Özel Yetkili Mahkemeler Kaldırılmadı Sayıları Artırıldı

Özel Yetkili Mahkemeler Kaldırılmadı Sayıları Artırıldı
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner Kahramanmaraş’ta partisinin bir programında konuşma yaptı.Konuşması sırasında, 3. yargı paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Cihaner, CMK 250 deki sözcükler neyse halı hazırda özel yetkili mahkemelerin kuruluşunu sağlayan maddedir. Birebir terörle mücadele yasasının içerisine aktarıldı dedi.

İlhan Cihaner partisinin düzenlemiş olduğu Kahramanmaraş programında 3. yargı paketi ile ilgili olarak şunları söyledi; “3. yargı paketi aslında çok geniş kapsamlı hükümler içeriyor. İcra iflas kanunu, idari yargıya ilişkin idare usul kanunu, Türk ceza kanunu, ceza muhakemesi kanunu, terörle mücadele kanunu ve geçici hükümler ve birçok ceza, adalet, yargılama sistemi ve çok sayıda yasayı ilgilendiren bir kanundur. Kamuoyuna bu paket yargının hızlandırılmasına ilişkin bir paket gibi sunuldu. Bu, tam tersi bir sonuç doğuracak, çünkü bu yasalarla ilgili olarak şuanda temyizde bulunan dosyaların tamamı iade edilecek. İlk derece mahkemelerine ve bu ilk derece mahkemeleri yaklaşık ağır iş yükünü geçirmeleri anlamına geliyor, dolayısıyla hızlandırmayacak.”

TÜRKİYE, KRİTİK BİR TAKIM KATLİAMLARIN SANIKLARINI AFFETTİ

Kamuoyunda hiç tartışılmayan bir husus olarak bu paketin geçici bir maddesi ile 12 Eylüldeki bir takım silahlı eylemcilerin salıvermeleri sonucunu doğuracak af benzeri bir hüküm getirildi.12 Eylül de hesaplaştığını iddia eden bir iktidar. Türkiye’yi 12 Eylül’e götüren çok kritik bir takım katliamların sanıklarını affetti. En çok ta özel yetkili mahkemelerle ilgili bir tartışma yaşandı. İktidarın ve Cumhurbaşkanının şimdiye kadar yaptıkları ve yapmadıklarını görebiliriz. Bundan hareketle özel yetkili mahkemelerin demokratik bir ülkede olmaması gerektiğini söylediler, hatta başbakan daha ileri giderek devlet içerisinde devlet gibi davrandıklarını, alınması gereken birisinin varsa onunda kendisi olduğunu, bunun olmayacağını ve bundan hareketle de özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gerektiğini söyledi.”

CEMAAT VE İKTİDAR ARASINDAKİ BİR BİLEK GÜREŞİ OLDU

“Bekir Bozdağ özel yetkili mahkemelerin toplumda bulunmaması gerektiğini söyledi ama gelinen noktada özel yetkili mahkemeler kaldırılmadı. Kamuoyunda sadece adı değiştirildi diyenler var ama adı değiştirilmedi. CMK 250 deki sözcükler neyse halı hazırda özel yetkili mahkemelerin kuruluşunu sağlayan madde birebir terörle mücadele yasasının içerisine aktarıldı, kaldırılmadı ama ortaya daha önemli sonuçlar çıktı. Açılmış davalar kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar devam edecek. CMK 250 ye göre kurulan ÖYM’nin cumhuriyet savcılarının doğrudan soruşturduğu çıkar amaçlı suç örgütleri, kara para aklama suçunun failleri, uyuşturucu ticareti yapanlar, doğrudan soruşturuluyorken şimdi izin mekanizmasına tabi tutulduğu ortada… ÖYM’ler mecliste tartışılamadı, çünkü sır gibi sakladılar, buda genel kurula indirildi, anlaşılıyor ki krizin başladığı andaki kavga ortaya çıktı. Fettullah Gülen grubuyla iktidar arasında anlaşmazlık pazarlıkla sonuçlandı. Daha öncede ifade etmiştim, bunun iktidar bloğunu oluşturan cemaat ve iktidar arasındaki bir bilek güreşiydi. Sonuç olarak uzlaştılar ve hükümet şunu söyledi; “Elinizdekiler sizin olsun ama bundan sonra bize dokunmayın” gibi bir anlaşmaya varıldı.

ÖYM, TERÖRLE MÜCADELE YASASI İÇERİSİNE ALINDI

 “BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız' ın tutuklu milletvekillerinden birisinin tahliye talebini istemesi bu isteğinin ise reddedilmesinin nedeninde de örgüt üyesi olmasıydı. Tutuklu olan milletvekilinin ise tutuklu olduğunu hiç kimse bilmiyor. Bildiğimiz tek bir şey var sadece söyledikleriyle ilgili diye düşünüyorum. Davaları devam eden milletvekilleri, asker, rehin olarak 250 ile kurulmuş mahkemelerin elinde kaldı ama bundan sonraki yeni mahkemelerde hükümete dair mahkemeler olacak. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması aldatmacasına yurttaşlarımızın inanmaması gerekir. Özel yetkili mahkemeler kaldırılmadı sayıları artırıldı ve daha kötüsü yapıldı tamamen terörle mücadele yasası içerisine alındı.” Dedi.

FATİH ALPER GÜLTEPE

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.