Ahmet Doğan İLBEY

Ahmet Doğan İLBEY

Kemalist İlahiyatçıların “İslâm Gerçeği” Kitabı 28 Şubatçıların Emriyle

28 Şubat generallerinin hükümferma olduğu günlerde Sait Yazıcıoğlu, Ankara İlahiyat Fakültesi’nde Dekandır. Üniversite Rektörü, darbe yaltakçısı Kemal Gürüz’ün başkanı olduğu YÖK’ten bir yazı geldiğini ve bir grup ilahiyatçı akademisyenin hazırladığı “İslam Gerçeği” kitabının fakülte adına basılmasının talep edildiğini bildirir.

M. Kemal’in sözlerinin de yer aldığı kitabı hazırlayanlar Yaşar Nuri Öztürk, Beyza Bilgin, Hüseyin Atay, Rami Ayas, Arif Güneş, Hasan Elikti… gibi Kemalist olmakla nam yapmış “derin” ilahiyatçılardır.

Yazıcıoğlu, kitabı inceledikten sonra “Kitabın fakülte adına yayınlanmasının uygun olmayacağını, sipariş usulü kitap basmanın geleneklerimizde olmadığını”  söyler. Birkaç gün sonra YÖK’ten kitabın basılması için, 28 Şubat darbesini yapacak olan MGK’nın tâlimatının olduğu bildirilir.

Baskı artmaya başlayınca Yazıcıoğlu, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Doğan Beyazıt’la görüşür. Kitabın bu şekilde yayınlanmasının mahsurlarını anlatır ve böyle tepeden inme bir yayın yapamayacaklarını, yapılsa bile bu üslûp dolayısıyla bu yayından hiçbir fayda sağlanamayacağını, tam tersi bunun tepki çekeceğini anlatır.

Ardından “Kitabı istedikleri yerde basabileceklerini, niçin fakültemizin yayınlarının arasında çıkmasında ısrar ettiklerini” sorunca, Beyazıt sertleşmeye başlar, “Nasıl olur da karşı çıkılır! Biz bu ülkenin hayrı için böyle düşündük ve karar verdik” diyerek görüşmeyi gergin bir havaya sokar. 

Yazıcıoğlu, Yayın Kurulu’nu toplayarak onlara durumu nakleder. Kitabın MGK’da istihdam edilen ilahiyat menşeli akademisyenlerin kafasından çıkmış olabileceğini belirtir. Yayın Kurulu ağırlıklı olarak Kemalist zihniyete sahiptir. “Yayınlanmasında bir beis” görmezler. Yazıcıoğlu’nun itirazlarına rağmen, âyet ve hadislerin yanında M. Kemal’in sözlerinin de bolca yer aldığı eklektik ve seküler formata sahip “İslâm Gerçeği” kitabı Ankara İlahiyat Fakültesi Yayınları arasından çıkar.

Yazıcıoğlu’nun başına gelenler bununla bitmez. Tâlim Terbiye Kurulu’ndan bir grup üye onu ziyaret ederek, “Hüseyin Atay hoca ile hazırladığınız ve okullarda okutulan “Kelam” kitabının bazı yerlerine Atatürk’ün konu ile ilgili sözlerini koymanızı ve yeniden basılmasını istiyoruz” derler. Gelenlere, “Emir kulu olmadığını ve bu işe âlet olmayacağını” kararlı bir şekilde ifade eder.

Ancak adı geçen kitap da generallerin emrivaki yapmasıyla istenilen şekilde basılır. Yeri gelmişken, MGK'nın baskısıyla basılan “İslâm Gerçeği” kitabının 28 Şubat darbesinden önce Yaşar Nuri’nin bir projesi olduğunu ve projenin arkasında “Altı Yedi Süleyman” nâmıyla malûl Demirel’in bulunduğunu da hatırlatmış olalım.

Türkiye’de derin Kemalist ilahiyatçılar oldukça, “Roma'nın hristiyanlıkla buluşması” gibi Atatürkçü rejim de İslâm’la kendi ideolojilerinin zemininde buluşmak ve İslâmiyeti laik / seküler hâle getirmek emelinden asla vazgeçmeyecektir. (Habervaktim.com)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Doğan İLBEY Arşivi