Kahramanmaraş'ın yanı başındaki "Savrun Fayı" Hakkında Ezber Bozan Açıklama!
Sarsıntı Adana’nın yanı sıra Kahramanmaraş, Osmaniye, Kayseri ve Gaziantep’te de hissedilirken, AFAD verileriyle duyurulan depremin ardından Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş’tan çok konuşulacak bir değerlendirme geldi.
Çevre İllerde Büyük Panik Yarattı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan bilgilere göre, Adana’nın Saimbeyli ilçesinde 21 Eylül 2026 tarihinde saat 04.02’de 5,0 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Gece yarısı gerçekleşen ve yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen sarsıntı, Kayseri’den Gaziantep’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada hissedildi.
Dr. Ramazan Demirtaş: "Olmayan Savrun Fayı Üzerinden Senaryo Üretiliyor"
Yaşanan sarsıntının ardından sosyal medya hesabı X üzerinden açıklama yapan Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş, kamuoyunda sıkça tartışılan "Savrun Fayı" iddialarına sert tepki gösterdi. Son depremin 2023'ten bu yana devam eden bir artçı süreç olduğunu vurgulayan Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:
"Göksun açılmalı büklüm bölgesinde; Saimbeyli, Adana Kapaklı kuyu civarında 21.09.2026 04:02 Mw=5.0 büyüklüğünde artçı bir deprem oldu. Bu büklüm bölgesinde 2023’den bu yana 3.5 ila 5.5 arasında 565 artçı deprem meydana geldi. Birileri olmayan SAVRUN FAYI 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir diyor, bu tür iddialara itibar etmeyin."
Depremin Mekanizması ve Bölgenin Jeolojik Yapısı
Bölgedeki faylanma yapısını detaylandıran Dr. Demirtaş, Çardak Fay Zonu’nun Göksun civarında Doğu-Batı doğrultusunu Kuzey Kuzeydoğu-Güney Güneybatı’ya doğru değiştirerek 4 ila 10 kilometre genişliğinde açılmalı bir büklüm oluşturduğunu belirtti. Nitekim bu büklüm sahasında gerçekleşen depremlerin odak çözümlerinin normal faylanma ağırlıklı mekanizma gösterdiğini ifade etti.
Saimbeyli merkezli son sarsıntının konumuna da dikkat çeken Demirtaş, 5,0 büyüklüğündeki artçı depremin iddia edilen Savrun Fayı’nın 8,2 kilometre batısındaki Göksun açılmalı büklüm bölgesinde gerçekleştiğini kaydetti. Aynı noktada en son 24 Mayıs 2026 tarihinde 4,9 büyüklüğünde bir depremin daha yaşandığını hatırlatan uzman, bölgedeki hareketliliğin ana fay süreçlerinin doğal bir devamı olduğunun altını çizdi.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.