K.Maraş’ın Zeytin Yağı 1 Kasım’da Geliyor
20 yılı aşkın bir süredir zeytin ticareti ile uğraşan ve halen Zeyhan Sanayi Ticaret ve LTD. ŞTİ’nin ortaklarından olan İlhan Şaştı, Kahramanmaraş’ta bir ilki gerçekleştiriyor. Türkiye’de sadece Aydın’da bir örneğinin bulunduğu tesis 1 Kasım’da hizmete giriyor. Türkoğlu’nda 5000 m2 alana yapılan ve Kasım ayından itibaren faaliyete geçirilmesi planlanan tesis ile zeytin üreticisi çevre illere götürüp işlettiği zeytini daha ucuz maliyet ile daha kaliteli bir verim ile alacak. Ayrıca çevreye duyarlı ekolojik makineler sayesinde yağı alınan zeytinin posası işlenerek odun haline getirilip topluma kazandırılacak.
ŞAŞTI; “ 1 KASIM’DA GELİYORUZ”
Kahramanmaraşlı zeytin üreticisinin sorunlarını yapılacak tesis ile sona erdireceklerini belirten Şaştı; “Dünya standartlarında zeytin yağı elde edecek teknolojiyi bünyemizde barındırıyoruz. Zeytinde ve zeytin yağında kaliteyi bölge halkıyla buluşturacağız. Halkımızdan tek isteğimiz bizi tercih etmeleri. Özellikle bölgede bulunan zeytin üreticilerinin firmamızla tanışmalarını bekliyoruz. Hatta bu üreticilerimize kendi bünyemizde bulunan ekibimizle yardımda bulunacağız. Üretici bizimle anlaştığı takdirde zeytinini toplamak zorunda kalmayacak. Biz gidip zeytini toplayacağız ve bunun için ekstra bir ücret talep etmeyeceğiz. Buda bizim müşteriye hizmetimiz olacak. Firmamızın kapıları her vatandaşa açık. İsteyen Türkoğlu’nda bulunan tesisimize gelip işyerimizi gezebilir. Şeffaf bir anlayış ile müşterilerimizin karşısına 1 Kasım’da çıkıyoruz.Hatta ilgilenen vatandaşlarımız internet adresimizden bizleri takip edebilirler.”
ÜRETİCİMİZ RAHAT EDECEK
Bu bölgede yaşayan zeytin üreticilerimiz ürünlerini çevre illere götürerek oralarda işletiyorlardı. Yeni getireceğimiz sistem (İtalyan Kontinu Sistem) ile üretici çevre illere gitmek zorunda kalmamanın yanı sıra elindeki üründen maksimum düzeyde faydalanacak. Yani daha az maliyet ile daha fazla ürünü hem de daha ucuza almış olacak. Ayrıca getirdiğimiz sistem ile üründen arta kalan posayı tekrar işleyip topluma kazandıracağız.Günlük 80 ton zeytin işleme kapasitesine sahip olan tesisimiz İSO 22000 ve HCCP belgelerini barındırıyor. İnsanlar ile ticaret yapıp çalışmanın yanında vatandaşa iş istihdamı sağlayacak olmakta bizleri ayrıca mutlu ediyor. Bildiğiniz üzere şehrimizde insanlar genelde zeytinyağı kullanırlar. Üreteceğimiz % 100 naturel sızma dediğimiz yağı vatandaşımız her türlü üründe rahatça kullanabilecek. Ayrıca önümüzdeki yıllarda üreteceğimiz zeytin çeşitliliği ile Kahramanmaraşlı vatandaşlarımızın sofralarında yerimizi alacağız. 20 yılı aşkın bir süredir bu işin içindeyim. Daha önceleri Gemlik ve Akhisar’dan bu bölgeye getirdiğim sofralık salamura zeytinin bu bölgeye dağıtımını yapıyordum. İlerleyen zamanlarda Kahramanmaraşlı zeytin üreticisinin çevre illere giderek buralarda yaşadığı sorunları duydum ve ortaklarımla birlikte geniş çaplı bir araştırma yaptık. Zaten uzman olduğum bir konu olunca da böyle bir girişimde bulunmaktan çekinmedik. İnşallah ilerleyen zamanlarda üreticimizin sorunlarını çözmüş ve Kahramanmaraş’a büyük bir tesis kazandırmış olacağız.” Diye konuştu.
KONTİNU SİSTEM NEDİR?
Kontinü sistem bir dizi makinadan oluşan ve şu an dünyada kullanılan en yeni teknolojidir. Bu sistem için takribi 200 m2 kapalı alana sahip bir üretim tesisi gerekmektedir, 100 KW ‘lık bir enerji ve sistemde kullanılacak saatte 1 ton su gerekmektedir.
ÇALIŞMA SİSTEMİ
Yağı çıkarılacak olan zeytinler taşıma konveyörüne ait bunkere dökülür. Buradan taşıma konveyörü ile alınan zeytinler iki adet aspiratör vasıtasıyla yapraklarından arındırılır. Yapraklarından arındırılmış olan zeytinler yıkama ünitesine aktarılır. Yıkanmış olan zeytinler kırıcı elevatörü sayesinde kırıcıya girer. Zeytinler kırıcıda kırılarak yarı hamur haline getirilir. Kırıcının altında bulunan helezon vasıtasıyla malaksör grubuna aktarılır. Malaksörde 30-35 °C’ de 35-45 dakika yoğurularak yağ çıkarılmaya hazır hale gelir. Malaksör grubundan hamur pompası vasıtasıyla alınarak dekantöre aktarılır. Aktarma esnasında hamura saatte 500-700 litre su ilave edilir. Burada ilave edilecek su miktarı debimetre ile ayarlanır. Dekantördeki zeytin hamuru, oluşan santrifüj kuvvetlerin sayesinde katı ve sıvı fazlara ayrılır. Daha sonra vibrasyon eleğiyle yağ ve atık su içersindeki partiküller ayrıştırılır. Yağ ve atık su pompaları atık suyu dışarıya, yağı da dinlenme tankına gönderir. Yatay ve dikey pirina helezonları vasıtasıyla pirina tesis dışına atılır. Zeytinyağı dinlenme tankından içindeki su ve küçük partiküllerden ayrıştırılmak üzere separatöre akıtılır. Separatörden atık su dışarıya, arındırılmış yağ ise pompalı yağ kabına sevk edilir. Pompalı yağ kabından da saklanacağı veya dinlendirileceği tanka aktarılır.
Tüm tesisin çalışması elektrik kumanda panosuyla kontrol edilir. Tesisin sıcak su ihtiyacı pirina kazanı ile sağlanır.
Gökhan Dökücü

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.