Diyarbakırlı Kürt Reşo'nun Hikayesi

Kürt Reşo olarak bilinen Mehmet Raşit Nazlı, İstiklal Harbi gazisi Kürt asıllı Türk Millî Mücadele kahramanıdır. 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir'in işgalden kurtulmasının ardından İzmir Hükûmet Konağı'na Türk bayrağını çekenlerden biridir. İzmir Hükümet Konağı’na Türk bayrağını çekenlerden biri olan Çavuş Mehmet Raşit Nazlı'nın hikayesini getireceğiz... Nam-ı diğer Kürt Reşo’nunhikayesini.Ölene kadar her 9 Eylül’de İzmir Marşı’nı okudu. Hükümet konağından Yunan bayrağını indirerek Türk bayrağını astı.İzmir’in düşman işgalinden kurtulduğu 9 Eylül 1922’de Hükümet Konağı’na Türk bayrağını çekenlerden biri de Çavuş Mehmet Raşit Nazlı, nam-ı diğer Kürt Reşo’ydu.

Diyarbakırlı Kürt Reşo 8,5 yıl askerlik yaptı. İstiklal Savaşı gazisi Mehmet Raşit nam-ı diğer Kürt Reşo, bu ülkenin harcının hangi zor koşullarda karıldığının en güzel örneklerinden biri oldu. Büyük Taarruz sonrası İzmir’e ilk giren askerlerden olan Mehmet Raşit, Diyarbakır, Ergani, Memelan köyünde dünyaya geldi.İki kardeştiler. Ağabeyi Şehmuz, Balkan Harbi’nde şehit düştü. Kürt Reşo 15 yaşında askere alındı. Doğu cephesinden başlayarak sırasıyla Sakarya Meydan Muharebesi, Kütahya Dumlupınar ve Afyon Muharebelerine katıldı. Son olarak Fahrettin Altay Paşa’ya bağlı birlikler ile 9 Eylül sabahı İzmir’e ilk giren süvarilerden oldu.Arkadaşlarıyla birlikte İzmir’in her yerini Türk bayraklarıyla donattı.Kürt Reşo, ölünceye kadar memleketi Diyarbakır’ın MemelanKöyü’nde her yıl 9 Eylül sabahı köylüleri meydana toplayarak, hep birlikte İzmir Marşı’nı söyledi.

Kürt Reşo Nereli?

Mehmet Raşit 1315 (1899) yılında Kara Alilerden Kamber ve Kutte'nin oğlu olarak Diyarbakır, Ergani, Memelan köyünde dünyaya geldi.Mehmet Raşit Nazlı namı diğer ismi ile Kürt Reşo,  Diyarbakır Ergani’ye bağlı MEMELAN Köyünde doğan bir askerdir. Daha 15 yaşında iken askere alınan ve çeşitli eğitimlerden geçen Reşo, başarılı bir savaş hikayesi ile karşımıza bulunuyor.Daha önce de belirttiğimiz gibi henüz 15 yaşında iken ülkenin içerisinde bulunan savaş nedeniyle diğer arkadaşları gibi askere alınmıştır. Ağabeyi Şehmuz Nazlı da benzer şekilde mecburi olarak askere alınmış ve Balkan Harbinde şehit düşmüştür.

Kürt Reşo Savaştığı Cepheler

Kürt Reşo iki kardeş olarak girdiği istiklal Harbi’nden ağabeyini şehit vermiş ve kendisi de gazi olarak hayatını sürdürmüştür.

Sırasıyla:

1-Sakarya Meydan muharebesi

2-Kütahya Dumlupınar

3-Afyon Muharebelerine katılmıştır.

Buralarda başarı gösteren Kürt Reşo köyü Ergani-Memelan da her 9 Eylül anılmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan GÜLLÜ Arşivi