Ulaştırma Bakanı Yıldırım Kahramanmaraş'ta

Ulaştırma Bakanı Yıldırım Kahramanmaraşta
Yıldırım, "Yolların kralı olmaz kuralı olur diyoruz. Mutlaka kurallara uyacağız" dedi.

  Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bayram tatili dönüşlerinde yaşanan kazalarla ilgili olarak, "Yolların kralı olmaz kuralı olur diyoruz. Mutlaka kurallara uyacağız" dedi.  

  Bakan Yıldırım, Kahramanmaraş Ortak Akıl Çalıştayı'nın 'Ulaştırma' konulu toplantısına katılmak üzere özel uçakla kente geldi. İlk olarak Kahramanmaraş-Gaziantep yolunda incelemelerde bulunan Bakan Yıldırım, bir süre şoförlerle sohbet etti. Ardından Kahramanmaraş Valiliği'ne geçen Yıldırım'a, Vali Şükrü Kocatepe tarafından brifing verildi. Kahramanmaraş'ın 2023 Türkiye'sinde yerini bulmak için yolunu belirlediğini söyleyen Bakan Yıldırım, bakanlık olarak yapacakları çalışmaları kent halkıyla paylaşacaklarını belirtti. Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplandıran Yıldırım, bayram tatili dönüşlerinde yaşanan kazalarla ilgili bir soruya, kazaların büyük kısmının sürücü hatalarından kaynaklandığı cevabını verdi. Türkiye'de 5 yıl önceki motorlu araç sayısının bu günkünün yarısı, özel aracıyla seyahat eden sürücü sayısının ise bugüne kıyasla üçte bir oranında olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Yollar çok daha kötü durumdaydı. Bölünmüş yol miktarı 6 bin kilometreydi. Ama şimdi 21 bin 200 kilometre bölünmüş yolumuz var. Yollar güzelleştikçe, konforu arttıkça, trafik rahatlığıyla birlikte kural ihlalleri de artıyor maalesef. Yaptığımız araştırmalara göre çok çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. Trafik kazalarının yüzde 89,6'sı hatalı sürücü davranışlarından oluyor. Bölünmüş yollardan önce burada hatalı sürüşlerle yol kusurları başa baş gidiyordu. Şu anda yol kusuru hemen hemen yok, beşinci sırada yer alıyor. Ama insan hatasından kaynaklanan trafik kazaları olmaya devam ediyor" diye konuştu. 

1.20111111133220.jpg

  "YOLLARIN KRALI OLMAZ KURALI OLUR DİYORUZ"

  Bakanlık olarak bölünmüş yollar yaparak, görevlerini tamamladıklarına işaret eden Yıldırım, kazaların engellenmesinin ancak eğitimle sağlanabileceğini dile getirdi. "Sıra sizde. Yani sıra vatandaşta, kurallara uyacağız. Yolların kralı olmaz kuralı olur diyoruz" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

  "Mutlaka kurallara uyacağız. Ama bu işin orta ve uzun vadede çözümü eğitim. Her yaşta herkesi trafik kuralları konusunda hataları asgariye indirilmiş sürücü davranışları konusunda eğitmemiz lazım. Hataların iki temeli var. Birisi ihmal, ikincisi ihlal. Bu iki hata birleştiği zaman kaza kaçınılmaz oluyor. Ama size iyi bir haber vereyim. 2003 yılında milyon kilometre yolculuk başına kaza nispetimiz 5,73'tü, şu anda bu oran 3,79'a düştü. Burada ne demeye çalışıyorum. Trafik arttı, seyahat miktarı arttı, kaza sayısı da arttı. Ama kazalarda ölümler o nispette azaldı. Şu anda mesela geçen bayramda 160 civarında kazada doğrudan kaza yerinde hayatını kaybeden vardı. Bu sayı bu bayramda 60 civarına indi. Her ne kadar gün kısa olsa bile, günü de arttırsak yine nispi bir azalma var. Bunda da yol denetimlerinin çok sık yapılmış olması, uyarıların sürücülere sürekli yapılması etkili oldu. Sonuç; mutlaka eğiteceğiz sürücülerimizi, kendimizi eğiteceğiz. Kurallara uymayı bir keyfiyet olmaktan çıkarıp bir mecburiyete dönüştüreceğiz. Bu konuda gerekirse cezaları artıracağız ama ceza artırmak yetmez. Mutlaka insanların kendilerinin kurala uymayı bir öncelik olarak kabul etmesi gerekir. Bunun gayreti içerisinde olacağız."  

  AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, milletvekilleri Nevzat Pakdil, Sıtkı Güvenç, Sevde Beyazıt Kaçar, Yıldırım Ramazanoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'un da katıldığı ziyarette Vali Kocatepe, Bakan Yıldırım'a kente özgü bakır tepsi hediye etti. Bakan Yıldırım, Kahramanmaraş programının devamında Ortak Akıl Çalıştayı'na katılacak, belediye ve AK Parti İl Başkanlıklarına ziyaretlerde bulunacak.

İHA

2.20111111133232.jpg

3.20111111133241.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.