Z. Abidin KIYMAZ

Z. Abidin KIYMAZ

Konukoğlu ve Erdemoğlu

Gaziantep sanayisinin öncü isimlerinden SANKO holding onursal başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile Erdemoğulları Holding Yönetim Kurulu başkan vekili Ali Erdemoğlu’nun ortak özellikleri var. Abdulkadir Konukoğlu’nun babası Sani Konukoğlu Türkiye yokluklar ülkesiyken Gaziantep’te tek tezgâhta sağdan soldan getirdiği makine parçaları aparatları birleştirip imalathanelerden fabrikalara giden yapının mimarı, dişiyle tırnaklarıyla çalışması, azmi gayretiyle SANKO markasının ortaya çıkmasını sağlayan Holdingin kurucu önderi.

Ali Erdemoğlu’nun babası dostum ahbabım rahmetli Mehmet Erdemoğlu ’da Besni ilçesinde el tezgâhlarından, dokumacılık sektöründe sıfırdan başlayıp bu gün dev Merinos markasını dünyaya taşıyan Erdemoğulları holdingin kurucu önderi.

Her iki holdingde alın teri ve prensipler üzerine büyüme kaydetmiş, işe başladıkları dönem dev zenginlerin kuruluşların birçoğunun yerinde yeller eserken, bu iki önemli uluslararası holdingin büyüyerek geleceğe yelken açmasının en önemli nedenleri azim gayret ilke ve prensipleridir.

Sani Konukoğlu ’da Mehmet Erdemoğlu ’da prensipleri olan işadamlarıydı, iki iş adamı da aile şirketlerini dizlerinde ve işletmelerinde büyüttükleri çocuklarına emanet etmişlerdir.

A.Kadir Konukoğlu Gaziantep’e katma değer sağlarken Gaziantep’teki siyasi gelişmelere de kayıtsız kalmamış, siyasete düşüncelerini görüşlerini ilgili yerlere en uygun şekilde iletmiş, olumsuz gelişmelerin önünü böylece alabilmiştir.

 Gaziantep Büyükşehir belediyesini SANKO Holding’e bağlı SANKO Tıp hastane müdürü Dr. Asım Güzelbey 10 yıl yönetti, sonrasında SANKO holding bünyesinde şube müdürlüğü yapan Fatma Şahin 10 yıl milletvekilliği, bakanlık ve en sonda Gaziantep büyükşehir belediye başkanlığını 10 yıl yönetmek üzere halkan oy almıştır.

Görünürde Abdulkadir Konukoğlu siyasetle ilgisizdir ama, siyaseti bir holding yöneticisinin nasıl yapması gerektiği hususunda tam bir rol modeldir.

Abdulkadir Konukoğlu teknik direktör gibi her mevki için en iyi elamanları danışmanları ve yöneticileri bulur alır ve az hata yapar. Ekibi onun önemli hata yapmasına mani olur veya meydan vermezler, doğal olarak  bu ekip her zaman şampiyonluğun favorisidir.

Bu makaleyi rahmetli Mehmet Erdemoğlu’nun veliahttı Ali Erdemoğlu’nun Besni ilçede siyasete müdahil olduğunda ben bu gün yaşananları adaylık açıklandığında görmüştüm, içimden ‘ keşke biri Ali Erdemoğlu’nu uyarsa da bu seçimi Konukoğlu  gibi idare etse’  demiştim. Bu gün yerden göğe kadar haklı olduğu halde süreci iyi idare edemediği için hem Besni, hem şahsı bu yarıştan yıpranarak çıktı.

Ali Erdemoğlu bana küs olabilir ama Abdulkadir Konukoğlu’na baş gösteren durumla ilgili nasıl pozisyon alması gerektiğini sorsa mutlaka faydalı öneriler alacaktır.

Bu dakikadan itibaren bu oyun anlayışı ile devam edilirse kırık dökükleri toplama daha ağır külfetler getirecektir. Hem Besni’nin, hem şahsının hem de sevenlerinin kazanmasını istiyorum çünkü Erdemoğlularının Adıyaman’a memleketimize Besni’ye ve Ülkeye katkısı inkâr edilemez.

Yazımı rahmetli Mehmet Erdemoğlu’nun vasiyeti ile tamamlıyorum.

Asla yalan söylemeyin.

Hiçbir zaman dürüstlükten şaşmayın.

Kimseyi azarlamayın ve hor görmeyin.

Kimsenin işine müdahale etmeyin.

Bitmiş işi bozmaya çalışmayın.

Ödemelerinizi söz verdiğiniz zamanda yapın.

İşçinin parasını alın teri kurumadan ödeyin.

Pazarlık yaptığınız işten ödeme sırasında, tekrar para kesmeyin.

Söz ağızdan çıkar. Anlaşma yaptığınız bir alışverişten zarar etseniz bile dönmeyin.

Herkese karşı hoşgörülü olun.

Ailenize daima sahip çıkın.

Eş, dost ve akrabalarınızı bırakmayın.

Kapınıza gelen kimseyi geri çevirmeyin.

Başkasını kendiniz bilin; öyle bakın.

Servetin sınırı yoktur, mükâfatı vardır.

İşinize, insanınıza, vatanınıza, devletinize, bayrağınıza sahip çıkın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Z. Abidin KIYMAZ Arşivi