyük camiye namaza gider. İçeride cemaatten bir genç Camide Kur’an okuyor. Fakat bazı yerlerini yanlış okuduğunu hoca fark eder. Daha yerine oturmadan ayakta cemaatin içinde genci uyarır. Yanlış okuduğu kısımların doğrusunu  söyler. Bu olaya Hoca efendinin oğlu Bahaeddin beyde şahit olur. Daha sonra çıkışta babasına, “cemaatin arasında gencin yanlışını düzeltmen onu rencide etmedi mi? Keşke kimse yokken uyarsaydın.” dediğinde: hocanın cevabı ilginç: “ O okuduğunun doğru kabul eder, hatasını anlamaz öyle gider. Cemaatte dinlediğini doğru zanneder. Ben onu uyarmakla bana düşen görevi yaptım. Eğer uyarmasaydım. Sonradan birileri yanlışını söylediğinde, ben burayı filan camide okudum, Müftü efendide ordaydı, dinlediği halde bir şey demedi, diyerek yanlışını savunurdu. Şimdi ise canı biraz sıkılsa da doğruyu öğrendi sonradan bana hak verecektir. ” der

Hoca efendinin bu gibi ders verici mahiyette hatıraları çoktur. Dostlarından ve evlatlarından dinlediğimiz hatıralarına yeri geldikçe değineceğiz.

Halil bilginer Hoca efendi 1926 yılı K.Maraşta doğdu. Divanlı mahallesinde ikamet etti.           İslahiye, Elbistan, Darende, Gölbaşı’nda müftülük vazifesinde bulundular. Şehrimizde bir çok camide özellikle Ulu camii, Bahçelievler ve Sanayi camilerinde uzun müddet vaizlik yaptı. Kahramanmaraş’ta mahalli radyolarda İslami ilmihal bilgileri üzerine, halkla soru-cevaplı proğramlar yaptı. Sevilen bir hoca efendiydi. Ömrünün son dönemlerinde hastalıklarla mücadele etti. 2004 yılında 79 yaşında hakka yürüdü. Allah Rahmetini üzerinden eksiltmesin diyoruz.             

Topluma önderlik etmiş olan bu hoca efendilerimizden Allah razı olsun.  Onların hatıralarını, sevenlerinden, dostlarından, yakınlarından ve bizzat yaşayanlardan dinlemek, not almak, hatta hayatlarını kitaplaştırmak bu şehrin eli kalem tutan insanlarının bir borcu olmalıdır.

Bu vesile ile idrak ettiğimiz Kadir gecemizin, birkaç gün sonra veda edeceğimiz Ramazan’ı  ve yaklaşan Ramazan Bayramımızın tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ediyoruz. 

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi