FATİH DAĞISTANLI

FATİH DAĞISTANLI

SERMAYE GİRİŞİMCİNİN KENDİSİDİR

Genç girişimciler hayallerini gerçeğe dönüştürmek için çeşitli kaynaklardan sermaye  arayışlarında bulunuyor.  Ülkemizde bilinenin aksine, güçlü ve sürdürülebilir projelere sahip olan girişimcilerin yatırım için sermaye temini sorunu bulunmuyor. Gelişme potansiyeli  olan  projeler  için gerek devlet destekli gerekse yatırımcılar yoluyla kaynak sağlanıyor. Girişimcilere düşen görev ise inandıkları  projelerini hayata geçirmek için kararlı bir şekilde mücadele etmek oluyor. Bu nedenle sermaye girişimcinin  kendisidir diyorum. Kendisine ve projesine güvenen girişimcilere destek veren kamu kurum ve kuruluşların bazılarından bahsetmek istiyorum.  

1- Kobi A.Ş ( www.kobias.com.tr) 

Kurumsal iş sahipleri tarafından oluşturulan Kobi A.Ş gelecek vadeden girişimlere, pazarda yeni bir anlayış benimseyen iş modellerine ve Sanayi Bakanlığı'nın standartlarına uyan projelere yatırım desteği sağlıyor. Kobi A.Ş girişimcilerin projelerine  en fazla yüzde 49 oranında yatırım yaparak şirketleri büyütmeyi hedefliyor.

2 - Kosgeb ( www.kosgeb.gov.tr )

Devlet destekli  kredi sağlayan Kosgeb, yeni girişimleri desteklemek için öncelikle 60 saatlik bir girişimcilik  eğitimi veriyor. Daha sonra ise girişimleri onaylanan şirketlere hibe ve kredi  imkanı sağlıyor. Kosgeb, girişimcilerin en çok tercih ettiği kredi kuruluşlar  arasında yer alıyor.

3-Teknoloji Geliştirme Vakfı ( www.ttgv.org.tr )

Teknoloji odaklı girişim ve iş çözümlerini desteklemek amacıyla kredi sağlayan teknoloji geliştirme vakfı bağımsız bir yapısı bulunuyor. Farklı ve vizyon sahibi girişimleri destekleme amacı güden kuruluş yaratıcı projelere öncelik veriyor.

4-Etohum ( www.etohum.com )

Etohum, teknoloji, oyun, mobil ve yazılım gibi sektörlerde yeni iş fikri olan girişimcilere hem kredi desteği hem de profesyonel network desteğini bir arada sunuyor. Yaratıcı bir iş fikri olan girişimcileri destekleyen Etohum piyasa için farklı çözümler üreten gençleri motive ediyor.

5- Endeavor Melek Yatırım Ağı ( www.endeavor.org.tr )

Melek yatırımcılardan oluşan Endeavor melek yatırım ağı, değerli bir fikri olan ve bunu geliştirme potansiyeline sahip olan genç girişimcileri destekliyor. Girişimcileri titizlikle seçerek, onlara değişik imkanlar sunarak kendilerini geliştirmelerine yardımcı olan Endeavor, yeni nesil girişimcilerin en gözde yatırım destek kuruluşları arasında yer alıyor.

6-MIT Enterprise Forum ( www.mitef.org )

Girişimlerini büyütmek ve hayallerini gerçekleştirmek isteyen girişimcilerin buluştuğu MIT Enterprise forum, her sene düzenlenen yarışmalarla genç girişimcilere iş projeleri için belli tutarlarda karşılıksız destek sağlıyor. Girişimcileri üst düzey profesyonellerle de buluşturan platform, iş fikri olan herkese açık bulunuyor.

7-Tübitak ( www.tubitak.gov.tr )

Yaşam  kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir kurum olma vizyonunu benimseyen Tübitak, akademik ve endüstriyel araştırma geliştirme çalışmalarını ve yenilikleri karşılıksız destekliyor.

8-TKDK ( www.tkdk.gov.tr )

Kırsal kalkınma ile kırsal alanların varlığının devam ettirilmesi, kır ile kent arasındaki gelişmişlik farkının azaltılması, doğal kaynakların çevre dostu kullanımının geliştirilmesi, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerin katılım ve katkılarının artırılması, kırsalda yaşam standardının iyileştirilmesi için sürdürülebilir bir kırsal yaşamın sağlanması amacıyla kırsal yatırımlarına belli oranlarda hibe veriyor.

   9- Gıda Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığı ( www.tarim.gov.tr )

Ülkemizde gıda,  tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için muhtelif alanlarda hibe ve destek veriyor. 

10- Kalkınma ajansları (www.kalkinma.gov.tr)

5449 sayılı kanun ile kurulan kalkınma ajansları Türkiye’de kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, bölgesel gelişmeyi hızlandırmayı, sürdürülebilirliğini sağlamayı, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmayı amaçlıyor. Türkiye'de 81 ili kapsayan 26 Bölgesel Kalkınma Ajansı bulunuyor.

Sonuç olarak; Günümüzde   ‘’Parasızlıktan iş kuramıyorum ‘’ sözünün anlamının  kalmadığını , iş kurmak isteyenlerin teşvik, hibe ve destek imkanlarına sahip olduklarını ifade etmek istiyorum. Girişimci adaylarının  kendi işini kurmaları için sağlanan  ve yazımda bahsettiğim destekleri yakından takip ederek, iş kurma fırsatı yakalamalarını öneriyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FATİH DAĞISTANLI Arşivi