CHP 90 Yaşında. Nice Yıllara!

CHP 90 Yaşında. Nice Yıllara!
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 90. Kuruluş yıldönümünü tüm Türkiye’de olduğu gibi, Kahramanmaraş’ta da törenlerle kutlandı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 90. Kuruluş yıldönümünü tüm Türkiye’de olduğu gibi, Kahramanmaraş’ta da törenlerle kutlandı.

 Atatürk anıtına çelengin konulması, saygı duruşu ve istiklal marşının ardından bir konuşma yapan CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde başlatılan Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın Zaferle taçlanmasından, ATATÜRK ve silah arkadaşlarının Sevr’i parçalayıp tarihin çöp sepetine atmasından sonra, sıra Türkiye’nin siyasi açıdan inşa edilmesine geldiğini ifade ederek,  o aşamada 9 Eylül 1923 günü Cumhuriyet Halk Partisi kurulduğunu söyledi.

İl Başkanı Esat Şengül konuşmasında; “O günden bugüne kadar, Türkiye gibi emperyalizme, onun uzantılarına, Laik Cumhuriyetin iç ve dış düşmanlarına karşı sürekli mücadele eden, Siyasi anlamda ortaya çıkan direnişlere, kesintilere 90 yıldan beri göğüs geren CHP, bağımsızlığın, Özgürlüğün, Laik Cumhuriyetin, Demokrasinin ve Sosyal Hukuk Devleti’nin hem müjdecisi, hem de güvencesi oldu.

chp.20130909122613.jpg

Herkes çok iyi bilmelidir ki, CHP İçişleri Bakanlığı’na dilekçe verilerek kurulmuş partilerden biri değildir, onlardan çok farklıdır. CHP kuruluşundan önce, Anadolu’nun bağrında kök salmış bir Kuvva-i Milliye, bir Müdafai Hukuk hareketidir. Bu hareket daha sonra Heyet-i Temsiliye üzerinden Cumhuriyet Halk Fıkrasına dönüşmüştür. Ülkemiz doğusuyla, batısıyla, güneyiyle, kuzeyiyle, Anadolu’su ile Trakya’sı ile işgal edilirken, ortada ordu yoktur, devlet yoktur. Kendi kaderine terkedilmiş, yorgun, perişan, silahsız, askersiz dağları eşkıyalarla dolu bir Anadolu vardır.

O koşullarda Ulusal Kurtuluş Savaşımızın önderlerinin çabalarıyla Anadolu direnişini, tepkisini, bir siyasi proje ile yavaş yavaş örgütlemiştir.

Bu siyasi proje, Mustafa Kemal’in ortaya attığı milli iradeyi hakim kılma projesidir. Özü, sivil siyasi iktidar anlayışıdır. CHP’nin temelinde yatan müdafai hukuk ve kuvva-i milliye anlayışıdır. Bu anlayışla Kurtuluş Savaşımız başarıya ulaşmış, 9 eylül 1923’te CHP kurulmuştur.

CHP o günden bu güne kadar Türkiye’de ileri çağdaş ne varsa hepsine emek vermiş katkıda bulunmuş ve sahiplenmiştir. Kurtuluş Savaşına önderlik edenler hangi engellerle mücadele etmiş, o engelleri aşmışsa CHP’de sivil yaşamda o engelleri aşa aşa 90 yaşını tamamlamış bugünlere gelmiştir.

chp1.20130909122625.jpg

90 yıl önce Ulusal Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının kurduğu partimizi hiçbir güç yolundan çeviremeyecektir. CHP dün olduğu gibi bugün de oyunları boşa çıkaracak, engelleri aşa aşa iktidar yürüyüşünü sürdürecektir.

Bu inanç ve kararlılıkla, Bağımsızlığın, Özgürlüğün, Laik Cumhuriyetin, Demokrasinin ve Sosyal Hukuk Devletinin müjdecisi, geleceğimizin güvencesi olan CHP’nin 90. kuruluş yıldönümünü coşkuyla mutlulukla kutluyoruz. Bu mücadeleler sırasında yaşamını yitirenleri rahmetle, saygıyla anıyor ve bu büyük mücadeleye emek verenleri minnet ve şükran duygularımızla selamlıyoruz.

Bugün ülkemizin içinde bulunduğu zor koşullar Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu ülke için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.

İçte ve dışta hain bir küresel kuşatmanın içindeyiz. Cumhuriyete ve Misak-ı Milli’ye karşı örgütlü saldırılar yapılmaktadır. Bu saldırıları Ulusça püskürtüp “Çağdaş Uygarlık Seviyesi Üzerine Çıkma” yarışını hep birlikte sürdürmeliyiz.

Gün Atatürk’ün iki eseri olan Cumhuriyet ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne sahip çıkma günüdür. Bunun içindir ki yalnız ulusumuzun değil tüm bölge ülkelerinin Cumhuriyet Halk Partisi’ne her zamankinden fazla gereksinimi bulunmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle kuruluşumuzun 90. Yılı’nın tüm ülkemize ve partililerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim” dedi.

chp3.20130909122644.jpg

ÇARŞI GEZİSİ VE KARANFİLLER

Başkan Şengül’ün konuşmasından sonra eğitimci Mikdat Yıldız da bir konuşma yaparak, cumhuriyetin önemine değindi, CHP’li olmanın bir şeref olduğunu belirterek,  “Ezilenlerin, emekçilerini, vatanseverlerin partisidir CHP, umudun adıdır CHP, kazandığın cumhuriyet yıkılmasın istiyorsan, aramıza sen de katıl, sen yoksan bir eksiğiz” diye konuştu ve sonra da Ata’sına seslendi; izinde yürüyoruz” diye konuştu.

Törenin ardından Belediye Çarşısına yönelen gurup, esnaflarla merhabalaştı,  herkese karanfiller dağıtarak, kuruluş gününe renk kattılar.

Kuruluş münasebetiyle Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene katılanlar arasında, Pazarcık belediye Başkanı Kamil Dalkara, Narlı Belde Belediye Başkanı Metin Ergücen ile bazı partililer hazır bulundular.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.