Dr. Ali Arpasatan ve İş Dünyası!...

Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) sessiz sedasız kongre yaptı. Hayırlı olsun.

Yönetim Kurulu Başkanlığı için üyelerden ikinci dönem içinde yetki isteyen Dr. Ali Arpasatan ve ailesini uzun yıllardır tanırım. Benim için özel olan ve değer verdiğim bu aile Kahramanmaraş'a faydalı hizmetleri olan kentin seçkin ailelerinden birisidir.

Sevgili Ali Arpasatan kongrede bir konuşma yapar. Yaptığı konuşmada ilginç tespitler yaparak, iş dünyasının lobi noktasında sorumluluk almadığını ve listelere bir tane bile temsilci girdiremediklerini üstü kapalı ifade ederek adeta özeleştiri yapar.

Sayın Arpasatan'ın bu gün dile getirdiği konuları nacizane ben 30 yıldır yazıyor ve gündemde tutmaya çalışıyorum. Parayı elinde tutan gücü de elinde tutar. Ancak bu söz Kahramanmaraş için geçerli değildir.

Kahramanmaraş'ta özellikle iş dünyasında bencillik ön plandadır. Bunun sonucu bu şehirde lider ve ağabey diye tanımlama yapacağımız insanlar yoktur. Bunların yerini hocalar dolduruyor. Bir şehir siyasetinin etki alanını akil insanlar, ufuklu insanlar belirlemeyip de başkaları bu alanı dolduruyor ise bu şehirde sorun var demektir.

Kahramanmaraş'ın son 30 yılı bu şekilde geçmiştir. Belediye Meclislerine teknik adamlar değil de hiç bir özelliği olmayan, kent adına üç kelimeyi konuşamayan insanlar yazılmış, bu şehrin imar kaderi tek bir adamın eline teslim edilmiştir. O adamında neler yaptığı göz önündedir.

Ben bu şehrin imarını bu şekilde dar alanlarda sıkıştıran ve sadece rant odaklı yapan bu insana ve etrafındakilere bir şey demeye elim varmıyor. Çünkü bu kumaştan ancak bu elbise çıktı.

**

Sevgili Ali Başkan, Kahramanmaraş iş dünyasının bir şey söyleyebilmesi için önce iğneyi kendinize çuvaldızı başkalarına batırmalısınız.

Bir şehirde medya güçlü değilse, kamuoyu oluşturan unsurlar güçlü değilse, o şehrin ekonomik gücünü elinde tutan insanlar bu alana yatırım yapmamışsa, medyaya mali destek sağlamamışsa, bu şehirde bir şey olmaz.

Kahramanmaraş'ta ilk 1000'e ilk 500'e ilk 250'ye giren firmalar, bu şehirde kamuoyu oluşturma adına ne yaptılar? Hangi yayın organlarına reklam desteği verdiler? Kime sahip çıktılar?

Sevgili Ali Başkan, bir gazeteci olarak Kahramanmaraş iş dünyasının basına ve medyaya bu hastalıklı bakışı olduğu sürece sizler hiç bir siyasi partiden bir tek ismi milletvekili listelerine yazdıramazsınız. Bunu sağlayabilmek için cebinizden para çıkması gerek. Fedakarlık yapmanız gerek. Kusura bakmayınız amma, bu şehrin en büyük firması medyaya yaptığı reklam desteğini yazacak olsak ayıp olur. Bunun için size nacizane bir önerim olacak.

Sevgili Ali Başkan 2017 yılında Kahramanmaraş'ta teşvik kalkacak. Ondan sonra bu şehirde ayakta duracak sanayiciler ve bunların yaşayacağı zorluklar ortaya çıktıktan sonra belki o zaman medya ve kamuoyu gücüne ihtiyaç duyacaklar. Belki o tarihten sonra lobi faaliyetleri yapmak zorunluluğu çıkar ortaya.

**

Sevgili Ali Başkan 2004 yılında Kahramanmaraş teşvik kapsamına alınmadığında biz gazeteciler yaptığımız yayınlarla size sahip çıkmıştık, Kahramanmaraş'a sahip çıkmıştık. Benim yaptığım o dönem ki gazeteler Kahramanmaraş gündemini değiştirmişti. Peki ne oldu? Hiç bir iş adamı arayıp bana bir teşekkür bile etmedi.

Bu gün aynı sorun olsa, ben tek bir köşe yazısı bile yazmam. Çünkü yaptıklarımızın karşılığını hiç alamadık.

**

Siz iyi niyetlerle bu güzel konuları gündeme getirdiniz. Konuştuklarınızın altına imza atarım. Ancak iş dünyasının bir samimiyet testine ihtiyacı var. Bir birlerine saygı göstermeyen, her kafadan bir sesin çıktığı, Ticaret Odasında ayda bir defa bile meclis toplantısına gelmeyen bu kadar benciliğin tavan yaptığı bir şehirde siz parası olanların bile siyasal noktada ağırlığı olmaz.

Özgül ağırlığınızın olması için birlik ve beraberlik içinde olmanız, yüreklerinizin toplu atması gerek. Onu da göremiyorum kusura bakma!...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi