6 Şubat 2023 depremi Kahramanmaraş için yıkım yılı oldu!

6 Şubat 2023 depremi  Kahramanmaraş için yıkım yılı oldu!
2023 yılı acısıyla tatlısıyla tüm Türkiye için geride kalırken, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler kent için yıkım yılı oldu.

2022’den 2023’e geçerken büyük umutlar besleyen Kahramanmaraş halkı, yılın daha hemen başında dünyada eşi benzeri görülmemiş 2 büyük depremle sarsıldı.

Büyük acıların şahidi olan Kahramanmaraşlılar, yerin hop oturup hop kalktığı zelzelede ömrü boyu hafızlarından silinmeyecek anlara tanıklık etti.

deprem-2-990x556.png

Takvimler 6 Şubat Pazartesi’yi gösterdiğinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaklaşık 9 saat sonra saat 13.24’te Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Kışın soğu depremin şiddetini katlarken Resmi rakamlara göre 6 Şubat depremlerinden 13 milyon kişi doğrudan etkilenirken 11 ilde en az 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti.

2023-subat-adiyam2.jpg

Depremler, "Türkiye'de son 100 yılın en ölümcül depremi" olarak kayda geçtiği için "yüzyılın felaketi" diye anılıyor.

Şüphesiz yıkımın ve can kaybının en çok yaşandığı illerin başında Hatay’dan sonra Kahramanmaraş geliyordu.

Kahramanmaraş’ta yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti. Binlerce kişi de yaralandı.

2c6184e0-a6ea-11ed-a949-9f90270c3741.jpg

ÖYLE ANLARA ŞAHİTLİK ETİKTİ Kİ;

Depremden sonra ilk 10 günde Kahramanmaraş’ta büyük dramlar yaşandı. Kurtarma çalışmalarında canlı çıkan az sayıda insan kaybettikleri yakınları için kurtulduklarına sevinemedi. Öyle anlara şahitlik etikti ki; enkazdan yakının cesedini sağlam çıkartıp cenazesini defnedenler haline şükretti. Halen bulunamayan insanların yakınları ise 6 Şubat’tan öteye geçemiyor…

Depremin birinci yılına yaklaştığımız bugünlerde deprem insanlarda ağır travmalara yol açtı. Halen kentte her gün artçı sarsıntılar devam ediyor. Her artçı Kahramanmaraş halkını 6 Şubat tarihine götürüyor.

kahramanmarasa-yeni-sehir-810-2-41.webp

ŞEHİR YENİDEN İNŞAA EDİLİYOR

Can kaybının yanı sıra yüz binlerce kişi evsiz kaldı. Ağır hasarlı evler bir bir yıkılırken, orta hasarlı konutların durumu halen merak konusu. Konteynırlarda yaşam süren Kahramanmaraşlılar TOKİ’nin kendilerine vereceği deprem konutlarını iple çekiyor.

Yıkımın ardından şehrin yeniden inşası için başlatılan çalışmalarda Kahramanmaraş'ta toplamda, 72 bin 365 konut ve köy evinin etap etap tamamlanıp hak sahiplerine teslim edilmesi bekleniliyor.

Azerbaycan Mahallesi’nde çalışmalar zemin artı 3 veya 4 kat olarak devam ediyor. Dönüşüm alanı içerisinde kalan Kültü Park’ın da yıkımı tamamlandı. Kentsel Tasarım Projesi alanı içerisinde afetzedelerin hiçbir hak kaybı olmayacağı ve kaç tane konutu veya iş yeri varsa yine aynı sayıda hak sahibi olacak. (ÖMER KEBELİ)

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.