10.Tekrarla: Bismillâhirrahmanirrahim
12 ŞUBAT İÇİN MARAŞ SES VERECEK (?)
Yetkililerin ve İlgililerin Dikkatine
12 Şubat’ın 105. yılındayız. Yüz beş yıldır, 12 Şubat’ın şehit ve gazileri, hatıraları, mirası için neler yaptığımızı sorgulamayı sonraya bırakıp, konu ile ilgili birkaç teklifimi yetkililere, kamuoyuna sunmak istiyorum.
Öncelikle Uzunoluk Hamamı’ nın yapılmasını, bazı konakların yenilenmesini, depremde yıkılan çok minyatür de olsa Kurtuluş Panoroma Müzesi’ni;12 Şubat’la ilgili görsel, yazılı eser çalışmalarının yapılmasını takdirle karşılıyoruz.
Bu çalışmalara ilaveten aşağıdaki tekliflerimi ilgililerin değerlendirmesine sunuyorum:
1. “İstiklâl Şehri” tescilinin acilen yapılması.
2. Muhakkak Şehrin bir İstiklâl Meydanı’nın olması ve 12 Şubat ruhuna, onun azametine uygun bir İSTİKLÂL ABİDESİ’nin yapılması.
Şehrin ışıklı görseli açısından ve en çetin çarpışmaların Mercimek Tepe’ de yapılmış olmasından dolayı Abdulhamithan Camisi’nin yan tarafı vazgeçilmezimizdir. Çünkü tepeleri kullanmak stratejik ve psikolojiktir.
Bugün Çanakkale Zaferi, zaferin anıtıyla yaşıyor. O halde 12 Şubat’ı yaşatacak olan öncelikle ZAFER ANITI’ dır.
3- Şehrin ana giriş yollarına gücü sembolize eden büyük çete heykelleri yapılabilir.
4. Şehir içinde istiklâl mücadelesinin yapıldığı ve şehitlerin verildiği önemli yerlere tanıtıcı abidelerin yapılması. Sözgelimi; Şehit Evliya’nın şehit olduğu Taşhan girişine, Mercimek Tepe’de Fransız kuvvetlerine karşı hendek içinde tek başına savaşan Hasan Çavuş’un şehit olduğu yere, Cancık Mağarası’na, Arasa Han’a ….. birer yazılı abide yapılmalı.
5. 12 Şubat öncesi karargâh olarak kullanılan hanların sosyal, kültürel alanlara dönüştürülmesi. Yıkılan hanların aslına uygun olarak yapılması.6. Birçok ilde (İstanbul, Bursa, Antep ….) örneği bulunan İSTİKLÂL, KURTULUŞ PANORAMA MÜZESİ; İstiklâl Müzesi’nin yanına bir de İstikbâl Müzesi (Bilim ve Teknoloji Müzesi) şehrimizin şanına yakışır şekilde yapılmalı. Müzeler, Zafer Anıtı’nın altına yapılabilir.
7. Kale arkasındaki Aslanbey’ in savaş karargâhı varsa restore edilmeli, yoksa yeniden yapılmalı
8. Mağaralı Mahallesine Göğ Ökkeş ve ilk mahalle çatışmasını başlatan Nedirli Cennet Ali adına yapılmış abideler için mahallede bir meydan oluşturulmalı.
9. Uzunoluk Hamamı ve çevresi, sütçü dükkanı o günkü haliyle yaşatılmalı.
10. Sütçü İmam Üniversitesi’ nde “ İstiklâl Şehri Araştırma Kürsüsü” kurulmalı.
11. 12 Şubat’ la ilgili tüm araştırmaların, bilgi ve belgelerin, eserlerin bulunduğu KURTULUŞ KÜTÜPHANESİ oluşturulmalı ve bunlar müzede korunmalı. Kütüphane araştırmacıların hizmetine sunulmalı.
(Yine kütüphane de Zafer Anıtı’nın altına yapılabilir. Kütüphanedeki kaynaklar için Yusuf Özbaş, Yalçın Özalp, Yaşar Alpaslan, Serdar Yakar…’ın kütüphanelerinden faydalanılabilir.)
12. 12 Şubatla ilgili bilgi, belge, kitap, eşya, araç gereç, silah… havuzu oluşturulması ve bunların müzede korunması.
