M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

Virüsle geçen günler

Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart’tan bu yana tam bir ay geride kaldı. Hayatımızı allak bullak eden, yaşam biçimimizi nerdeyse tümden değiştiren bu bir aylık süre içerisinde Türkiye’de bir ayda toplam 410 bin 556 test yapılırken, vaka sayısı 61.049, vefat edenlerin sayısı ise 1.296’ya ulaştı.

12 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında tüm bakanlar ile Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyelerinin katıldığı, Kovid-19’a karşı alınacak tedbirlerin görüşüldüğü beş saat süren bir toplantı yapıldı.

16 Mart’ta Türkiye genelinde, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okullarla üniversitelerde eğitime ara verildi. Aynı tarihte camilerde cemaat halinde namaz kılınması ikinci bir emre kadar durduruldu. İçişleri Bakanlığı tarafından pavyon, diskotek, bar, gece kulüpleri, sinema, konser salonları, düğün salonları, kafe ve kahvehaneler, masaj salonları, spor salonları gibi işyerleri geçici bir süreyle kapatıldı.

18 Mart’ta Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu futbol, voleybol, basketbol ve hentbol liglerinin ertelendiğini duyurdu. 

21 Mart’ta Türkiye genelinde asker uğurlama ile berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin faaliyetleri durduruldu. Aynı gün 46 ülkeye daha uçuşların durdurulduğu açıklandı.

22 Mart’ta lokanta, restoran, pastanelerdeki masalar kaldırıldı ve müşterilerin oturmasına izin verilmeyeceği açıklandı. Yemek satan işletmelerin sadece gel-al ve paket servis şeklinde hizmet vermesine izin verildi. 65 yaş ve üstü ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin dışarı çıkmaları, park, bahçe gibi açık alanlarda dolaşmalarına kısıtlama getirildi.

24 Mart’ta İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ile marketlerin 09.00-21.00 arası hizmet vereceği, aynı anda alışveriş yapacak müşteri sayısının müşteriye hizmet sunulan toplam alanın onda biri kadar olacağı duyuruldu. Ayrıca şehir içi ve şehirlerarası ulaşım yapan toplu taşıma araçlarının kapasitesinin sadece yüzde 50’si oranında yolcu kabul edebileceği duyuruldu.

27 Mart’ta Cumhurbaşkanı  Erdoğan yurtdışı uçuşların tamamen sona erdirildiğini, şehirler arası ulaşımın valilik iznine bağlandığını, piknik alanı, orman, ören yerleri gibi mekanların hafta sonunda kapalı olacağı ve 30 büyükşehir ile Zonguldak’a bazı şartlar dışında giriş, çıkışların 15 gün boyunca durdurulduğu açıklandı.

3 Nisan’da Ülke genelinde 1 Ocak 2000 ve üzeri doğumlular için de sokağa çıkma yasağı ile pazar ve market gibi toplu alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

10 Nisan’da Ülke genelinde iki günlük(10 Nisan Cuma günü saat 24.00’de başlayıp 12 Nisan Pazar günü saat 24.00de sona erecek olan) sokağa çıkma yasağı konulduğu ilan edildi.

Bunca tedbire rağmen virüs canlarımızı almaya devam ediyor. Tüm bu tedbirlere harfi harfine uyan vatandaşlar olduğu gibi maalesef tedbirlerin hiç birisine uymayan vatandaşlarda var.

Bu sebeple vaka sayısının ve ölümlerin hızla artmakta olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizin ve Milletimizin bu illetten kurtulmasını istiyorsak devletin aldığı tüm kararlara harfiyen uymamız gerekiyor. Bu kurallara uymanın ‘hem vatandaşlık görevi hem de kul hakkı’ olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 13 Nisan Pazartesi günü yapmış olduğu ‘Ulusa Sesleniş’ konuşmasında önümüzdeki hafta sonunda da sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı. Bir kez daha tüm vatandaşlardan ilan edilen kurallara uymalarını istedi.

İçinde bir parça Allah korkusu olan yüreğinde bir nebze kuldan utanma duygusu bulunan vatandaşlar bu (yasaklara uyulması yönündeki) çağırılara uyacaktır. Allahtan korkmayanlar, kuldan utanmayanların ise yetkililer tarafından gerekli şekilde cezalandırılmaları ve istemeseler de kurallara uymalarının sağlanması gerekmektedir.

Cenabı Hak bu milleti (bizleri) her türlü musibetten korur inşallah.     

 

  

                                                                                                                                                        

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi