"Sakin Şehir" Taraklı'da kadınların imece usulü kış hazırlığı başladı

"Sakin Şehir" Taraklı'da kadınların imece usulü kış hazırlığı başladı
Sakarya'nın Taraklı ilçesinde, kış aylarında kullanılan salçalar, kadınların imece dayanışmasıyla hazırlanıyor.

"Sakin şehirler" ağına (Cittaslow) üye ilçede komşular arasında sürdürülen yardımlaşma geleneği, kışlık salça yapımı için bir araya gelen kadınlar tarafından yaşatılıyor.

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde, kış aylarında kullanılan salçalar, kadınların imece dayanışmasıyla hazırlanıyor.

TARLADAN TOPLANAN DOMATESLERİ EVLERİN ÖNÜNDE YAKILAN OCAKLARDA SAATLERCE KAYNATARAK KAVANOZLARA DOLDURAN KADINLAR, MEŞAKKATLİ ÇALIŞMAYI EL BİRLİĞİ İÇERİSİNDE SOHBET ORTAMINDA YAPMANIN KEYFİNİ ÇIKARTIYOR.

Annesinden öğrendiği salça yapımını 40 yıldır sürdüren Saime Parmak, AA muhabirine, komşularla toplanarak birbirlerine yardım ettiklerini anlatarak, "Bugün 5 kasa domatesten 75 kavanoz salça elde ettik. Yaklaşık 4-5 saat sürüyor. Kıramayacağımız biri olursa satış da yapıyoruz fakat çoğunlukla kendim için ve çocuklarıma yolluyorum." diye konuştu.

Dışarıdan ürün almadıklarını söyleyen Nebahat Fidan "Küçüklüğümüzden beri her şeyi kendimiz yapıyoruz. Salça, tarhana ve makarna. Dışarıdan ürün almıyoruz." dedi.

Büyükşehirlerde böyle imkanların olmadığını dile getiren Ömer Uğur, "Aslen Taraklılıyım ama Sakarya'da yaşıyorum. Domateslerimizi kendi bahçemizde yetiştiriyoruz. Domateslerimizi akşamdan doğruyoruz. Yaklaşık 5 saat boyunca odun ateşinde pişiriyoruz, ateşten indikten sonra kavanozlara koyuyoruz ve kış hazırlığımızı tamamlıyoruz." ifadesini kullandı.

EMİNE UĞUR, YILLARDIR SÜRDÜRDÜKLERİ YARDIMLAŞMA GELENEĞİ İLE KIŞ AYLARINDA TÜKETİLEN SALÇA, MAKARNA VE TARHANALARINI HAZIRLADIKLARINI AKTARDI.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.