Ev Yapımı Sucuk
Etin kimi zaman hilelisine şahit oluyoruz, özellikle bu etleri Maraş ağzı ile irişkitte kullanılması Kahramanmaraşlı vatandaşı evde sucuk yapmaya zorluyor.
Sucuğu evde yapınca, satın aldığımız sucukların çok daha pahalı olması gerekirken, ucuz olması dikkat çekiyor. 3 kg. Malzeme neredeyse yarı yarıya azalıyor. Kocaman sucuklar nasıl oluyor da etten daha ucuza satılıyor peki? En sağlıklı olanı elbette her zaman olduğu gibi evimizde hazırladığımız.
Bizde Ahmet Günkut’tan evde irişkit yapımı konusunda bilgi aldık. Günkut; Kıyma makinası olanların, eti, malzemelerle beraber iki kez makinadan çekmeleri yeterli. Eğer kıyma makinanız yoksa, hazır kıymayı ve malzemeleri iyice yoğurmanız şart. Yaklaşık 10 dakika kadar diyelim. Aslında sucuk yapımında uygulayacağımız presleme işlemi 3 gün üst üste tekrar ediliyormuş. Bu gündüz preste bekletme ve gece askıda kalma şeklinde yapılıyormuş. Fakat benim sabrım olmadığı için sadece bir kez preste beklettim.Kıyma makinamın sucuk aparatını henüz bulamadım. İnternette de yoktu. Eğer bulabilirsem, bağırsağa doldurularak yapılan sucuğunda tarifini veririm inşaallah.Şu torbanın ağzına şiş geçirme fikri Asiye’ye aitti. Ama bence olmasa da olur…:) Sucuğumuzun tarifi şöyle:
MALZEMELER
•2.5 kg. Az yağlı dana eti
•200 veya 300 gr. kuyruk yağı ( Bulamazsanız olmasa da olur)
•2 iri baş sarmısak
•2.5 yemek kaşığı kaya tuzu
•1 yemek kaşığı kimyon
•1 yemek kaşığı yenibahar
•1 yemek kaşığı kekik
•1 yemek kaşığı karabiber
•2 tatlı kaşığı kırmızı biber (Ben bolca acı biber kullandım)
EV YAPIMI SUCUK TARİFİ
•Eti, kuyruk yağını, sarmısaklarıkııyma makinasından geçirin
•Baharatlarını ekleyip yoğurun ve ikinci kez makinadan geçirin.
•Tekrar iyice yoğurun. İkiye bölün ve iki ayrı pamuklu, bez torbanın içine koyun..
•Bezin içinde elinizle yayıp, merdaneyle üzerinden geçerek düzleyin.
•Balkonun serin bir köşesine pamuklu bir örtü serin.
•Sucuk torbalarını bu bezin üzerine koyun.
•Torbaların üzerine düz bir tahta veya sini koyup, en üstede ağırlık koyun. Ben su dolu bidonlar koydum. Su damacanaları da koyabilirsiniz.
•Bir gece bu şekilde bekleyen sucukları ertesi gün ipe asın.
•Bir hafta kadar ipte asılı kalsın. Arada elinizle kontrol edin.
•Bastırdığınız zaman eliniz içine gömülmeyecek ama hafif yumuşak olacak şekle gelince ipten alın ve sucukları torbalardan çıkarın.
•Bir el büyüklüğünde parçalara kesip buzdolabı poşetlerine koyun. Derin dondurucuda muhafaza edin.
•İstanbul gibi nemli yerlerde sucuğu kurutmak sanırım zor olacaktır. Sucuğu ayazda kurutmak, güneşte kurutmaktan daha etkili bir yöntem. Benim size tavsiyem, ayaz havalarda en azından iki gün sucuğu dışarda bekletmeniz. Fakat asmadan önce presleme işini yaparak içinde hava kabarcığı kalmamasına özen gösterin. Eğer nemli bölgelerde sucuk yapanlar varsa, tecrübelerini bizimle paylaşmaları çok faydalı olacaktır.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.