Adaylar netleşirken…

30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler için geriye sayım devam ediyor.

Seçime katılan siyasi partiler birer ikişer adaylarını açıklamaya başladılar.

Hatırlanacağı gibi Ak Parti ve MHP Büyükşehir adaylarını açıkladılar. Ak parti bu hafta sonuna kadar İlçe Belediye Başkan adaylarını açıklayacağı tahmin edilirken, MHP ve CHP’nin neredeyse bütün adayları belli oldu gibi.

**

Kahramanmaraş’ta Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde favori Ak Parti olmakla birlikte, MHP’nin de bu süreçte bende varım iddiası devam ediyor.

İlçelere baktığımızda Ak Parti, MHP ve CHP’nin seçimi kazanacağı ilçeler vardır.

Mevcut koşullara (şu ana) göre bir değerlendirme yaptığımızda Ak Parti’nin seçimlerde açık ara önde gittiğini görmemek safdillik olur diye düşünüyorum. Siyasette 24 saat büyük bir zaman olarak ifade edilir. Her an her şey olabilir… Onun için iddialı sözler sarf edilebilmesi için en azından Mart ayı ortalarına kadar siyasi partilerin yaptıkları çalışmalar ve bu çalışmaların vatandaşta gördüğü etkilere bakarak sonuca yakın tahminleri ifade edebiliriz. Bu gün için yaptığımız tahmin ve öneriler aslında birer faraziyeden ibarettir. Kesin ya da kesine yakın bir ifadeyi ancak son seçim haftasına girildiğinde dile getirmenin doğru olduğuna inananlardanım…

**

İlçeler ile ilgili değerlendirme ve tahminleri yapmak istediğimizde tek ölçümüz 2009 yerel seçimlerinde alınan oy ve yüzdeleridir. Ancak o da sağlam bir analiz yapmamızı engelliyor. Çünkü İlçelerin seçim bölgeleri büyüdü, köyler de İlçe ve Büyükşehir için sandık başına gidecekler..

Meseleye bu açıdan baktığımızda, 2014 yerel seçimleri için aslında değerlendirme ve karşılaştırma yapabileceğimiz önümüzde sağlam verilerde yoktur.

Buna bir örnek verecek olursak; Ak Parti’nin merkez Belediye Başkanlığı seçim yüzdesi % 65 ama İl Genel Meclisi % 51 olarak karşımıza çakacaktır.

Şimdi Büyükşehir için bir örnekleme yaptığımızda hangi yüzde ile yola çıkacağız.

Bana göre ikisinin ortalamasını almak gerekir diye düşünüyorum. Çünkü başka bir hesaplama tekniği ile yola çıkarsak hata yapacağımızı düşünüyorum.

2011 Milletvekili seçimi sonuçlarına baktığımızda ve onunla değerlendirme yaptığımızda da yanlışa düşeriz. Çünkü Milletvekili seçimlerinde parti öne çıkarken yerel seçimlerde de isimler öne çıkabiliyor.

Edindiğimiz resmi olmayan bilgilere göre, Ak Parti bu hafta sonuna kadar bütün Türkiye genelinde adaylarını belirleyerek, cumartesi günü açıklanacağı ifade ediliyor.

Bize şimdiden hayırlı olsun demek kalıyor…

**

Malum Kahramanmaraş olaylarının yıl dönümü geçen hafta kutlandı. Yine tv ve gazete manşetlerine düşmeden bu yılı da geride bırakıyoruz.

Bundan yıllarca önce meydana gelen bu elim ve üzücü olaylar toplumda derin yaralar açmıştır. Biz o tarihleri hatırlamak istemiyoruz. Bu olaylarda yaşamını yitiren insanlara ve yakınlarına sadece dua etmeye gücümüz yetiyor.

İnşallah bütün yeryüzünde katliamlar, savaşlar sona erer. Mazlumların acı ve ızdırapları son bulur.

**

Yeni bir haftanın ilk iş gününde, Kahramanmaraş yazdan kalma güneşli bir gün ile haftaya merhaba diyor.

Evlerimizde ısı derecesini düşürdük. Birkaç gündür hava güzel gidiyor. Ancak toprakların yağmura da ihtiyacı var. Adana da geçtiğimiz günlerde yağmur duasına çıkıldı.

Taşkınların ve afetlerin olmayacağı bol yağmurlu günler gelmesini temenni ediyorum.

Çünkü “su” hayattır.

Su olmadan hayat zor devam ediyor…

Mutlu haftalar!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi