Yazar Aksu'nun Konferansına Velilerden Yoğun İlgi

Yazar Aksu'nun Konferansına Velilerden Yoğun İlgi
Uzm. Pdr. Mehmet Aksu İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün başlattığı "Veli Akademileri Projesi" kapsamında İsmet Kuralkan Ortaokulu Konferans salonunda öğrenci velilerine yönelik “ Aile Ahlakı ve Çocukta Ahlaki Gelişim” konulu konferans verdi.

Şair ve Yazar kimliği ile tanınan Cezaevi Müdürü, Uzm. Pdr. Mehmet Aksu İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün başlattığı "Veli Akademileri Projesi" kapsamında İsmet Kuralkan Ortaokulu Konferans salonunda öğrenci velilerine yönelik “ Aile Ahlakı ve Çocukta Ahlaki Gelişim” konulu konferans verdi.

Okul idarecileri ve çok sayıda velilin katıldığı yaklaşık bir saat süren konferansta Mehmet Aksu “Ananın haz alarak emzirdiği bebek halayda baş çeker” diyerek başladığı konuşmasının devamında;

dsc_3553.jpg

Dünya toplumlarına bakıldığında toplumların varoluşunu oluşturan kendilerini var olmakla ayakta tutan değerler haznesi hızla iniş basamağında ilerlemektedir. İnternetin tek merkezden hükmettiği yönlendirme özendirme güç sarfiyatlarına yenik düşen albenili pembe yaşam ailenin yaşam kalitesini çocukları merkeze alarak oluşturmaktadır.

Yeni nesil çağdaşlaşma tırmanışı denilerek saflarına çeken tek merkezli güç önce aileyi akabinde toplumları değersizleştirerek devlet şuuru ile var oluşu yok etmeyi hedeflemektedir.

Ailelerin oluşturduğu basamak o çevredeki duruşu bağı olunan şehrin devlet merdiveninde ki basamağını oluşturur. Dünyanın çivisinin sağlamlığı toplumların kendine has değer merdivenleri ile dünyadaki seyrinde ilerler. “Ailelerin sağlıklı aile kurabilecek evlat yetiştirmesi ile toplumlar sancağını yarınlara taşıyarak var oluşunu sürdürebilir.” Anne babanın hanelerinde oluşturacağı sevgi bağı ile kardeşlerin arasında oluşacak sevgi bağıda aynı potanın deminden süzülen birleştiriciliktir. Ailenin hanesindeki çekicilik birlikte geçirilen zamandan duyulan haz sokaktaki tuzaklardan, aynı hanede olup ta teknolojinin internet in virüs basamağından kurtarabilecek çekicilikte olmalıdır. Tehlike; sorumsuz anne babanın virüs olarak topluma gönderdiği hemen kapı önlerini gözetleyen terör, diğer suç organize yapılanmalarına katılımı aileden uzaklaşmasına çanak olan sevgisizlik ilgisizlik kötü söz ve davranışlardan beslenir.

Çocuğun ahlaki eğitimi doğumla birlikte başlar, sevgi ile güven ihtiyacının sağlıklı karşılanması çok önemlidir. Bununla birlikte arkadaş ilişkileri, okul hayatı ve kitle iletişim araçları da etkili etkenlerdir. Aile içerisinde ki kuşaklar arasında ki ahlaki anlayışın farklı olması da toplumun bekası için alınması gereken önlemlerin aciliyetini göstermektedir.

Çocuk yetişkin olana denk ailesinde ve yakın çevresinden aldıkları il sosyal yaşamdaki gelişimini büyük ölçüde tamamlıyor. Bu birikimle gerek aile gerekse iş hayatında alışa gelmiş süreç nesilden nesile aktarılarak değerlere sadıklık ölçüsünde yaşam devam ettiriliyor.

dsc_3558.jpg

“Yedisinde neyse yetmişinde odur.” Ata sözümüz ülkemizin bütün kesimleri tarafında kabul gören sözdür. Evet. Ahlak anlayışı ailede başlar. Düşünebilen yorumlayabilen toplumun ahlaki değerlerini içselleştirip zihinlerinde kalıcı şemalar oluşturulmalıdır. Çocuğun davranışlarının onayında anne ile babanın onayı ters düşmemelidir ki çocuk akrasif tutarsız davranış sergilememesin. Yapılan bir araştırmada ikiz doğan bebeklere aynı annenin farklı davranışları çocuklarda da farklı davranış sergilemelerine vesile oluyor. Farklı aile profillerinde yetiştirilen çocuklar ileri yaşlarda yetişmiş olduğu aile ve çevreye uygun davranışlar gösteriyorlar. Çocuğa gelişim özelliğine göre küçük yaşta verilecek değerler eğitimi yaşamı boyunca yanlışa karşı duruşunu doğruya sarılışını prensip edinerek faydalı vatandaş, kabul gören model olacaktır.

Aile en kutsal ekiptir, bunların karşılıklı görevleri vardır. Ailede değerler sınırı belirgin olmalıdır. Çocuklar 5 yaşına kadar aile bireylerine saf sade bir bağlılık içindedir. Bu dönemde empati kuramazlar. Çocuk 6 yaşından sonra ödül ya da cezaya değer biçebiliyor, 12 yaşından itibaren özel sorumluluklar verilmeli ahlaki değerler içerisinde yapılmakta mıdır kontrol edilmeli, iletişimde İkna yöntemi kullanılmalıdır. Cezadan ziyade başkaca yöntemleriyle davranışların gelişmesine katkı sağlamak uygun olandır.

Çocuğa iyi bir model olmalıdır anne baba. Çocuğun okuldaki durumu bilinmeli, eğitim evde ve okulda beraber yürütülmelidir.

Ahlaki gelişim sadece ailede şekillenmez, çevre de önemli etkendir. İnsanın yapmak istedikleri toplumun kısıtlaması ile çevrenin beklentileri tartılarak denge kurulması disiplin dengesini oluşturur. Ailenin Sosyo-ekonomik yüzeyi ahlaki gelişimde ve diğer bütün gelişimlerde de önemli etkendir.

İnsanların aynı ortamda birlikteliğinden ki memnuniyeti hoşgörülü bakışın etkinliğindendir. Bu da ahlaki bir davranış tarzıdır. Farklı kültürlerden olunsa da farklılığa karşı hoşgörü bir ahlaki anlayıştır.

manset-005.jpg

Konuşmasında konumuzla ilgili dediği “ Gül Budanmazsa Çalı Olur.” isimli şirini okudu.

“Su, kaynağında firesiz; insan, doğduğunda kınasızdır.” diyerek kendisine ait sözü ile konuşmasını toparlayan, konuşması beğeniyle dinlenilen Uzm. Pdr. Mehmet Aksu konferansın sonunda da velilerden gelen bireysel sorulara da özel zaman ayırarak görüşme yaptı.

Tekrarını isteriz diyen velilerden memnuniyet sesleri teşekkür sesleri alkışlarla duyuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.