KKTC'de su sevinci

KKTCde su sevinci
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında "Barış Suyu Projesi" anlaşması imzalandı.

İmza törenine KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre katıldı.

Yaklaşık 50 yıllık özlemi gerçekleştirdiklerini belirten KKTC Başbakanı İrsen Küçük, bugün barış suyunun gelmesi için ilk imzaların atıldığını söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise yaptığı konuşmada, zaferle sonuçlanan barış harekatının yıl dönümünde anlamlı bir tören gerçekleştirdiklerini belirtti.

Çiçek, "Siyasi hayatım boyunca sayısız metnin altına imza attım ama bugün atmış olduğum imza hepsine bedel imzadır" ifadelerini kullandı. Çiçek, "Bizde bir temenni var, 'Su gibi aziz

olasın' derler. İnşallah su gibi aziz olacak bir proje. Proje sayesinde KKTC'deki kardeşlerimize ve eğer kalıcı barış sağlanırsa tüm ada halkına fırsat verecek önemli bir kaynağı buraya getirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

 Projenin 450 milyon dolarlık bir proje olduğunu belirten Çiçek, 150 milyon dolarlık enerji projesine de değinerek "Bir taraftan denizin derinliğinden adaya suyun gelmesi, diğer taraftan enerjinin gelmesi, havzanın medeniyet havzası haline gelmesi demektir" açıklamasını yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise açıklamasında, 1985'te başbakan olduğu günden bugüne tüm TC başbakanlarıyla KKTC'ye su getirilme konusunu görüştüklerini belirtti. Projenin ihale safhasına girdiğini ifade eden Eroğlu, AK Parti hükümetine teşekkür etti.

 "Mühim olan, projenin ihale safhasına getirilmesiydi" diyen Eroğlu, enerji konusunda da turistik tesislerin her geçen gün arttığı ve ekonomik faaliyetlerin sürdüğü dönemde enerjiye ihtiyaçları olacağını belirtti.

Kıbrıs halkı ise su projesinden dolayı oldukça memnun. Veli Hakkı, "Biz Türkiye'nin yalnız bu değil, bize yıllarca yaptığına minnettarız" derken, Levent Baykara ise projenin yıllardır olması gereken bir olay olduğunu ve memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

(İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.