Kahramanmaraş’ın öncelikleri nelerdir?

31 Mart yerel seçimleri bitti. Seçilen Belediye Başkanlarına hayırlı olsun ziyaretleri de sona erdiğine göre, artık bizde işimize bakabiliriz.

Bize göre, Kahramanmaraş’ın öncelikleri nelerdir?

Bu soruya cevap aramaya çalışacağız ve Belediye Başkanlarına uyarı ve önerilerimizi yazılarımızla iletme gayreti içine gireceğiz.

Bana göre öncelik altyapıya verilmelidir.

Birkaç dakikalık yağan aşırı yağışlarla kenti sel basıyorsa alt yapımızda sorun var demektir.

Bu sorunları çözmeden üst yapıya yapılan yatırımlar israftır, haramdır.

Kahramanmaraşlı 40 yıldır asbestli borularda su içmektedir. Bütün dünyada bu borular değiştirilirken bizlerin bu borularda su içmeye devam etmesi mümkün değildir.

Kahramanmaraş’ta dönemsel olarak özellikle çocuklarımızın yakalandığı bulaşıcı hastalıklar vardır.

Zaman zaman sağlıkçılarla yaptığımız sohbetlerde, içme suyuna kanalizasyon karıştığı yönünde uyarılar almaktayız. Bunların ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz.

Depodan şebekeye verilen su ne kadardır?

Kayıp/ kaçak oranı nedir?

Bu sorulara cevap bulunmalı ve bu doğrultuda da içme suyu, yağmurlama, kanalizasyon gibi altyapıya yatırım yapılarak insanların sağlıklı bir hayat sürmelerinin önü açılmalıdır.

Kahramanmaraş merkezde bu alanda ciddi bir yatırım ihtiyacı vardır.

**

Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bize 5 yıl hizmet edecek olan Hayrettin Güngör seçim sürecinde boş proje ve vaadlerde bulunmadı. Kimseye de verecek bir diyet borcu yoktur.

İşe öncelik olarak yeni bir imar planı ile başlamalıdır.

Geçmişte yapılan imar planı Kahramanmaraş’ı bir beton yığınına dönüştürecek, ormanlık alanlar ve ovamız işgal edilecektir. Bu anlayışın terk edilmesi gerekmektedir.

Kahramanmaraş’ta eski mahalleler dediğimiz yerler ile ilgili bir değişim ve dönüşüm planı yapıldığında buralar 3 milyon nüfusa yetecek kadar konut üretileceği gibi meydanlar, bulvarlar ve sosyal tesisler içinde alanlar oluşturacaktır.

Bu işler yapılmadan üst yapı için yapılacak yatırımlar Kahramanmaraş’a bir şey vermeyeceği gibi kentin yaşanabilirliğini azaltacak Elbistan ilçemizde olduğu gibi kent dışı göçler artacaktır.

Nitekim Elbistan ve Afşin ilçelerimizde yaşanan çevre felaketleri biraz ekonomik durumu olan insanların oralardan başka yerlere göçünü hızlandırmıştır.

Kahramanmaraş’ın dört bir yanına yapılan barajlar, fabrika atıkları, plansız yeşil alan istilası eğer önlem alınmazsa aynı şey Kahramanmaraş’ta da yaşanmaya başlanacaktır.

Bize düşen görev, daha yaşanılabilir bir çevrenin oluşturulması için mücadele etmek ilgililere ve yetkililere çağrı yapmaktır.

Kılavuzlu barajı kenarına yapılan mezarlık alanında yaklaşık 5 bin ağaç kesilmiştir.

Kuzey çevre yolu inşaatında da aynı durum söz konusudur. Kuzey çevre yolunda tünel ile geçişler planlansa ve buna göre yatırımlar yapılsaydı binlerce ağaç kesilmeyecek, doğa ve çevre tahrip edilmeyecekti.

Bu yanlış yatırımların bedelini bu gün biz görmesek bile bu kentte yaşayacak olan çocuklarımız, torunlarımız görecektir.

**

Başkan Güngör’e çağrımdır

Sayın Başkan Kahramanmaraş için geleceğe dair hayalleriniz var ise bunun ilk başlangıç noktası yeni bir imar planı olmalıdır.

Yukarıda izah etmeye çalıştığım gibi, yeşil alanlarımız ve ovamız betonlaşma tehditi ile yüz yüzedir.

Bunun bertaraf edilmesi için çevreye uyumlu yeni imar alanları açmak yerine mevcut alanlar üzerinde yeni bir anlayış ve proje ile bu şehrin değil gelecekte de 3 ila 4 milyon nüfusa yetecek kadar kullanılacak bir rezerv vardır. Bu rezervin sağlıklı planlamaya ihtiyacı vardır.

Sayın Başkan ikinci olarak da; içme suyu alt yapısı başta olmak üzere alt yapı yatırımlarına ihtiyaç vardır.

15 dakikalık bir yağışta şehri sel basıyor ve sonrasında şehirde bulaşıcı hastalıklar baş gösteriyorsa bunun suçlusu bizleriz.

Bizler şehir içme suyu borularını değiştirerek kayıp kaçağı önlediğimiz gibi çocuklarımızın sık sık bulaşıcı hastalıklara da yakalanmasının önüne geçeriz.

Bu iki önemli konu ele alınmadan bu şehre yapılan üst yapı yatırımı israf olur, kaynakların heba edilmesi olur.

Şimdilik önerimiz bu iki konudur.

Sayın Başkan biz size güveniyoruz. Siz popülizme izin vermeyip şehre kalıcı eserler bırakacaksınız…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet TAŞ Arşivi