2019’A 2 YIL KALA

2019 yılı Mart ayında “Yerel seçimler” yapılacak. Malum seçim sistemi değişti.

Seçmenler “lider ve parti odaklı” oy kullanma alışkanlıklarından vaz geçecekleri ilk seçim olma özelliğini de taşıyor olacaktır.

Yani seçmen, kendine hizmet edeceğine inandığı aday için oy verecek.

Bu da demek oluyor ki; kimse liderin arkasına sığınmadan siyaset yapıyor olacak.

Geçmiş yıllarda; ne yapalım arkadaş, “reisin eli güçlü olmalı, biz bunlara değil reise oy veriyoruz” tarzı yaklaşımlar ve sözler giderek azalacak. Belki de 2024 seçimlerde kimse bu tür söylemleri hiç kullanmayacaklar.

Ben bu sistemi sevdim.

Siyasi Partiler ve Seçim Sisteminde de değişikliklerinde yapılması artık kaçınılmaz olmuştur.

Parti Genel Başkanları, sokağın sesine, seçmenin sesine kulak vermek zorunda kalacaklar.

Seçmende özgül ağırlığı olmayan isimlerin belli yerlere gelmesi zorlaşıyor. Liderler yazmış olsalar bile, seçmen oy vermekte tereddüt edecektir.

Özellikle Ak Parti 16 Nisan Halk Oylaması sonucunu çok iyi okumak zorundadır.

Geçmişte yapılan tercih gibi tercihler yapılırsa Kahramanmaraş gibi Ak Parti’nin kalesi olan şehirlerin bile düşmesi mümkündür. Yani matematikte olduğu gibi 2+2: 4 etmez siyasette.

Vatandaş kendine hizmet edecek liderler arıyor. Bunu ararken de toplumsal refah, adalet, hak, hukuk gibi kavramların içinin doldurulmasını istiyor.

BANA GÖRE BELEDİYELERİN KARNESİ KIRIKTIR

Kahramanmaraş’ta 11 ilçe ve Büyükşehir Belediyesi vardır. Kahramanmaraş’ı iyi tanırım. Köylerde ve ilçelerde yapılan hizmetlere baktığımda, Türkoğlu İlçesi hariç değişim ve dönüşümde arzu edilen seviyede değildir.

Sanal âlemde verilen bol bol fotoğraf karelerinde gözüktüğü gibi değildir gerçek hayat.

Son yıllarda çok duyuyorum; alternatifi yok sözünü.

Bunu ben 1989 Yerel seçimlerinde o dönemin iktidar partisi olan Anavatan Partili siyasetçilerden çok duymuştum. 1984 yerel seçimlerinde 25 bin oy alan Hacı Ali Özal 5 yıl sonra yapılan seçimde 9 bin oy ancak alabilmişti.

16 Nisan Referandumunda ben dâhil hepimiz yanıldık. Mesela ben Kahramanmaraş’ta % 80-82 civarında oy bekliyordum. Ama % 74 zor bulundu.

Türkiye genelinde ise herkes % 55-60 civarı beklerken sonuç ortada. Yani demem o ki; evdeki hesap çarşıya uymuyor.

Onun için Kahramanmaraş’ta Ak Parti alternatifsiz sözüne katılmıyorum. Geçmişte Karabük, Bartın seçimlerine baktığımızda da bunları gözlemleme imkânına sahip olduğumuzu düşünüyorum.

İKİ YILI BELEDİYELER İYİ DEĞERLENDİRMELİDİR

Kahramanmaraş’ta ki siyasetçilerin büyük çoğunluğu, ister Belediye Başkanı olsun, isterse de Milletvekili.

“Yola çıktıklarını yolda buldukları ile değiştirdikleri için” gerçek dost ve arkadaşlarının yerini geçmişte başka başkanların, başka milletvekillerinin yanlarında görmeye alışık olduğumuz günün adamları dediğimiz insanlar tarafından doldurulduğunu üzülerek görüyorum.

Ben 40 yıla yaklaşan gazetecilik mesleğim ile bu şehrin yaşayan hafızası durumundayım. Onun için dünü iyi bilenlerden biriyim. Yukarıda ifade etmeye çalıştığım günün adamları tarafından abluka altına alınan bugünün Belediye Başkanları ve Milletvekilleri, etraflarında kendilerini eleştiren isimlerin önerilerini dinlerler ise siyasette gelecekleri olur.

Dinlemeyip de Padişahım çok yaşa! Diyenlerin sözlerine itibar ederler ise de onlar için siyasi sonları başlamıştır. İki yıl sonra siyasi mevta olarak tarihteki yerlerini alırlar.

Mevcut iş başında bulunan bütün Belediye Başkanlarına şöyle seslenmek istiyorum;

“Arkadaşlar size “her yaptığınıza doğru diyenleri” etrafınızdan uzaklaştırın. Size “başkan bu yaptığınız doğru ama şu yapacağınıza katılmıyorum” diyenlerin sözüne kulak veriniz. Bunlar size muhalif değil ve sizin gerçek dostunuzdur.

Bunu yapmayıp şimdiki mevcut hallerinizi de devam ettirecek olursanız, şimdiden söylemekte beis görmüyorum.

“Büyük çoğunluğunuz siyasi mevta olacaksınız”

Dost acı ama gerçek olanı söyler….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi