Bu gece!...

“Bu gece, peygamberimizin bütün insanlığı temsilen

Cenab-ı Hakkın yüksek huzuruna kabulü anlamına gelen Miraç gecesidir. Hicri Recep ayının 27 gecesinin tanık olduğu bu 'Büyük Buluşma' bizlere insanın ilahi rızaya ve desteğe ulaştığı akıl ve idraki zorlayan nice üst derecelere ulaşabileceğini gösterdiği gibi, mana aleminde yükselip ilahi rahmet ve huzura erişmenin öncelikle gönül ve ruh temizliğinden, ahlaki erdemlere yükselişten her şeyin sahibi olan Yüce Allah'a bağlılık ve boyun eğmeden geçtiğini hatırlatmaktadır.

Bu gecede farz kılınan ve bizzat Peygamberimizin tarafından mü'minlerin miracı olarak nitelendiren namaz da, iç dünyamızdaki yükselişi ve arınmayı ifade eder.”

**

Yüce dinimiz, insanoğluna günahlarından kurtulması için, kırgınlıkların son bulması ve yeniden kardeşliğin tesisi için özel günler ve geceler vermiştir.

Bu özel gecelerin her birinin de ayrı ayrı önemi vardır.  Bu özel gün ve geceler ile ilgili önemini dile getirecek kelime hazineleri ve fazileti, erdemi hakkında söz söylemek bize düşmez.

Ancak; toplumda barış ve kardeşliğin tesisi için bu gece içinde semaya kalkan ellere karşılık verildiğini, karşılık bulduğunu da ifade etmem gerek.

Çünkü; almadan vermek sadece Yüce Allah’a aittir.  Bizler bir iyilik yaptığımızda karşılığını görmek, gururumuzun okşanmasını isteriz. Ama yüce Allah, ana rahmine düşülmesine izin verdikten sonra ölünceye kadar yarattığı o canlıya her şeyi sunuyor.

Peki bu karşılıksız cömertlik karşısında bizden ne istiyor?

Yüce Rabbimiz sadece itaat ve kulluk istiyor.

Ve bize bu sonsuz nimetleri bahşeden, bize hayat veren, bize rızık veren… hayatta kalmamız için her şeyi sonsuzca sunan Yüce Allah’a karşı bizimde sorumluluklarımız vardır.

Bu sorumluluğun en başında; iman etmek yani inanmak gerekiyor. Bunu kavradıktan sonra itaat, sadık olmak, verdiklerine şükretmek gibi güzel hasletlerle hem imanımız güçleniyor ve hem de çevre ile sıcak ilişkiler kurabiliyor ve yalnız O’nun hatırına iyilik ve ikramlar yapma imkanı sunuyor bize…

İşte bu duygu ve düşünce içinde, yeryüzündeki bütün insanlara rahmet olarak indirilen Yüce Peygamberimizin bize hayat veren bize rızık veren Yüce Allah ile buluşması olarak nitelendirilen bu gecede büyük hayırlar vardır.

Bu gece semaya kalkan eller karşılığını alacaktır.

Yeter ki samimi olalım.

Yeter ki emirlerine uyma yolunda çaba sarf edelim.

Ve bu gece dua gecesidir.

Bu gece duaların karşılık bulduğu gecedir.

Bu gecenin hürmetine insanların birbirlerini boğazlamayacağı bir dünyanın kurulması yolunda emek veren gönül erlerine selamlar olsun…

Ve onların güçlerini artırsın…

Bizim gibi pehlülleşen, yürekleri buruk olan, yüreğindeki küçücük sevgi kırıntıları dışında verebileceği bir şeyi olmayanlara da bu gece manevi ve maddi imkanlara sahip olmayı nasip eylesin yüce Allah.

Bu duygular içinde bütün insanların özel gecelerini tebrik ediyor, sevgi ve muhabbetle kucaklıyorum…

Miraç kandiliniz mübarek olsun!....

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi