Mustafa ALYAZ
Kahramanmaraş’ta Esnaf Odaları Ne İşe Yarar
KMESOB (Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası)
Kahramanmaraş da 25 adet Esnaf ve Sanatkârlar odasına bağlı ‘’odacıklar’’ bulunmakta. 2014 yılı verileri öyle diyor. Sanırım üzerine de her hangi yeni bir oda kurulumu yapılmamıştır. Bu odaları bizler sadece seçim zamanı duyarız. Açıkçasını söylemek gerekirse bir kaçında başkanlık yarışı olduğu için duymak zorunda kalırız. Hepimizin ailesinde bir esnaf akrabamız mutlaka vardır. Çoğu zaman onlardan duyar insanlarımız.
Bu odaların yasal yükümlülükleri kuruluşu amaçlarında yer almaktadır. Amaçlarını okudum ve okuduğum kadarıyla da şehrimizde hiçbir ‘’odacık’’ üzerine düşen vazifeyi yerine getirmemektedir. Her ay düzenli bir şekilde oda üyelik aidatı mesajını göndermeyi unutmayan odacıklarımız nedense yükümlülüklerini hatırlamazlar.
Küçük ölçekli esnaf’a kambur olarak hayatlarını da devam ettirirler. Esnaf kan ağlıyor diye yılda bir iki toplantı düzenleyip, bakın adınıza konuşuyoruz derler göz boyamak için.
Esnaf’a çözüm bulmak yerine kazandığı paradan aidat istemeyi görev edinmişlerdir. Esnaf kardeşlerimiz için bir konferans, bir ziyaret (seçim zamanı hariç) gerçekleştirmezler.
Aslında, eksiklik odalarda değil odalara üye olan esnafımızındır. Haklarını bilmedikleri için sessiz sedasız bir zorunluluğa boyun eğiyorlar. Oysa sizden toplanan aidatlar sizlere verimli bir şekilde katkı sağlamak, ticaretinizi geliştirecek konferanslar düzenlemek başlıca görevleri arasındadır.
‘’Kuruluş gayesi; esnaf ve sanatkâra destek, teknik ihtiyaç ve mesleklerinde genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve meslekî alanda eğitimlerini sağlamak olan bu kurumlar bugün sadece aidat ve para almaya yönelmişlerdir.’’
Kahramanmaraş da bulunan odalarımızdan bir kaçını bu sitemden ayrı tutarak, vazifesini yerine getirmeyen oda başkanlarının faydalı işler yapmalarını ve bu şehre bir artı değer katmaları için birlikte çalışmalar yapmaları gerektiğini hatırlatmak istedim.
Kahramanmaraş merkezde bulunan odalarımız şunlardır;
(Kaçından haberdarsınız merak ediyorum)
Attarlar Odası, Bakırcılar Odası, Bakkallar Odası, Berberler Odası, Değirmenciler Odası, Demirciler Odası, Elektrikçiler Odası, Fırıncılar Odası, İnşaatcılar Odası, Hazır Ayakkabıcılar, Kabzımallar Odası, Kasaplar Odası, Kahveciler Odası, Kunduracılar Odası, Kuyumcular Odası, Lokantacılar Odası, Mahrukatcılar Odası, Marangozlar Odası, Minibüscüler Odası, Sandalyeciler Odası, Şoförler Odası, Terziler Odası, Teknik Makina Odası, Tenekeciler Odası, Zahireciler Odası
Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar odasına ait bir internet sitesi bulunmadığı yada kullanılmadığı için yukarıda isimlerini yazdığım odalardan daha fazla oda sayımız da olabilir. Eksikliklerimizi de sizlerin tamamlamasını isterim.
Muhabbetle Kalın…
Önce Zihniyet Dönüşümü Gerekli Bu Şehre
09 Ocak 2024 Salı 07:30Geriye Kaldı Üç Hizmet Yılı
09 Ocak 2024 Salı 07:29Hediyeleri Kim Seçti
09 Ocak 2024 Salı 07:28Her Aya Bir Fuar
09 Ocak 2024 Salı 07:27Uyumsuz Şehir
09 Ocak 2024 Salı 07:26Kahramanmaraş Lehine Değişim
09 Ocak 2024 Salı 07:25Nasıl Bir Şehir İstiyoruz?
09 Ocak 2024 Salı 07:24Çuvalladık
09 Ocak 2024 Salı 07:21Kitap Bahçesi ve Şehrin Farkı
09 Ocak 2024 Salı 07:20Sözün Kredisi Dolunca
09 Ocak 2024 Salı 07:18

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.