Karaküçük’ten Başbakan’a Teşekkür

Karaküçük’ten Başbakan’a Teşekkür
1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacak yeni teşvik sistemi 4 ana bileşenden oluşuyor: Genel teşvikler, bölgesel teşvikler, büyük ölçekli yatırımların teşviki, stratejik yatırımların teşviki.

Türkiye ekonomisinin sağlıklı şekilde gelişimini ve sürdürülebilir büyümeyi ve cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malların üretiminin artırılmasını hedefleyen yeni teşvik sistemi Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklandı.

   1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacak yeni teşvik sistemi 4 ana bileşenden oluşuyor: Genel teşvikler, bölgesel teşvikler, büyük ölçekli yatırımların teşviki, stratejik yatırımların teşviki.

   Türkiye’yi ekonomik ve sosyal gelişmişlik endeksine göre 6 bölgede değerlendirerek; yatırımlara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi,  sigorta primi işveren hissesi desteği (asgari ücret üzerinden), faiz desteği,  yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği ve KDV iadesi desteği getiren yeni sistemde Kahramanmaraş 5. bölgede yer aldı. Bununla birlikte, organize sanayi bölgelerinde yapılan yatırımlar bir alt bölgenin destek unsurlarından yararlanacak olup, ilimizdeki bu tür yatırımlar 6. bölgede yapılmış sayılacak.

Yeni teşvik sistemine ilişkin bir açıklamada bulunan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, yeni teşvik sisteminin Kahramanmaraş için çok önemli olduğunu kaydederek, “Teşvik konusundaki önerilerimizi her toplantıda Ankara’da Ekonomi Bakanlığı nezdinde sözlü ve yazılı olarak ifade ettik. Türk özel sektörünün dinamik yapısının daha efektif bir teşvik sistemi ile desteklenerek hem sürdürülebilir büyümenin sağlanabileceğini hem de Türkiye’nin ekonomik ve sosyal birçok sorununun çözüm ortamı oluşabileceği görüşünü vurgulamıştık. İlimiz iş dünyası temsilcisi sivil toplum kuruluşları olarak ortak raporlarla Kahramanmaraş için stratejik sektörlerin ve olmazsa olmaz destek unsurlarının neler olduğunu, Kahramanmaraş’ın teşvik bölgeleri içerisinde zengin kentler arasında değil kendisi ile benzer ekonomik ve sosyal özellikleri taşıyan iller ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini anlatmıştık. Açıklanan yeni teşvik sisteminde özellikle cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı üreten malların üretiminin artırılması hedeflenmektedir. Diğer taraftan, en az gelişmiş bölge olan 6. bölgede ciddi bir teşvik paketinin olduğunu görmekteyiz. Kahramanmaraş’ın bulunduğu 5. bölge de yüksek oranda destek alacak iller arasında bulunmaktadır. Ayrıca, organize sanayi bölgelerinde yapılan yatırımlar bir alt bölge destekleriyle teşvik edileceğinden ilimizde OSB içerisinde yapılan yatırımlar 6. bölgede yapılmış gibi teşvik edilecektir. Bu itibarla, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak yürüttüğümüz ve ilimiz Valiliğine yaptığımız ıslah OSB başvuruları ile Tomsuklu bölgesinde düşündüğümüz yeni OSB çalışmamız çok daha anlamlı olmaktadır. Bugüne kadar teşvikleri doğru kullanarak yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata dönüştüren Kahramanmaraş’ın hak ettiği konuma ulaştığını düşünüyorum. Bu konuda bizlerle, iş dünyası ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak gerçekçi ve efektif bir teşvik mekanizması kurulmasına destek veren başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Ekonomi Bakanımıza ve ilgili tüm bürokratlarına teşekkürlerimizi arz ediyorum. Kahramanmaraş için hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.