"BU İŞİ KÖKTEN ÇÖZMEMİZ LAZIM"

"BU İŞİ KÖKTEN ÇÖZMEMİZ LAZIM"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arakan için BM eski Genel Sekreteri ve Arakan Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan ile telefonda görüştüğünü...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arakan için BM eski Genel Sekreteri ve Arakan Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan ile telefonda görüştüğünü belirterek, "New York'ta genel kurul zamanında orada İslam zirvesinin liderleri ve diğer bazı ülkelerin liderleri genel sekreterle beraber bir araya gelecek. Bu işi kökten çözmemiz lazım" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bayramın ilk gününde Antalya'da AK Parti İl Başkanlığı önünde partililerle bayramlaşma törenine katıldı. Somali Yatırım ve Ulaştırma Bakanı Ali Hassan Mohammed, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti milletvekilleri Mustafa Köse, İbrahim Aydın, Atay Uslu, ve Hüseyin Samani'nin de katıldığı bayramlaşma töreninde, vatandaşlara hitap eden Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin gelecekteki hedeflerinden bahsetti. Arakan'daki zulüm olayına değindi.

"3 MİLYON SURİYELİ VAR"

Türkiye'de 3 milyon Suriyeli olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Güçlü olmasak onlara nasıl bakacağız? Onlar neden evlerini terk etmek zorunda kaldı? Bunu da düşünmemiz lazım. Şu mübarek bayram gününde, onlar kendi keyfine evlerini terk etmedi. Terörden, kimyasal silahlardan ve bombalardan kaçtı. Onlar da isterdi sıcak yuvalarında otursunlar, çocuklarını okula göndersinler, hastalandığı zaman gideceği bir yer olsun. Ama Türkiye'ye sığındılar. Onlar emanet. Dolayısıyla bu gözle bakmamız lazım" dedi.

"BİZ GÖRMEZSEK HERKES KÖR OLUR"

Arakan'da yaşanan zulümle ilgili Türkiye'nin diğer İslam ülkelerinden daha çok duyarlı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Biz sadece İslam İşbirliği Teşkilatı'nın zirve başkanı olduğumuz için değil, bizim de yüreğimiz yandığı için Somalili kardeşlerimizin, Arakanlı kardeşlerimizin yanında oluyoruz. İşte rakamlar ortada. Amerika'nın bir yıllık 2016 insani ve kalkınma yardım miktarı 6.3 milyar dolar, Türkiye'nin ki 6 milyar dolar. İnsani yardımda bu sene Amerika'yı da geçeceğiz. Ama milli gelire göre açık ara öndeyiz. Demek ki 100 yıldır böyle Türkiye'yi bekleyenler, önümüzdeki 100 yıl da Türkiye'den beklentileri olacak. Biz bunları karşılamak zorundayız. Biz susarsak hiç kimse konuşmaz. Biz duymazsak herkes sağır olur. Biz görmezsek herkes kör olur. İşte bu kutlu yolculuğun misyonu bu" diye konuştu.

İSLAM ZİRVESİ TOPLANIYOR

Arakan'da zulmün bitmesi için çaba sarf ettiklerini de belirten Çavuşoğlu, Arakan konusu hakkında BM eski Genel Sekreteri ve Arakan Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan ile telefonda görüştüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok sayıda devlet başkanıyla telefonda görüştüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, "Dün gece Endonezya, Bangaleş ile bugün Türkmenistan, Özbekistan ve Ermenistan'la görüştü. Ben de biraz önce Kofi Annan ile görüştüm. Çünkü özel temsilci ve komisyonun başkanı. Neler yapılması gerektiği hakkında raporları da o hazırladı. Bu işi kökten çözmemiz lazım, bu işe çözüm bulmamız lazım ki bir daha zulüm olmasın. Oraya da insani yardımlarımızı götürüyoruz. Bugüne kadar yaptığımız yardım miktarı 70 milyon doları aştı. Ama oradaki yaşam şartları bir insanın yaşayacağı şartlar değil. Böyle açık evi hapishanesi olmaz. Dolayısıyla bu işe köklü bir çözüm bulacağız. Ve inşallah bir zirve yapacağız. New York'ta genel kurul zamanında orada İslam zirvesinin liderlerini ve diğer bazı ülkelerin liderleri genel sekreterle beraber bir araya gelecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın inisiyatifi bu. Bu sabah ta talimat verdi çalışmalara başladık. İnşallah bir çözüm bulacağız, bulmamız lazım" ifadelerini kullandı.

"KISKANACAĞINIZA, ERDOĞAN'I ÖRNEK ALIN"

Son olarak Türkiye'nin eski Türkiye olmadığına dikkat çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Artık o Türkiye bitti. Türkiye ile ilişkilerinizi sürdürmek için Türkiye'ye saygı duyacaksınız, eşit bir ortak gibi göreceksiniz, Türkiye'nin patronu olmadığını anlayacaksınız. Türkiye'den bir netice elde etmek için saygı duyduğunuzu göstereceksiniz. Bunu da yavaş yavaş öğreteceğiz. Hazımsızlık var doğru ama bu benim problemim değil ki. Çalışıyorum kardeşim, kimseyle de sorunum yok. Sordum Alman dışişleri bakanına, şimdiki Cumhurbaşkanına, Merkel'e de sordum. "Bugüne kadar Türkiye'nin size bir düşmanlığını gördünüz mü?" diye. Yok. Peki, siz Türkiye'den ne istiyorsunuz? Türkiye'den daha güvenilecek bir dostu nereden bulacaksınız kardeşim? Ama dert başka. Alışacaklar. Seçimler gelir geçer, yapılan popülizm geride kalır ama dostluk devam eder. Ucuz popülizmin kimseye faydası yok. Sağlam duracaksın, ilkelerinden vazgeçmeyeceksin. Tıpkı Ak Parti gibi. Hiç popülizm yapmamıştır, doğruları söylemiştir. Erdoğan'ı kıskanacağınıza, örnek alın. 16 senedir neler yapmış, nasıl Türkiye'yi güçlendirmiş, nasıl yatırımlar yapmış, nasıl kamu özel ortaklığıyla devasa projeleri yapmış, seçim öncesi popülizm yapmadan seçim kazanmış örnek al, gel, çalış, incele."

"BU İŞİ KÖKTEN ÇÖZMEMİZ LAZIM"

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.