Ahır Dağında 2 Hektar Alan Kül Oldu
Kurban Bayramı’nda çıkan orman yangını bölge halkına korkulu dakikalar yaşatırken, yaklaşık 2 hektar alanın kül olmasına sebep oldu.
Kurban Bayramı’nın ikinci günü akşam saatlerinde çıkan orman yangınına ilişkin bir açıklama yapan Kahramanmaraş Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yangına anında müdahale edildiğini söyledi.
Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada: “Genelde ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıkan orman yangınları şehrin yeşil dokusunu adeta yok ediyor. Diğer bir ifadeyle sanki kentimizin ciğerleri yanıyor. Çünkü yeşil alanlar sadece bulundukları çevreye güzellik katmakla kalmıyor, oradaki kirli havayı temizleyip bol oksijen üretiyor.

Kahramanmaraş mücavir alan sınırlarını çevreleyen ormanlık alanlardan özellikle Ahır Dağının yemyeşil görüntüsü her orman yangınında biraz daha kararıyor. 30-40 yılda meydana gelen çam ağaçları birkaç saatte yanıp kül olurken yeşil örtü yerini simsiyah bir görünüme terk ediyor. Ahır dağının şehre bakan yamaçlarını ve şehir mücavir alanını sınırlayan ormanlık alanlardan geçtiğimiz yıl 12 adet bu yıl ise 6 adet orman yangını meydana geldi. Her yangında binlerce metrekare yeşil alan yok oldu. En son 4 gün önce geçtiğimiz kurban bayramının 2. günü 12 Şubat Mahallesi Adliye Binası Kuzeyinde dikkatsizlik sonucu çıkan orman yangınında 1.7 Hektar (17.000 m2) ormanlık alan yandı. Başlangıçta rüzgarla beraber hızla yayılan yangına Belediye İtfaiye Müdürlüğümüz elemanları risk alarak yangının kuzey ve güney yamacından itfaiye araçlarını dar orman yollarına girdirip, orman itfaiye ekiplerine sürekli su takviyesi yaparak yangının fazla büyümeden söndürülmesinde büyük rol oynadı. Orman yangını söndürme ve soğutma çalışmaları İl Jandarmadan gelen askerler, Kahramanmaraş Belediyesi AKMOD Başkanlığı gönüllüleri ve KADAK elemanlarının da katılımıyla yaklaşık 4 saat sürdü” denilerek bilgi verildi.

Öte yandan Kahramanmaraş Belediyesi İtfaiye Müdürü ve AKMOD Başkanı Cahit Küçükönder Ahır Dağına dikkatli bakıldığında, insanımızın ihmal ve dikkatsizliği sonucu meydana gelen orman yangınlarından dolayı ormanların neredeyse üçte birinin yandığını belirtti.
Küçükönder, Orman içerisinde mangal vs. ateşi yakılmamasını, izmarit atılmamasını, bağ ya da ormana yakın alanlarda kuru otların yakılmamasını, cam kırıklarının, cam ya da şişelerin ormanlık bölgelere atılmamasını görüldüğünde mutlaka toplanılmasını belirterek tüm insanları bu konuda son derece duyarlı olmaya davet etti.


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.