Devlet Bizi Anlamıyor!

Devlet Kahramanmaraş halkını anlamıyor.. !

Çarşı Pazar- Sanayici – Esnaf kısaca Kahramanmaraş halkını diniliyorum..

Açık ve net Kahramanmaraş halkı devlette sesleniyor.. “ Bizi evraklara, soygunculara soydurma dan inşaat ruhsatımızı verin biz kendi yerimizi yaparız “ diyor..

1983 yılında ANAP hükumetini kuran Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal teşvik yasası ile sanayi hamlesi başlattı.. Kahramanmaraşlı üçü beşi bir araya geldi.. Bugünkü Tekstil Fabrikaları kuruldu.. Organize Sanayi bölgesi kuruldu. Devletten teşvik aldı ise yüzde yüzünü yatırıma dönüştürdü..

Başka illerdeki gibi : Teşvik destek , para alıp , dört duvar örerek , aldıkları paraları sahilde lüks otellerde , Kahramanmaraşlı yemedi.. yatırım dedi bir kişi daha ekmek sahibi olsun dedi. Ciğerini , böbreğini verdi. Canını kanını verdi, bu yolda çok insanımız yollarda trafik kazasında öldü.. neyse ..

Kahramanmaraşlı evini sattı, bahçesini sattı, tarlasını sattı öz kaynakları ile , dişi , tırnağı ile bugünkü fabrikaları kurdu.. Her tesisin ayrı hikayesi var göz yaşları var..

2024 yılına geldiğimiz de Kahramanmaraşlı diyor ki :

Sayın Devletim: Bizi anla , biz Maraş’ız başka yere benzemeyiz !

İhtiyacı olan varsa destek , hibe veya borç olarak destek çık ama, bundan önce sen bizim önümüzü aç !

Binası yıkılan vatandaşımız : Bize para verme, 49 maddelik soygun dayatması da önümüze koyma , tip projede olsa projemizi ver , inşaat ruhsatımızı ver biz kendi öz kaynaklarımızla yaparız.. Bize İnşaat ruhsatı verin yeter !..

Orta hasarlı bina sakinleri : Devletim bizi dayatmalarla soydurma, senden hibe veya kredi desteği istemiyoruz , bizim binamızı yeniden kontrol edin, çürükse yıkalım yerinde dönüşüm yapalım, sağlam ise sıva çatlaklarını tamir ettirerek evimizde oturalım ama proje , ruhsat diyerek bizi soygunculara soydurma !..

Ağır Hasarlı olup, 9530 mahkemeli bina sahibi diyor ki : Devletim gel binamızı birlikte kontrol edelim, ağır hasarlı ise hemen yıkalım.. değilse bunu düzeltelim diyor.. Güçlendirme mi ucuz ve sağlam, yıkıp yapmak mı buna da birlikte karar verelim.. gel ele verelim ,” diyor..

Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi esnafı : Dükkan değimiz üç duvar, bir tavan, üzerinde apartman yok, burası Küçük Sanayi sitesi ve tek katlı dükkan, bizim binalarımız ağır hasarlı ise öyle olduğunu kabul edelim, inşaat ruhsatımızı bizi sordurmadan verin, biz sizden parada istemiyoruz biz kendi dükkanımız kendimiz yaparız.. imkanı olmayanlara da hibe , kredi desteği ver ama öncelik iş yerini kendi yapacakların inşaat ruhsatını ver bir yıldır iş yapamıyoruz , deprem zede idik , bugün evrak zede olduk !..

Sanayi sitesinde dükkan dediğimiz iş yeri : üç tarafta duvarı var üzerinde beten çatı var biz gerekirse çelikte yaparız mesele değil önemli olan inşaat ruhsatını verin, biz kanunsuz iş yapmak istemiyoruz.. evraklara boğdurmayın , deprem zedeyiz bir yıldır para kazanamıyoruz , kısaca bitiyoruz devletimiz artık bizi anlayın” diyor..

Ama Depremin üzerinden 12 aydan fazla süre geçti, zor bela üç beş ruhsat çıktı bu yeterli değil.. Bizim önümüzü açın özellikle Dulkadiroğlu Belediyesi , ağır hasarlı veya orta hasarlı denilen iş yerlerinin yerinde dönüşüm projesini versin biz kendi iş yerimizi yaparız ,” diyorlar..

12 Ay geçti : Orta Hasarlı, Uygun Olmayan Alanlar, yerinde dönüşüm, kentsel dönüşüm, ağır hasarlılar, deprem de yıkılan yerler iş yeri veya konut, tamamı yeniden ayağa kalkma konusunda Kahramanmaraş halkı deprem zede olarak hükumette sesini duyuramıyor bir türlü anlaşamıyor..

Şehrimize gelen bakanlar : kimseyi dinlemiyor , yaş kesen, baş kesen misali , yıkacağız diyorlar başka bir şey dedikleri yok, Kahramanmaraş halkını dinlemiyorlar..

Valimiz, Belediye Başkanımız, milletvekillerimiz, STK Başkanları Kahramanmaraş halkının tercümanı olarak meseleleri ilgili bakanlıklara iyi anlatması gerekiyor.. ama geçen sürede bir netice de alamadığımız ortada !

Bugünlerde bir hareket var , haydi hayırlısı diyorum..

Haydi hayırlısı diyorum

İyi Günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bekir Doğan Arşivi