ULUSLARARASI TERÖR ÖRGÜTLERİ – 4

Adını duyduğumuz terör örgütleri hakkında okuyucularımızı bilgilendirmeye devam ediyoruz. Bu kez  Boko Haram terör örgütünü ve Eşşebab terör örgütünü inceleyeceğiz:

BOKO HARAM ÖRGÜTÜ

Boko Haram, 2002 yılında Nijerya'nın Borno eyaletinde Muhammed Yusuf tarafından kurulan silahlı örgüt. Örgüt, özellikle şeriat hükümlerinin geçerli olduğu Nijerya'nın kuzey kesiminde daha etkili konumdadır. Liderler: Ebubekir Şekau, Abu Musab al-Barnawi’dir.

Kelime karşılığı Hausa dilinde “Latin alfabesi haram”, “Batılı eğitim haram” anlamını taşıyan Boko Haram'ın resmi adıCemaat es-Sulh Sünnet Li Dava Vel Cihad” dır. (Dava ve cihad için barış ve sünnet cemaati)

Boko ya da Buku kelimesi İngilizce book kelimesinden türetilmiştir. Esasen Arap alfabesiyle yazılan ve afro azyatik dil grubuna ait olan Hausa dilinin Latin alfabesi ile olan versiyonunu ifade için kullanılır. Boko ya da Buku Haram'ın lafzi karşılığı 'latin alfabesi haram', 'batılı eğitim haram' demektir.

Örgüt, özellikle şeriat hükümlerinin geçerli olduğu Nijerya'nın kuzey kesiminde daha etkili konumdadır. Boko Haram örgütü binlerce insanı öldürme, kent ve kiliseleri yakma, göçlere sebep olma, genç kızları dini gerekçelerle kaçırıp satma gibi pek çok eylemle gündeme gelmiştir.

2002 yılında tüm Nijerya'ya şeriat getirilmesi amacıyla kurulan örgüt, ilk askeri tesisini 2004 yılında Nijer sınırına yakın bir bölgede kurdu. Nijerya'daki İslami Hareket liderlerinden biri olan İbrahim Zakzaki, Boko Haram'ın Taliban ve El-Kaide ile ilişki içerisinde olan bir örgüt olduğunu ifade etmiştir.

2009 boyunca Boko Haram'ın polis istasyonlarına karşı saldırıları devam etti. Bu dönemde Nijerya'nın kuzeyinde 700'ü aşkın insan Boko Haram mensupları tarafından öldürüldü ve 3000'den fazla insan bu olaylar sonrasında göç etmek zorunda kaldı.

Batı tarzı eğitime Hayır diyerek kendi İslami eğitim sistemini kurma vaadinde bulunan örgüt yoksulluk ve yolsuzluğa karşı mücadeleyi savunan örgüt kısa sürede ciddi bir güç elde etti.

Mohammed Yusuf, Batı tipi eğitim ve mevcut müfredatın Avrupalılar tarafından getirildiğini ve bu eğitimin haram olduğunu ve de insanların Allah'a olan inançlarını zedelediğini bildirdi. .

14 Nisan 2014'te Boko Haram kamyonla Nijerya'nın kuzeydoğusunda bulunan Borno eyaletindeki Chibok şehrine gelerek Hristiyan ve Müslüman kızların kaldığı pansiyonu basarak uyumakta olan kızları kaldırıp araçlara doldurarak kaçırdı.

Boko Haram lideri Muhamed Yusuf, 30 Temmuz 2009 tarihinde Nijerya polisi tarafından yakalandı ve iki polis arabasının ortasında kurşunlanarak infaz edildi.

Boko Haram Temmuz 2007 - Haziran 2014 arasında 5.000'den fazla insanı öldürdü. Boko Haram'ın lideri Ebu Bekir Şekau'ya ait olduğu öne sürülen videoda, Şekau'nun IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye biat ettiklerini belirtti. Boko Haram'ın, 2009'da lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı ve yeni lideri Ebu Bekir Şekau ile birlikte sürdürdüğü kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 13 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Boko Haram sadece Nijerya'ya değil Kamerun, Çad ve Nijer'e de saldırmaya başlamıştır. Halen aktif bir örgüttür.

EŞŞEBAB TERÖR ÖRGÜTÜ

Hareket eş-Şebab el-Mücahidin, veya kısaca eş-Şebab, Somali'de Federal Geçiş Hükûmeti'ni ortadan kaldırmak için savaşan bir silahlı örgüt. 2011 yılı itibarıyla ülkenin güneyinin çoğunu kontrol etmektedir. Kuruluş tarihi: 2004 Liderler: Ahmad Umar (2014–), Ahmed Abdi Godane (2007–2014).

Somali'de kontrol altında tutuğu tüm bölgelerde kendine göre şeriat kanunlarını uygulayan Eş Şebab, bunu tüm ülkeye yaymayı planlıyor. Selefi-Vehhabi inancına bağlı olan grup, cihad hareketiyle 'kafirlere' karşı savaş yürütülmesini savunuyor. Örgüt aynı zamanda Sufilik inancına bağlı Somalili gruplarla da çatışıyor.

Somali’de Federal Geçiş Hükümeti’ni ortadan kaldırmak için 2006’dan bu yana mücadele veren silahlı grup Eş Şebab, bu tarihte Etiyopya askerlerinin Somali'ye müdahalesiyle dağılan İslami Mahkemeler Birliği’nin (İMB) mirasçısı olarak doğdu.

'Harekât Eş Şebab Mücahidin' (Genç Mücahitler Hareketi) ismiyle de bilinen grup, İMB’den çok daha radikal bir örgüt kimliği kazanarak ortaya çıktı.

Somali’de 1991’den bu yana merkezi bir hükümetin kurulamaması ve dolayısıyla uzun yıllar devam eden istikrarsızlık ortamı, örgütün bölgede kolayca güçlenmesini sağladı.

Otoriteyi tek başına sağlamak isteyen grup ülkede varlığını sürdüren diğer isyancı grupları da zamanla tasfiye etti. Örgüt, İMB’nin dağılmasıyla ortaya çıkan bir diğer grup olan Hizbul İslam’ı, Ekim 2009’da liman kenti Kismayo’dan attı ve 2010’da Hizbul İslam, Şebab bünyesine katıldığını açıkladı.

Son dönemde maddi sıkıntı çekmeye başlayan Şebab, yeniden toparlanmak için Somali açıklarında korsanlık eylemleri yürüten ve fidye toplayan gruplarla işbirliği yapmaya başladı.

Örgütün liderlik görevini üstlenen Eymen El Zevahiri, Şebab’ın El Kaide’ye katıldığını açıkladı. Şubat 2012’de Şebab’ın lideri olarak bilinen Şeyh Ebu Zübeyir, El Kaide lideri El Zevahiri’ye bağlılığını dile getirdi ve örgüt El Kaide’ye katılma kararı aldı.

El Kaide, Şebab’ın 'cihad hareketini' desteklese de, Şebab’ın Somali dışında yüksek yoğunluklu faaliyet gösterme çabasının olduğunu söylemek mümkün değil.

Kesin sayıyı tam olarak kestirmek mümkün olmasa da, örgütün binlerce silahlı üyesi olduğu biliniyor. Örgütün silahlı kadrosunun büyük çoğunluğunu Somalililer oluşturuyor ancak Kenya, Etiyopya ve Eritre gibi komşu ülkelerin vatandaşlığına sahip silahlı kişiler de örgüt için savaşıyor.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi