Sarıkamış Faciası ve Bilinmesi Gerekenler...

Sarıkamış Faciası ve Bilinmesi Gerekenler...
Tarih, tabularla dolu, önyargıları pekiştiren bir övünme edebiyatı ya da politik propaganda türü değildir.

Sarıkamış Harekâtı (22 Aralık 1914 6 Ocak 1915), I.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış ve çevresinde (Oltu, Narman Penek, Horasan, Bardız, Mecingirt, Karaurgan, Divik)gerçekleşen muharebeler olup Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri taktik hatalarıyla büyük bir başarısızlıkla sonuçlanan bir askeri girişimdir.

Yurt genelinde bu savaş törenlerle yad edildi, şehitlerimize dualar edildi. Ama bir gerçeği vurgulamakta yarar var. Osmanlının en talihsiz savaşlarından biridir. Acı bir yenilgi biten bu savaş kendi vatandaşlarından tam yedi yıl süre saklandığını ve sonuçlarının ne olduğu bilgisini milletinden esirgediği bir faciadır. Dönemin hükümeti bu yenilgiyi yedi yıl halkından saklamış hiçbir medyadan yayınlanmasına izin vermemiştir. Ta ki bu savaş katılan 9. Kolordu Kurmay Başkanı Emekli Yarbay Köprülü Şerif(İlden)’in 1922’de, önce AKŞAM Gazetesi’nde, daha sonra “SARIKAMIŞ”  adlı eseri yayınlandıktan sonra öğrenebildiler.

Kafkas Cephesi Komutanı Hasan İzzet Paşa ‘nın emrinde 9.10 ve 11. Kolordular ile bir süvari tümeninden oluşan 3.Ordu vardı. Jandarma ve menzil birlikleri hariç 97 bin kişi kadardı. (ATASE Arşivi,Kls 2,Dos,8-B,F4,4-2) Bazı kaynaklarda bu sayının daha yüksek olduğu yazmaktadır.

Bu harekata...

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum