Bakan Çağlayan: "Sanayide, Üretimde, İhracatta Zihinsel Ve Yapısal Dönüşüme İhtiyaç Var"

Bakan Çağlayan: Sanayide, Üretimde, İhracatta Zihinsel Ve Yapısal Dönüşüme İhtiyaç Var
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Sanayide, üretimde, ihracatta zihinsel ve yapısal dönüşüme ihtiyaç var" dedi.

- Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Sanayide, üretimde, ihracatta zihinsel ve yapısal dönüşüme ihtiyaç var" dedi.

Bakan Zafer Çağlayan, ekonomi yazarlarıyla Conrad Otel’de bir araya geldi. Çağlayan, "Teknoloji, AR-GE, AR- GE Destekleri, Patent, Tasarım ve Markanın Firma Performası Üzerindeki Etkisi” konulu sunumu ekonomi yazarlarıyla paylaştı. Toplantıda konuşan Çağlayan, “114 bin 443 firmanın yüzde 72'si yani 82'bin 800 analiz edilen katma değer unsurlarının hiçbirine sahip değildir. Bu konuda bizim yapmak istediğimiz, bu konuda ki eksiklerini görmelerini sağlamak. İşletmelerimizin yeniden yapılanması gereklidir. Yani bir zihinsel değişim, dönüşüme öncelikli ihtiyaç var. Sonra yapısal bir değişim, dönüşüme ihtiyaç var sanayide, üretimde ve ihracatta” dedi.

Şirketlerin çok büyük bir kısmının stratejisinin halen pazarda olan mal ve hizmetlerin daha düşük fiyatlara satabilmek olduğunu belirten Zafer Çağlayan, "Önemli arızalardan biri de bu. Ve şirketlerimizin çoğu yeni bir ürün geliştirmek yerine piyasada var olan ürünleri taklit ederek onu daha ucuza üreterek satmanın arayışı çabası içindedir. Elektrikten tekstile konfeksiyona, makinadan müteaahitliye tüm sektörlerde yenilikten ziyade var olanın taklit edildiğini maalesef görüyoruz. Şunu bilmeliyiz ki fiyat savaşının sonu yok. Fiyat savaşının Türkiye'de bir faydası yok. Her zaman bizden daha düşük maliyete üreten birileri çıkacak. Dolayısıyla şirketlerin artık mutlaka farklı olmaya odaklanmaları biraz o konu üzerinde düşünmeleri ve çaba harcamaları gerekir" dedi.

“AR-GE yalnızca AR-GE yapan firmanın değil tüm ihracatçılarımızın performansını belirleyen önemli bir unsurdur” Çağlayan, "AR- GE sanayimizin ve ihracatımızın dönüşümünün ve gelişiminin olmazsa olması anahtarıdır. Yapmamız gereken aslında çok basit. AR-GE yalnızca büyük firmaların, ihracatçıların bir faaliyetleri olmaktan çıkartmamız gereken bir dönemdeyiz" şeklinde konuştu.

BAKAN ÇAĞLAYAN:

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.