13. Şehrimde bulunan (KSÜ, Kültür Bakanlığı, İl- İlçe Belediyeleri) kültür müdürlüklerindeki eleman ve araçların üretime dönük verimli kullanılması.14. 12 Şubat için senaryo, roman, tiyatro yarışmaları yapılmalı ve ‘’İstiklâl’’ konulu bir film çekilmeli.
15. 12 Şubat’ın her kahramanı için, özellikle de Arslan Bey, Şehit Evliya, Ali Sezai Efendi, Hasan Çavuş, Muallim Hayrullah… adına birer roman yazdırılmalı. 16. Ülke genelinde ‘’İstiklâl’’ konulu senaryo yarışması açılmalı.
17. Kurtuluş Günü töreninde, Pazarcık Cephesi adına Yakup Hamdi Paşa ve Tapo Ağa’ yı ve diğer ilçeleri temsilen birer kişi kurtuluş törenleri protokolünde yer almalı.
18. Gaziantep’in sahip çıktığı, adına dizi yaptığı KARAYILAN’ ın Maraşlı olduğu unutulmamalı ve Karayılan da Kahramanlar listesine alınmalı.
19. Pazarcık ve Türkoğlu’na da İstiklâl Meydanı yapılmalı ve bu cephelerdeki kahramanların adları o meydanlarda yaşatılmalı.
20. Güneydoğu İşgaline, ilk tepkinin Maraş’tan önce 21 Aralık Protestosu ile Pazarcık’tan geldiği anlatılmalı. Bunu Pazarcıklılar bir milli miras olarak değerlendirmeli.
21. Ayrıca, Maraş’ta zaferin kazanılmasına çok ciddi katkı sağlayan Pazarcık-Kayabıyıklı’ya, Türkoğlu-Bababurnu ve Tanış Tepe Cephesi’ne büyük zafer abidelerinin yapılması.
22. Süleymanlı, Mehmet Bey, Meçhul Asker, Çukurhisar, Fındıcak…şehitliklerinin onarımı veya yeni şehitliklerin yapılması.
23. Süleymanlı’daki Kışla’nın yapılıp, buranın ’’Ermeni Zulmü ve İsyanları’’ araştırma kütüphanesine ve müzeye dönüştürülmesi.
24. Tarihi kayıtlara göre Pazarcık, Karabıyıklı, Türkoğlu, Elbistan, Bertiz Cephelerinde yapılan mücadelenin mahallinde, anmaların yapılması.
Mahalli yönetim ‘’ tasarruf tedbirleri’’ ne sığınmasın. Bunların bedelini bir ilçe belediyesi bile karşılar. Hatta bu coğrafyanın babayiğit bir zengini bile bunların hepsini yapar. Buna evet, demek için Maraş’ı sevmek gerek.
Yüz yıl sonra da olsa bunlar bu neslin görevidir, hem şehit ve gazilere hem de bu coğrafyaya bir vefa borcudur.
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bu önerilerin, Serhat şehirlerimize ve İstiklâl mücadelesi vermiş tüm illerimize örnek olması dileğiyle.
Not: Rapor herkesin katkısına açıktır.
"Deniz yanar mı yanar"
15 Şubat 2025 Cumartesi 11:28Bir Analiz “Asrın Felaketi Mi, Asrın İhmali Mi?”
04 Şubat 2025 Salı 15:21Ses ver Maraş !
25 Ocak 2025 Cumartesi 11:20Mirasına Körleşen Şehir: Maraş
13 Ocak 2025 Pazartesi 13:10Gıda terörü “İmdaaat! Zehirleniyoruz!”
06 Ocak 2025 Pazartesi 12:36Söylem mi, eylem mi?
30 Aralık 2024 Pazartesi 17:43Suriye ve hatırlattıkları
25 Aralık 2024 Çarşamba 14:42Ebemin İmanını Arıyorum
20 Aralık 2024 Cuma 09:12Analist kıtlığı ve analiz sığlığı
25 Kasım 2024 Pazartesi 15:50Adalet ve Ahlak Öldü, Yaşasın Kapitalizm
12 Kasım 2024 Salı 13:52

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.