Kültür Bakanı Çelik: “sanatçıların, Kültür Adamlarının Yargı Kararları İle Muhatap Olması Benim Temenni Etmediğim Bir Şeydir”
- Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İngiltere İletişim ve Yaratıcı Endüstriler Bakanı Ed Vaizey ile birlikte 42. Londra Kitap Fuarını açtı. Dünyanın lider fuarlarından Londra Kitap Fuarı’nın onur konuğu olarak Türkiye’den yazar, sanatçı, çevirmen ve akademisyenlerden oluşan 160 kişilik bir grup ile fuarda yer alan Çelik, 10 ay hapis cezası alan Fazıl say ile ilgili yöneltilen bir soru üzerine ise, “Ben kuşkusuz hiç kimsenin söylediği bir sözden dolayı yargıyla muhatap olmasını istemem hele sanatçıların kültür adamlarının yargı kararları ile muhatap olması benim temenni etmediğim bir şeydir. Ama nihayetinde yargı karşısında sanatçı kültür adamı politikacı sıradan vatandaş hepimiz eşit durumdayız, ortaya çıkan karar sonuç nihayetinde bir yargı kararıdır ve söyleyebileceğim bir şey yok bu konuda” dedi.
Londra Kitap Fuarı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelik şiire, kitaba ve güzel söze en çok ihtiyacımız olan zamanlardan geçtiğimizi belirterek,‘‘En büyük ihtiyacımız kültürler arası diyalogdur, kültürlerin birbirini anlayabilmesi için edebiyat önemli bir araçtır. Dolayısıyla konuk ülke olduğumuz bu fuar diğer kültürlerin bizleri tanıması bizlerin diğer kültürlerle kaynaşması için büyük bir köprü olacaktır” ifadesinde bulundu.
İngiltere İletişim ve Yaratıcı Endüstriler Bakanı Ed Vaizey ise‘ Türkiye’nin büyüyen gelişen bir ülke olduğunu burada herkes biliyor tekrar söylemeye gerek yok dolayısıyla Kitap Fuarının konuğu olduğu ilan edildiğinde büyük bir mutluluk duydum Türkiye’yi daha yakından tanıma şansına sahip olacağımız için. Kültür iletişim en önemli araçlarından biridir dolayısıyla sanatçılarla geleneklerin tanınmasının geliştirilmesiyle ilerleyen ilişkiler daha sağlam olacaktır. Türkiye ile bir çok alanda önemli bağlarımız var. Konumum nedeniyle objektif olmalıyım İstanbul’un Olimpiyat Oyunları için göstermiş olduğu adaylık konusunda ancak şunu büyük bir güvenle söylüyorum ki bu oyunları İstanbul konuk etmeli, biz sonuna kadar tüm tecrübemizi paylaşmak için hazırız’ açıklamasında bulundu.
Açılış konuşmasının ardından Bakan Çelik Piri Reis’in 500 yıl yaşındaki haritasının replikasını Ed Vaihey’e takdim ederken, Ed Vaihey Penguin kitap evi yayınlarından John Sarrell’e ait ‘Yaratıcı Ada 2’ kitabını takdim etti.
Gazetecilerden Fazıl Say’ın aldığı hapis cezası ve ifade özgürlüğü üzerine gelen soruyu yanıtlayan Bakan, “Türkiye’nin demokrasisi ifade özgürlüğü ile Türkiye’de özgürlük alanı her geçen gün büyüyor. Gördüğünüz gibi son yargı paketi ile birlikte ifade özgürlüğü önündeki engeller biraz daha kaldırıldı. Ben kuşkusuz hiç kimsenin söylediği bir sözden dolayı yargıyla muhatap olmasını istemem hele sanatçıların kültür adamlarının yargı kararları ile muhatap olması benim temenni etmediğim bir şeydir. Ama nihayetinde yargı karşısında sanatçı kültür adamı politikacı sıradan vatandaş hepimiz eşit durumdayız, ortaya çıkan karar sonuç nihayetinde bir yargı kararıdır ve söyleyebileceğim bir şey yok bu konuda. Ceza süresi ise hukukçuların değerlendirmesidir. Ben dediğim gibi hiç bir kimsenin ifade özgürlüğü ile ilgili bir sorun yaşamasını istemem ama neticede ortaya çıkan bir yargı kararıdır” açıklamasında bulundu. Yurtdışından bu konuda yorum tepki alıyor musunuz sorusunu yanıtlayan Bakan ‘Bu konuda hiç bir eleştiriye maruz kalmıyorum bu konuda önceki ziyaretlerimizde de bu konuları çeşitli vesilelerle konuştuk Türkiye’deki yargı standartlarının demokrasi standartlarının yükseltilmesi konusunun hepsi farkında burada kitap fuarında tam tersine Türkiye’nin onur konuğu olması ile verilen mesaj şu edebiyatımızın gücü kadar Türkiye’nin demokrasisinin gücüyle, demokrasisinin gücüyle dış politikada etkinliğini artmasıyla, ekonomik ivmesiyle, okur yazarlık oranının artmasıyla ilgili olduğunu özellikle belirttiler. Kültür Bakanı ile yaptığımız görüşmede bunun sadece bir kitap fuarından ibaret değil bir medeniyetler buluşması platformu olduğu için Türkiye hem güçlü edebiyatı hem güçlü demokrasisi ve güçlenen ekonomi ve giderek güçlenen dış politikası nedeniyle burada bulunuyor’ açıklamasında bulundu.
Türkiye Ulusal Standı'nda “Öğle Arası Buluşmaları” adıyla profesyonel görüşmelerin yanı sıra Londra Yunus Emre Kültür Merkezi tarafından hazırlanan sergilerde hat, ebru, cilt sanatçılarından eserler yer alıyor.
“Konuk ülke Türkiye” programı Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesi, Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, İstanbul Ticaret Odası, Yunus Emre Enstitüsü'nün yanı sıra Londra Kitap Fuarı, British Council ve İngiliz Yayıncılar Birliği'nin destekleri ile hazırlandı.
Dünyanın lider fuarlarından Londra Kitap Fuarı her yıl yaklaşık 2600 firmanın katılımıyla 770.000 üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyor. Fuar telif hakları ve yayıncılık sektöründe yer alan son trendlere yer verirken ziyaretçilerin yazarlarla buluşması için de imkan sağlıyor.’Konuk Ülke Türkiye’ yi yazar, sanatçı, çevirmen ve akademisyenlerden oluşan grup seminer ve kitap imza günleri ile ziyaretçiler ile bir araya gelecek.
15 ve 17 Nisan tarihlerinde gezilebilecek olan fuar Earl’s Court Sergi Merkezinde yer alıyor.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.