TEKSTILDE KORUMA ÖNLEMLERIORTALIGI KARIşTIRDI

Özellikle Kahramanmaraş lı iplik fabrikacılarını ilgilendiren. Büyük ümitle bekledikleri  Koruma tedbirleri  uygulaması, 15 temmuz 2008 günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüge girdi. 

 

Buna göre;  yurt dışından ithal edilen ucuz maliyetli Pamuk ipligine;  kg başına 1,03 USD  ek vergi getirilerek. 200 gün uygulanacak bu geçici sürede üreticilerin biraz rahatlamaları amaçlanmıştı.

 

Bilindigi üzere Tekstil sektörü son dönemlerin en zor  yıllarını yaşıyor. Türkiye"de faaliyet gösteren 350 pamuk ipligi fabrikasının 184 adedi şu anda üretim yapamıyor. Işsizimiz  400 bin artarken. Ülke ekonomimize de  6 milyar dolara mal oluyordu.

 

Çözüm için bazı üreticilerimiz kendilerini yurt dışına atmakta çare aradılar. Sektörün önemli bir kısmı fabrikalarını  Mısır ve Hindistan gibi ülkelere taşıdı. Oradaki ucuz altyapıdan faydalanarak üretim yapmak istediler.

 

Yaşanan bu sıkıntıları gidermek amacıyla bilindigi üzere, geçtigimiz günlerde Ithalata  koruma tedbirleri getirildi. Iplikçiler işler açılacak diye sevinip pembe hayaller kurmaya başlarken. Bu defa sektörün diger tarafından, ithalat ve ihracat yapan kesiminden aglama sesleri gelmeye başladı.

 

Ithalatçı ve ihracatçılar, koruma öncesi mevcut fiyatlara göre dış baglantılı anlaşmalar yaptıklarını, şimdi ise kg başına getirilen 1,03 USD lik ek vergi ile maliyetlerinin arttıgını, dolayısı ile zor duruma düştüklerini söylüyorlar.

 

Ayrıca Hindistan, Pakistan, Mısır, Türkmenistan ve Özbekistan gibi ihracatçı ülkelerin bu uygulamayla, satışlarında azalmalar olacagından. Karşı tedbir olarak Türk mallarına  karşı kısıtlama getirebileceklerinden de söz ediliyor. 

 

Tabi ki ithalat ve ihracatçı bu sektörün bir parçası. Bu kesimin de sıkıntıları dinlenmeli.  Zarara ugramamaları için çözümler üretilmelidir.

 

Kriz nasıl atlatılır ?  hassas denge nasıl korunur ? Cevabını  biz bilemiyoruz.  Bildigimiz bir şey varsa.  şu anda her iki tarafın  temsilcileri  Ankara da kıran kırana hak arama savaşları verdikleridir.

 

Velhasıl elimizde iki ucu kirli bir degnek. Aşagı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık derlerdi.  Bu gidiş  böyle devam ederse. Allah korusun ne tükürecek sakalımız, nede bıyıgımız kalacak.

 

Çözüm üretecek olan hükümet ise; şu anda kapatma davasından  kendi başı derdinde, kolunu kurtarma çabasına düşmüş.

 

Merkep çamura düşerse sahibinden fazla çabalayan olmazmış. Bizim çabamız, şehrimizdeki kapanan 18 fabrikanın bir an önce açılması, işsizlerimizin  işlerine kavuşmasıdır. Gerisi teferruat.  

 

Selam ve sevgiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi