Marmarabirlik’ten 'Ek Ödeme' Açıklaması
- Marmarabirlik’ten son günlerde kamuoyunda konuşulan 'ek ödeme' ile ilgili açıklama geldi. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, kooperatif ortaklarından ne yeni bir kesinti ne de ek ödeme talep edildiğini söyledi.
Son günlerde kamuoyunda çıkan 'Marmarabirlik, ortaklarından sermaye payı alıyor' iddialarına açıklama geldi. Böyle bir şeyin mümkün olmadığını belirten Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "Kooperatif ortaklarımızdan ne yeni bir kesinti ne de ek ödeme talep edilmektedir. Ortaklarımızın lehine olan bu durum aleyhine gibi gösterilmektedir. Ortaklarımızın lehine yapılan yeni düzenleme, sanki yeni bir ek ödeme gibi yansıtılmaktadır. Bu iddialar tamamen asılsızdır. 11 Nisan 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri Hakkındaki Kanunda yapılan değişiklikler doğrultusunda yeni ana sözleşmede ortakların lehine düzenlemeler var. Ancak bu düzenlemeler kamuoyunda bilgi eksikliğinden dolayı yanlış anlaşılıyor. Müstahsillerin 2004 yılında ortaklık yenilemeleri sırasında taahhüt ettikleri ortaklık sermaye paylarından bugüne kadar ödediklerinin dışında kalan tutarı onların lehine 20 yıla kadar taksitlendirdik. Bugüne kadar yapılan kesintilerin üzerine ilave bir kesinti yapılmadığı gibi, sadece sermaye ödemesinin usulü ve şekli değişmiştir" dedi.
Ortakların bu tür spekülasyonlara aldanmamalarını ve doğru bilgi almak için bağlı bulundukları kooperatiflere başvurmalarını isteyen Asa, "Ürün teslimatını düzenli şekilde yapan ortakların sermaye taksitleri normal yüzde 9 kesinti içinden yapılacak olup, 20 yıl için belirlenen yıllık taksit kesildikten sonra kalan kısmı ortağımızdan yüzde 9 değil, yüzde 4 oranında kesilecektir. Görüldüğü gibi uygulama tamamen ortaklarımızın lehinedir” dedi.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.