GSS Prim Borçlarına Af Müjdesi: Beklenen Düzenleme Meclis Gündeminde!

GSS Prim Borçlarına Af Müjdesi: Beklenen Düzenleme Meclis Gündeminde!
Milyonlarca kişinin dört gözle beklediği Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına yönelik af haberi, TBMM'nin yılbaşı tatili sonrası mesaiye başlamasıyla yeniden gündeme oturdu.

Vatandaşlar nefesini tuttu, "GSS borçlarına af ne zaman gelecek?" sorusuna yanıt aramaya devam ediyor.

Kamuson'dan edinilen bilgilere göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan yasa teklifi, GSS prim borçları için af fırsatı sunmayı vaat ediyor.

Eğer teklif yasalaşırsa, bugüne kadar ödenmemiş olan GSS primlerinin yanı sıra gecikme cezaları ve zammı tüm borçlardan vazgeçilmiş olacak.

SGK BORÇLARI İCRA VEYA HACİZ YOLUYLA TAHSİL EDEBİLİYOR!

GSS prim sistemi, 1 Ocak 2012'de yapılan bir düzenleme ile belli kişiler için zorunlu hale getirilmişti. Bu sistemde, primlerini işverenlerin ödediği sigortalı çalışanlar ve bireysel olarak kendi primlerini ödemek zorunda olan çalışmayanlar olarak iki ana kategori bulunuyor. Gelir testi yapılmadığında veya aylık gelir, asgari ücretin üçte birinden fazlaysa, her ay asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında bir GSS prim borcu doğuyor. Zamanında ödenmediğinde ise, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bu borçlar icra veya haciz yoluyla tahsil edilebiliyor.

YILLIK 7200 TL

1 Ocak 2014 öncesinde GSS prim borcu bulunan vatandaşlar, af düzenlemesinden yararlanma umudu taşıyor. Bu kapsamda, ödenmemiş olan primlerin yanı sıra üzerlerine eklenmiş ceza ve faizler de silinecek. Öte yandan, GSS prim tutarları asgari ücrete endeksli şekilde belirlendiği için, bu yılın sonuna kadar ödenecek aylık prim tutarı 600 TL, yıllık ise 7200 TL olarak hesaplandı.

TBMM Genel Kurulu'nda teklifin kabul edilmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek olan düzenleme ile, şu anda milyonlarca borçlu vatandaşın GSS prim borçlarının bir ay içerisinde silinmesi mümkün olacak. Ancak, zamanında ödenmeyen prim borçları, SGK tarafından tahsil edilmeye devam edeceği için vatandaşlar bu fırsatı değerlendirme konusunda acele etmeleri gerekiyor.

GSS prim borçlarının öğrenilmesi konusunda ise, bireyler TC kimlik numaralarını kullanarak internet üzerinden e-Devlet üzerinden borç sorgulama işlemi gerçekleştirebilirler. "GSS Sorgulama" bölümüne girerek hem tescil bilgilerini hem de varsa borç durumlarını görüntüleyebilirler.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.