Bir Generalin Kızına Nasihati
İnsanların dünyada en iyi yatırımları çocuklarıdır. Bunu cenaze törenlerinde açıkça görmek mümkündür. Yurt dışında ve yurt içinde en iyi tahsil yaptırıldığı halde, büyüklerinin cenaze namazına katılmayan ve dini bilgilerden yoksun olan çocukların ebeveynine acımak lazımdır. Fabrikaları ve apartmanları olsa, ne fayda. Gerçek dostluk, vefattan sonra gösterilir.
Sağlık Bakanlığı’nda doktorları tayin dairesinde çalışan amcamın oğlu Oktay, 52 yaşında kanser oldu ve çok geçmeden vefat etti. Gıyâbî olarak Oktay’a hitaben, “Ey Oktay! Tayin hususunda nice doktorlara ve birçok insana iyilik yaptın. Ne yazık ki, her gün sana hediye gönderecek ve hayır yapacak amcan oğlundan başka kimsen yok. İşte senin dünyada bir tek gerçek dostun varmış.” dedim.
Hayırlı evlat yetiştirmek lazımdır. Onlara geçimlerini sağlayacak bir meslek, insanların kötülüklerine maruz kalmamalari için devrin şartları anlatılmalı ve temel dini bilgiler verilmelidir. Zaman zaman nasihatta bulunulmalıdır.
Örneğin 1966 yılında vefat eden ve İstanbul-Edirnekapı kabristanında medfûn olan emekli tümgeneral Hayri Aktepe’nin kızına tecrübe ile sâbit nasihatı söyledir: “Kızım! Belki babanın ömrü, seni korumaya kifayet etmeyecektir. Annen, belki seni her yerde, her zaman takip edemeyecektir. Bu takdirde, sen sahipsiz, tehlikeler karşısında âciz bir mahlûk olarak, ahlaksızların elinde bir oyuncak mı olacaksın?
Kızım, öyle bir zamanda yaşayacaksın ki, herkesten sana zarar gelebilir. Bu zarar, senin iffet, şeref ve haysiyetinedir. Paraya olan zarar telafi edilebilir. Mânevî zarar, yerine konamaz. Cemiyet içinde öyle ahlâksızlar vardır ki, bunların içinde genç kadın ve kız için şerefi ile yaşamak cidden güç olur. Bunun güçlüğü, yalnız başkalarından değil, bizzat kendi varlığından gelmektedir. Eğer sen de, kadınlık duygusunun tesiri altında kalır ve kendine hâkim olamazsan, iffetsizliğin ve ahlâksızlığın çukuruna düşersin. Evlenmeden evvel, birçok kızların yaptığı gibi, flört yapmaya asla heves etme!
Bu tecrübe mutlak tehlikedir. İffeti zedeleyecek her yerden uzaklaşmalıdır. Meselâ kız ve erkek toplulukları, onlarla beraber gezintiler, danslar, plaja gitmek, erkekle beraber sinemaya gitmek, içki içmek, ahlâksız ve zayıf insanlarla arkadaşlık etmek vesâire gibi genç kız ve kadını baştan çıkarma yollarının her çeşidinden uzak durmak, tehlikeden uzaklaşmak demektir.
Gençliğin hakkı veya eğlence ismi altındaki bu gibi davranışlar, genç kızı veya kadını elde etmek için birer tuzaktır. Bunun tuzak olduğuna inanmayan bir genç kız, tuzağın içine düştükten sonra, aklı başına gelir. Fakat iş işten geçmiş olur. Yukarıda saydığımız eğlence ve tuzağın zâhirî güzelliğine ve câzibesine kapılan kızlar, erkeklerin elinde birer oyuncak hâline gelir. En kendine güvenen bir kız bile, onların karşısında sonuna kadar dayanamaz.
Halbuki, o tuzak dediğimiz eğlence yerlerine gitmemek daha kolaydır. Giderse, kurtulmak kolay değildir. Bunu nasihat olsun diye değil, tecrübelere güvenerek söylüyorum…”
Allahü teâlâ gençlerimizi her türlü ahlâksızlıktan ve tehlikeden korusun.
Nazarı İtibara Alınmalıdır
05 Mayıs 2026 Salı 13:22En Güzel Psikolojik Tedavi
28 Nisan 2026 Salı 08:26Onsuz Olmaz
22 Nisan 2026 Çarşamba 13:05Ayrıcalık Yoktur
14 Nisan 2026 Salı 12:25İnsana Mahsustur
08 Nisan 2026 Çarşamba 09:26Bir Feministin Teşekkürü
31 Mart 2026 Salı 18:08Tedbir Alınmalıdır
24 Mart 2026 Salı 13:45Büyük Fırsat
16 Mart 2026 Pazartesi 11:37Senelik Borç
11 Mart 2026 Çarşamba 12:46Nobel Tıp Ödülü
05 Mart 2026 Perşembe 14:24

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.