Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinliklerinden

MUSTAFA TATCI’DAN “YUNUS EMRE OKULU” DERSLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin gelenekselleştirdiği, Kültür Sanat Sezonu Etkinlikleri, bütün coşkusuyla devam ediyor. Bu programlar kapsamında sergi, konser, söyleşi ve tiyatro türünde Ocak ayı içerisinde 17 etkinlik sanatseverlerle buluşturuldu.

Kültür dünyamızı zenginleştiren birbirinden değerli etkinliklerle, çocuk ve yetişkin tiyatro gösterilerinin yanı sıra; Yalnız Ardıç Konuşmaları’yla Ahmet Murat, İnsan ve İrfan Dersleri ile M. Fatih Çıtlak, Öğrenme ve Yaratıcılık konuşmalarıyla Prof.Dr Uğur Batı ve Medeniyet Fikrinin Neresindeyiz? Konuşmasıyla Yusuf Kaplan yer alırken; Türk dünyasının çok sevdiği “Çırpınırdı Karadeniz” eserinin güçlü sesi Azerin konseriyle milli duygularımız kabardı. Son olarak 29 Ocak’ta da Tasavvuf Edebiyatı’mızın önde gelen araştırmacılarından Prof. Dr. Mustafa Tatcı hocanın“Yunus Emre Okulu” dersleriyle de Bizim Yunus’un dünyasını anlamaya çalıştık.

3aa69289-50c6-4370-9517-063475627266.jpg

Bilindiği üzere 2021 yılı UNESCO tarafından tüm dünyada Yunus Emre Yılı olarak ilan edilmişti. Ülkemizde ve dünyada Yunus Emre’yi tanıyabilmek ve anlayabilmek için birçok etkinlik yapıldı. Bu programlarda işin ehli olanlar da konuştu, olmayanlar da…  

Klasik Türk Edebiyatı ve özellikle Türk Tasavvuf Edebiyatı sahasında yayımladığı pek çok araştırmalarıyla tanıdığımız Prof. Dr. Mustafa Tatcı hocanın her ay gelerek Kahramanmaraş’ta “Yunus Emre Okulu” dersleriyle, doğru Yunus’u anlatmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Zira hocanın ifadesiyle, Yunus gibi kabına sığmayan insanları Anadolu’da bir mekâna yahut falan felsefi görüşün içine sığdıramazsın. Onlar, su terazisi gibidir, diyordu.

Türk Tasavvuf geleneğinin içinde mihmandarlığın ayrı bir önemi ve yeri vardır. Asırlardır Anadolu coğrafyasında yaşayanlar, tasavvufi neşvenin kaynağı olan erenleri misafir etmişler onların gönül dünyalarından istifade etmişlerdir. Yunus Emre Hazretleri de ömrünün bir bölümünde şeyhi Taptuk Emre ile beraber Anadolu’nun farklı illerini gezerek gönüllerindeki aşkı anlatmışlar. Zira hocanın ifadesiyle, Yunus gibi kabına sığmayan insanları Anadolu’da bir mekâna yahut falan felsefi görüşün içine sığdıramazsın. Onlar, su terazisi gibidir, diyordu.

Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Görevlisi Mustafa Tatcı Hoca’nın anlatımıyla Yunus Emre Okulu’nun ikincisi  Kahramanmaraş NFK Kültür Sitesi alt katında 29 Ocak’ta gerçekleşti. Katılımcıların yoğun ilgisiyle 2,5 saat süren konuşmada TATCI hocanın kendine has üslubuyla Yunus Emre’nin aşk anlayışı anlatıldı. Tasavvufun yıllardır sadece akıl ile öğrenilecek bir mevzu olmaktan çıkarıp yaşanılan ve ehlinden, sağdan sağa, gönülden gönüle aktarılan bir ledün ilmi olduğuna dikkat çekildi. Bizim Yunus kavramının üzerinde özellikle duran hoca, aşkın rengiyle boyanan Yunus Emre’nin insan-ı kamilin boyasıyla boyandığına dikkat çekti.

Yoğun karla geçen zorlu kış günlerinde şehrimize gelerek bizlere Yunus Emre’yi anlatmaya çalışan Mustafa Tatcı hocamıza ve diğer programların yapımcılarına ve konuşmacı üstatlarına çok teşekkür ediyorum.

ee02eae5-53c1-4997-a62d-e437ebfd8b5b.jpg

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin gelenekselleştirdiği bu tür nitelikli Kültür Sanat programlarıyla; kültür dünyamızın zenginleşeceğini düşünüyorum. Ayağımıza kadar gelen bu etkinlikleri fırsat bilip, katılım sağlayarak istifade etmemiz gerektiğini umuyorum.

Bu vesileyle değerli katılımcılara, büyükşehir belediyemize ve programlara emek verenlere çok teşekkür ediyorum. 

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi