Türkiye’nin tam bağımsızlıktan tam bağımlıya geçiş anlaşmaları

Bir tarihçi sadece gerçeği yazmakla yüküm­lüdür. Tarihçiler yazmadan önce tüm ilgili kaynaklara bakmak zorundadırlar. Ken­di önyargılarını gözden geçirmeli ve bunların gerçeği etkilememesi için ellerinden geleni yapmalıdırlar.

ATATÜRK ÜN TAM BAĞIMSIZLIK İLKESİ ADIM ADIM NASIL TERKEDİLDİ. TÜRKİYE TAM BAĞIMSIZKEN NEDEN TAM BAĞIMLI BİR ÜLKE HALİNE GELDİ?

ABD Kongresi’nde konuşulan konu; mesela 1957 de Türk askerinin yıllık maliyeti 234 Dolar Pakistan’ın 272 Dolar ABD askerinin maliyetide 5463 Dolar imiş. Oraları işgal etmemize gerek yok işgal daha pahalı bu şekilde savaşan Türk askerini kullanmak her zaman daha karlı diyor.(Bu günlerde peşmergeler Türk askerinden daha ucuz olduğu için tercih ediliyor)

1983 e gelindiğinde rakamlar fırlamış. ABD askerinin yıllık maliyeti 90.000 Dolar, Türk askerinin yıllık maliyeti ise 6.000 Dolar

Türk askeri çok ucuz ilk savunma hattında ilk ölecek kişi olarak görülüyor. Türk askeri çok ucuz ve bu nedenle ilk savunma hattında. Bu duruma nasıl geldik.Tatbiki yapılan İKİLİ ANLAŞMALARLA

TAM BAĞIMSIZLIKTAN TAM BAĞIMLIYA GEÇİŞ ANLAŞMALARI

Ülkenin İlk Teslimiyet Belgesi.

23 Şubat 1945 te Amerika ile Türkiye’yi koruma ve ödünç verme anlaşma imzalıyor.

Kanun No 4780 kabul tarihi 2.7.1945.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin, savaş halindeki bir dünyada mülki tamamiyetini ve hükümranlık haklarını koruyabilecek bir durum da bulunmasını teminen mili! müdafaa vasıtalarım takviye etmek İstemesine; şeklinde devam eden bir anlaşma imzalanıyor mecliste onaylanıyor.

Türkiye imzaladığı Bu anlaşma ile Türkiye kendi toprak bütünlüğünü kendinin koruyamayacağını 23 Şubat 1945 tarihinde kabul etmiş oluyor.

Kasamızda 210 ton altın var iken ABD ile yapılan ikinci anlaşma, 08 Mayıs 1946 gün ve 4882 sayılı yasayla kabul edilen 10 milyon Dolarlık kredi anlaşmasıdır. Bu anlaşmanın özü dünyanın değişik yerlerinde ABD'nin elinde kalan ve ülkesine geri götürmesi pahalı olan eskimiş savaş artığı malzemeleri satın alması koşuluyla Türkiye'ye borç verilmesiydi.

Truman Doktrini nedir? 1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Harry Truman tarafından Sovyet tehdidine karşı hazırlanmış plandır. Truman Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası politikasının değiştiğini ve Sovyet karşıtlığının bu yeni politikada temel esas olduğunu ilan etmiştir. Ve bu kapsam altında Marshall Yardım Planı devreye girdi.

03-12 Temmuz 1947MARSHALL YARDIMPLANI ANLAŞMASI  5123 nolu kanun kabul tarihi 01.09.1947 (1947 yılında makine ve teçhizat alımı için Marshall Planı dâhilinde 615 milyon dolar yardım talebinde bulunan Türkiye, 4 Temmuz 1948'de ABD ile “Ekonomik İşbirliği Anlaşması” imzalayarak Marshall Planı kapsamında kredi alacak ülkeler arasına katılmıştır.)

Türkiye Marshall Yardımı nasıl yapıldı:Türkiye Marshall planına nasıl dahil oldu?Marshall Planı'na, ilk anda savaşa katılmadığı, yıkıma uğramadığı ve elinde döviz ve altın rezervi tuttuğu için dahil edilmeyen Türkiye, bürokratik çabalar sonucunda Avrupa'nın tahıl ambarı olmayı kabul etmek ve ağır sanayisinden vazgeçmek koşuluyla dahil edilmiştir.

Bu yardım Anlaşmanın bir şartıda bu anlaşma dağ taş duyacak şekilde BASINDA anlaşmanın reklamı yapılacak deniyor.(anlaşmanın 3. maddesi 2.bendi)

Türkiye Hükümeti, Türkiye'nin hürriyetini ve bağımsızlığını korumak için ihtiyacı olan güvenlik kuvvetlerinin takviyesini temin ve aynı zamanda ekonomisinin istikrarını muhafazaya devanı maksadıyla Birleşik Devletler Hükümetinin yardımını istediğinden ve Birleşik Devletleri Kongresi. 22 Mayıs 1947 de tasdik edilen kanun ile Birleşik Devletler Başkanına, Türkiye'ye her iki memleketin egemen bağımsızlığına ve güvenliğine uygun şartlar dairesinde, böyle bir yardımda bulunmak yetkisini verdiğinden.

 Resmi gazetenin tarihi 5 Eylül 1947 sayısı 6699

Ülkenin Son Teslimiyet Belgesi De Budur.

4 Temmuz 1948 de Türkiye ABD ile ekonomik işbirliği anlaşması imzalamış. (4 Temmuz ABD’nin bağımsızlık günüdür).. Kanun no:5253 kabul tarihi 8.7.1948 resmi gazete yayın tarihi 13.07.1948 sayı 6956

Bu anlaşma ve kanun Türkiye’nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığını yitirdiği anlaşma ve kanundur.Bu anlaşma gereğince madenlerimiz, eğitimimiz, ordumuz, sanayimiz, tarımımız ne varsa ABD’nin emir ve görüşlerine bırakılıyor Özellikle uçak fabrikalarımız ve silah üreten fabrikalarımız ABD’nin talimatlarınla kapatılıyorlar.İş adamlarımızdan Şakir Zümre, Nuri Killigil, Nuri Demirağ’nın  kurdukları  silah ve uçak fabrikaları kapatılıyor.

(ABD MARSHALL YARDIMI ADI ALTINDA TÜRKİYE''DE ÜRETİM YAPAN UÇAK FABRİKASINI KAPATILMASINI ŞART KOŞTU

1926-1942 yılları arasında 7 ayrı modelde toplam 212 uçak üretilen Kayseri Uçak Fabrikası. Tamamen yerli tasarım olarak üretilen uçaklar ilk Danimarka'ya satılmış, Avrupa'dan sipariş yağmış ve ABD'nin Marshall yardımıyla bitmiştir.

CUMHURİYETİN KANATLARI

ATATÜRK'ÜN UÇAK FABRİKALARI

Cumhuriyeti kuranlar,1926-1950 arasında;

</p>			</div>

			
		</div>

					<section class=

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan GÜLLÜ Arşivi