Başkan Eliaçık: Ekonomide sorun var ama Orkestra Şefimiz iyi

Maraş Gündem TV’de Gazeteci Mehmet Taş’ın sorularını cevaplandıran Tümkiad Başkanı Muhammet Eli açık, ekonomide sorun var ama orkestra şefimiz iyi diye konuştu

 

 

Maraş Gündem TV’de Gazeteci Mehmet Taş’ın sorularını cevaplandıran Tümkiad Başkanı Muhammet Eli açık, ekonomide sorun var ama orkestra şefimiz iyi diye konuştu

Şu an itibariyle Türkiye ekonomisi nereye gidiyor? Şu an itibariyle Türkiye ekonomisi ben ekonomist değilim Mehmet abiciğim. Tutup da işte size büyümeden, istihdamdan, enflasyondan, cari dengeden,

Mali piyasalardan bahsetmeyeceğim. Zaten her gün televizyonlarda insanlar bunları duya duya bir hoş oldular. Ben sadece farklı bir bakış açısıyla bakacağım. Biz bugün neyi temsil ediyoruz? Bir iş dünyasını temsil ediyoruz. Şimdi işte bu temsil ettiğimiz iş dünyasında kimler var? Girişimciler var.

Ve ortak ölçekli işletmeler var. Ve en önemlisi de esnaflarımız var. Bugün ki ekonomiüzerinde bunları öngörürsek bunlar üzerinde bir analiz yaparsak o zaman Türkiye ekonomisinin nereye gittiğini az çok kafamızda tahmin edebiliriz.

Bugün şehrimizde bile bu Trabzon Caddesi'nde yürürken kapanan işletmeleri arttığını görürsünüz. Bugün Binevler Caddesi dediğimiz o caddeye gitseniz kiralık levhaların hızlı bir şekilde işletmeler için arttığını görürsünüz.

Ama farklı bir olay ise kiralık evlerin ise olmadığını görürsünüz. Yani insanlar artık işletmeler kurarak çalışmak, çalıştırmak gibi yüklerin altına giremiyor. Girmek istemiyor.

Neden? Bugün biz esnaflarımızla bir araya geldiğimizde işletmelerimizle bir araya geldiğimizde hepsinin ortak kaygısı var. Ben bunları not aldım

 TÜMKİAD olarak esnaflarımızın sorunlarını dinlemek onların sorunlarına çözüm üretebilmek, üretemiyorsak bile gerekli mercilere direkt ulaştırmak için çalışmalarını başlattık. Bununla ilgili kurmuş olduğumuz bir ekibimiz kendi alanında uzman bir ekibimizle inşallah sokak sokak, cadde cadde esnaflarımızın nabzını tutacak bir anket çalışması başlattırıyoruz.

 Bu da sivil toplum kuruluşu olarak Iş dünyasındaki sivil toplum kuruluşu olarak bir ilk. Daha önceden bunu yaptıran yok. Bazen siyasi partiler çıkmış, yaptırmış ama bizim yaptıracağımız direkt ekonomiyi görebilmek için, esnaflarımızın durumunu görebilmek için lafla değil icraatla ve verilerle. Bugün verisi olan her zaman güçlüdür. Biz de verilerle konuşacağız.

Bunu da söyledikten sonra hemen Esnaflarımıza yaptığımız görüşmeler sonucunda ekonominin nereye gittiğini ben size söyleyebilirim. En önemlisi şu anda alım gücünün düşmesi. Insanlarımızın alım gücü her geçen gün düşüyor.

Yüzde yetmiş enflasyon rakamı açıklandı. Ancak gerçekte reela baktığınızda size de soruyorum Mehmet abi, yüzde yetmiş mi sizce?

Yüzde yüz ellinin üzerinde bana göre. Yani yüzde üç yüz olan ürünlerde var. Sadece mart ayında akaryakıta yüzde otuz zam gelmiş. Yani bir ay önceyle bu ay arasında yüzde otuz. Akaryakıtta bir yılın içerisinde zaten yüzde iki yüzden fazla

Düşük faiz oranına kredi veriliyor. E ne yapıyor herkes? Alıyor. Ha burada ben kesinlikle hükümete konuşmuyorum. Bizim insanlarımız da bila eğitimsizlik var. Nasıl? Çevremde bile çok gördüm ben. Verilen kredilerle, destek kredileriyle işi dışında zevki sefasına harcayanlar da oldu. Cep telefonu alıyor. Yani bunları da gördü otomobil bizim toplum olarak biraz bu konuda kendimizi geliştirmemiz ve eğitmemiz gerekiyor.

Bunun için de kahvehanelerde, sokaklarda, çay ocaklarında oturup hükümeti eleştirip onu bunu kötüleyip, ben olsaydım şöyle yapardım yerine çıkacaksınız azimle mücadele edeceksiniz. Bir şeyleri değiştiğini göreceksiniz. Ondan sonra konuşacaksınız. Ben kendimde o yetkiyi bulmuyorum böyle her kafadan tutup. Bilmediğim bir konu olsa da susar kalırım.

Şimdi ekonomimiz Türkiye ekonomisi maalesef her geçen gün daralıyor. Hükümetimizin vermiş olduğu rakamlar bir türlü tutmuyor. Işte Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nebahattin'in söylemiş olduğu cümleler buradan ona özellikle de dile getirmek istiyorum. Halk arasında maalesef skeçlere bile konu olacak şekilde artık insanlar arasında dalga konusu olmaya başladı.

Bu acı bir durum. Zoruma giden başka bir konu ise Türk milletinin gözlerinin içine bakılarak Türk lirası daha ne kadar aşağı inebilir ki? Kardeşim cümlesi aslında bize yapılan bir saygısızlık olarak görüyorum.

Yani ben bunu ben diyeyim. Bunu halk konuşsun yahu kardeşim Türk lirası nelerle geldi? Ne kadar değer kaybetti diyelim de devletin başında, devletin hazine ve maliyesinin bakanlığına oturmuş bir insanın bu şekilde konuşması samimiyet değil.

Bilinçsizliktir. Oraya gelen, oraya gelen, o koltuğa oturan kişinin öncelikle orada ne konuşması gerektiğini çok iyi bilmesi gerekiyor.

He. Bu da benim şahsi görüşümdür. Her yerde de dile getiririm. Işi hak ettiğine değil, bizim her zaman söylediğimiz gibi ehline değil de demek ki sadakate verildiğini ispatıdır. Burada bir dipnot geçeyim tekrardan. Lider, büyük bir liderdir.

Gerçekten büyük bir liderdir. Son yirmi yılda dünya gündemine damga vurmuş birisidir. Kendisini çok severim, her zaman da desteklerim. Ancak bir insan her şeyi bilemez.

Bir insan her şeyde yetkili olamaz. Bir insan her şeyi yönetemez. Burada da niyi görüyoruz? Tek adamcılığın getirmiş olduğu eksileri görüyoruz. Oysa sistem kurulur. Bir sistem olur.

Çarkıyla, dişlisiyle, vidasıyla sistem oturulur. Sistem işler. Peki bir kişi oturur işte oradan izler, bir yerde tıkanıklık oldu mu düğmeye basar, durdurur, müdahale eder, değiştirir ama sistemin kurulması gerekiyordu.

Şimdi gördüğümüz gibi sancılı bir süreçten geçiyoruz. Ve sistem maalesef çarklının yönü kaymış, dişli farklı yerde dönüyor. Vidalar gevşemiş ama Orkestra şefimiz iyi diye cevap verdi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.