Gülsemin Uğur Kurt

Gülsemin Uğur Kurt

SENİN TEKASÜRÜN HANGİSİ?

Tekasür suresinin mealini ve tefsirini okudunuz mu hiç? Tekasür kelime anlamı olarak "Çok olanla övünmek,çokluk yarışı yapmak demek. 

Rabbimiz buyuruyor ki; Çoklukla övünme yarışı sizi kabirlere varıncaya kadar oyaladı. (Tekasür/1-2)

Yüksek bir amaç gütmeden, neden niçin demeden mal, evlât, yardımcı ve hizmetçi gibi her devrin telakkisine göre çokluğuyla övünülen şeyleri büyük bir tutkuyla durmadan çoğaltma yarışına girişmek, mânevî ve ahlâkî sorumluluğunu düşünmeden alabildiğine kazanma hırsına kendini kaptırmak bizi oyalıyor.

Yemin olsun, cehennemi mutlaka göreceksiniz! Nihayet o gün nimetlerden elbette sorguya çekileceksiniz. 

(Tekasür/6-8)

Rabbimiz mal, servet, çocuk, şöhret, aile efradı, akraba gibi maddi şeylerle öğünen kimsenin cehennmem ateşini göreceklerini ve ona yaslanıp gireceklerini bildiriyor. İnsanoğlunun elindeki nimetlerden hesap vereceğni bildiriyor..

Buradan dünyadan el etek çekmek anlaşılmasın! 

Ev,araba,çocuk sahibi olmak ve bunlar için çabalamak kınanmıyor. Bunları hayatın amacı haline getirmek, bunlarla övünmek, bunları bir başlakasına karşı üstünlük olarak görmek kınanıyor. Sahip olmak istediğimiz şeylerin esiri olmamız kınanıyor. Allah'ın verdiği nimetlerin şükrünü yerine getirmek üzere O'nun yolunda ve emrettiği şekilde değerlendirmeyip de onları başkalarına karşı övünme ve kendini üstün görme  aracı yapmak kınanıyor. 

Peki senin tekasürün hangisi? 

Bir ev, bir araba, bir çocuk, bir eş, bir makam olabilir adını ne koyarsanız hepsi bir tekasür aslında. Gönlünü neye aşırı bağladıysan,sana dünyanın geçiciliğini unutturan ne varsa bir tekasür. Açgözlülük, kıskançlık, haset bir tekasür. Herkesin farklı farklı. Peki ya senin tekasürün hangisi? 

Dünya hayatı bizi aldatmasın,oyalamasın. Kalbimizin en derinlerine nakış gibi işleyelim her canlı ölümü tadacaktır ve Mülkün asıl sahibi Allah'tır! 

Akıllı insan, mal-mülk, evlat, hısım, akraba çokluğuyla boş yere oyalanmaz.Akıllı insan Allah'a yarayacak hayırlı işler peşinde koşar vesselam. 

Harcamadan ve harcanmadan vaktinizin bereketi bol olsun. 

Sevgilerimle. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gülsemin Uğur Kurt Arşivi