Aile Birliği Tayininde Emsal Karar: Mahkemeden Sağlık Bakanlığına Yürütmeyi Durdurma
Demokratik Sağlık-Sen Anadolu Şubesi Başkan Yardımcısı Mustafa Kuzugüden, Sağlık Bakanlığı’nın aile birliği mazeret tayini talebini reddetmesine karşı açılan davada Kahramanmaraş 3. İdare Mahkemesi’nin oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı. Kararın, sigorta primleri farklı illerden yatırılsa da aynı sahada kesintisiz çalışan eşler için emsal niteliği taşıdığı belirtildi.
Demokratik Sağlık Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Demokratik Sağlık-Sen) Anadolu Şubesi Başkan Yardımcısı Mustafa Kuzugüden, Sağlık Bakanlığı’nın aile birliği mazeret tayinlerine ilişkin emsal niteliğinde bir yürütmeyi durdurma kararı çıktığını kamuoyuna duyurdu.
Sendika açıklamasına göre, Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesindeki 2 No’lu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda görev yapan sağlık teknikeri üyenin, özel sektörde Zonguldak’ta güvenlik görevlisi olarak çalışan eşinin yanına atanma talebi Sağlık Bakanlığı tarafından reddedildi. Bakanlık, eşin aynı projede ve aynı sahada kesintisiz çalışmasına rağmen sigorta primlerinin yatırıldığı alt işveren güvenlik şirketlerinin merkezlerinin farklı illerde olmasını gerekçe göstererek “720 gün şartı sağlanmıyor” iddiasıyla tayin talebini geri çevirdi.
Konu Kahramanmaraş 3. İdare Mahkemesi’ne taşındı. Mahkeme, üyenin eşinin 10 Mayıs 2022’den bu yana kesintisiz olarak Zonguldak’taki TP-OTC Sakarya Gaz Sahası projesinde görev yaptığını, iki farklı alt işveren firmanın güvenlik ihalelerini alması nedeniyle sigortasının farklı illerden yatmasının fiili çalışma yerini değiştirmediğini belirtti. Kararda, “şirketlerin merkezinin bulunduğu il dışında da faaliyet gösteriyor olması karşısında, şirketlerin başka ilde faaliyette bulunmadığı şeklinde yorumlanamayacağı” ifade edildi.
Mahkeme, belgeler ve UYAP sorgulamalarıyla eşin Zonguldak’ta yerleşik olarak çalıştığını ve ikametinin de Zonguldak’ta olduğunu tespit etti. İdarenin ret işlemini “sebep yönünden hukuka uygun” bulmayan mahkeme, Anayasa’nın 41. maddesinde güvence altına alınan aile birliği hakkının ihlal edildiğini ve idari işlemin uygulanmasının telafisi güç zararlar doğuracağını vurgulayarak oy birliğiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Kuzugüden, sağlık çalışanlarının en temel insani ve anayasal hakkı olan aile birliğinin tesisi önünde bürokratik detayların engel olmaması gerektiğini belirterek, tayin kriterlerinin sahada yaşanan gerçekler dikkate alınarak daha net ve tayinleri kolaylaştıracak şekilde güncellenmesi çağrısında bulundu. Demokratik Sağlık-Sen olarak hukuk ekibiyle birlikte sağlık çalışanlarının yanında yürümeye devam edeceklerini ifade etti.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.