Kosovalı Müslümanlardan Din Dersi, Başaörtüsü Ve Cami Protestosu

Kosovalı Müslümanlardan Din Dersi, Başaörtüsü Ve Cami Protestosu
Kosova müslümanları, kamu okullarında din dersi ile başörtüsü uygulamasına izin veren Eğitim Yasası'ndaki değişikliklerin Kosova Parlamentosu tarafından kabul edilmemesini protesto etti.

Kosova müslümanları, kamu okullarında din dersi ile başörtüsü uygulamasına izin veren Eğitim Yasası'ndaki değişikliklerin Kosova Parlamentosu tarafından kabul edilmemesini protesto etti.

Protestoda cami cemaati ayrıca, başkent Priştine'de büyük bir cami için belediye tarafından arsa tahsis edilmemesini de kınadı.

Müslümanlar, bu kez de açık havada Priştine'de Osmanlı döneminden kalan tarihi camilerin karşındaki Kosova Parlamentosu ve Priştine Belediyesi arasındaki meydanda Cuma namazını kıldı.

Camilere sığmayan yüzlerce müslüman, açık havada namazını kılmasının ardından, cami cemaatini temsil eden "Bashkohu" (Birleş) Hareketi'nin öncülüğünde protesto gösterisi düzenlendi.

Barışçıl protestoda konuşan "Bashkohu" lideri Fuad Remiqi, yeni bir caminin yapımı için arsa tahsisi yapmayan belediye yetkililerini sert bir dille eleştirdi.

Remiqi, Hristiyan Katolik cemaatini kastederek, "Başkalarına arsa tahsis ettiğiniz gibi, Priştineli Müslünamların ihtiyaçlarını karşılayacak caminin yapımı için, tarafları memnun edecek şekilde arsa tahsisi yapmanız gerekir. Müslünamların en doğal hakkını ihlal edemezsiniz" şeklinde konuştu.

Remiqi, bu hakkı kazanmaları için sonuna kadar mücadele edeceklerini ve bu talepten asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

Cemaat daha sonra protestolarını Kosova parlamentosu ve hükümet binasının karşısında sürdürdü. Kosova polisi, parlamento ile hükümet binalarını demir parmaklıklarla çember altına alarak geniş güvenlik önlemleri aldı.

Yüzlerce protestocu kentin ana meydanında tekbir getirdi. Ellerinde pankartlar taşıyan protestocular, "Kosova Müslümanlarına özgürlük" istedi. Burada da "Bashkohu" Hareketi lideri Remiqi ve Priştine Fatih Sultan Mehmet Camii imamı Shefqet Krasniqi tarafından yapılan konuşmalarda, kamu okullarında din dersi ile başörtüsünün uygulamasına karşı çıkan Kosova parlamentosu milletvekillerini sert bir dille eleştirdi.

Müslümanların temel hak ve özgürlüklerinin, siyasilerin kendi çıkarları uğruna ihlal edildiğini belirten konuşmacılar, müslümanların siyasiler tarafından ezilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Cami cemaatinin şimdiye kadar düzenlediği en kalabalık protesto gösterisi olaysız sona erdi.

Müslünamlar tarafından 2 ay önce düzenlenen ilk protesto gösterisi Kosova polisinin müdahalesiyle sona ermişti. Kosova'da nüfusun yüzde 90'nı oluşturan Müslümanların yakın bir tarihte yeniden protesto dzüenleyeceği bildirildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.