İşsizlik İçin Yatırım Şart

İşsizlik İçin Yatırım Şart
Kahramanmaraş’ta 2011-Mayıs ayı itibarı ile 416 firma açıldı, 157 firma kapandı

Kahramanmaraş’ta özel sektörün yeni yaptığı yatırımlarla istihdam sorunu Türkiye rakamlarının çok altında % 6 olarak sürüyor. İlimizde Mayıs-2011 ayı itibarı ile 416 firma açılmış, 157 firma kapanmış. Açılan her firma işsizliği önlediğine dikkat çeken yetkililer, buna rağmen Kahramanmaraşlıların hibelerden yeterince yararlanmadığı görüşündü.

Özellikle zorunlu eğitimin 8 yıla çıkartılmasından sonra meslek liselerine olan ilginin azalması ile başlayan işsizlik sorununu çözmek için çözüm arayışını sürüyor.

Sanayideki usta çırak ve kalfa bulamadığından gençler ise eğitimleri tamamladıktan sonra bir meslek sahibi olamadıklarından yakınıyor.   

Her ne kadar Kahramanmaraş’ta işsizlik az da olsa, işverenler ilimiz için; “ İşsizlik yok, iş beğenmeme var. Kalifiye eleman ihtiyacı duyuyoruz. Gençler çalışmayı sevmiyor, kısa yoldan zengin olmanın yolları aranıyor…” diyorlar.

Hükümet ise işsizlikle mücadele için çeşitli teşvikleri uygulamaya koyuyor, teşvik veriliyor, işsizlere kurs açılıyor, KOBİ destekleri sürüyor, hatta projesine getirenlere hibe verilerek yatırımcıya kolaylık sağlanıyor. Buna rağmen Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) yapılan görüşmede, şimdiye kadar getirilen kolaylıkların tek bir teşvik olarak uygulanması kararlaştırıldı.  Konuyla ilgili olarak düşüncelerini aldığımız Ak Parti yetkilileri, teşviklere dikkat çekti, KOSKEB kredilerinden yararlanmak gerektiğini söyledi ve Kırsal Kalkınma Kurumunun verdiği hibelere dikkat çekti, hükümetin, istihdam teşvikleriyle ilgili yeni bir çalışma başlattığını belirterek  ‘İstihdam teşvikleri tek çatı altında toplanacak. İstihdamı artırıcı teşviklerin hepsi, tek teşvik mekanizmasına dönüştürülecek ve parçalı yapıdan kurtarılacak. İlgililerin daha kolay anlayıp yararlanabileceği bir yapı oluşturulacak. Böylece teşviklerin istihdama daha büyük katkı vermesi sağlanacak. Teşviklerin tek çatıda toplanması, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşüldü” bundan sonra istihdam parçalı yapıdan kurtarılacak” dedi.  

Bu arada konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız vatandaşlar ise, hükümetin sunduğu teşvik ve hibelerden yararlanmak için halkın daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, istihdamı azıtmak için tek çere yatırımları artırmaktır…” dedi.  

Bekir Doğan

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.