Ermenistan-Hindistan İş Birliği

Ermenistan-Hindistan İş Birliği
Asya’nın en gözde ülkesi olan Hindistan; dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’den sonra nüfus açısından ikinci ülke olma özelliğini taşımaktadır.

Peki hem coğrafyaları arasındaki fizikî uzaklığa rağmen, hem de nüfus olarak Ermenistan’a bu kadar ayrık olan Hindistan’ın Ermenistan ile arasındaki yakın ilişkiler nasıl olurda bugünlere kadar devam edegelmektedir. 

‘‘Ermenilerin çok uzun zamandan beri Hindistan’la bir bağı vardır. Hint yarımadasındaki Ermeni cemaatinin en önemli tarihçisi Mesrovb Jacob Seth bizlere, büyük Babür İmparatoru Akbar’ın talebiyle Ermenilerin 16. yüzyılda Agra’ya yerleştiğini anlatır. Ayrıca Babür İmparatoru Akbar, kendisine MariamZamani Begüm isimli Ermeni bir eş de almıştır. İngilizlerin, Babür hükümdarlığı sırasında Hindistan’a geldikleri vakit Ermeniler artık kök salmışlardır ve İngiliz İmparatorluğu’nun inşası için oldukça önemli bir adım olan Diwani hakkının, Doğu Hindistan Şirketine verilmesinde de İngilizlere yardım etmişlerdir.’’[1] 

 

[1]Armenians in India: FromtheEarliest Times tothePresent-Mesrovb Jacob Seth İlk Basım tarihi Kalküta, 1937; tekrardan AsianEducational Services tarafından New Delhi 2005’te basılmıştır. 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.