Eroğlu: “İki Halk, Yan Yana Barış İçinde Yaşayabileceğini Gösterdi"

Eroğlu: “İki Halk, Yan Yana Barış İçinde Yaşayabileceğini Gösterdi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kapıların açılmasının adadaki iki halkın yan yana, barış içinde yaşayabileceğini gösterdiğini belirterek, “Geriye ne kalıyor. İki halkın barış içinde yaşayabileceği bir anlaşmaya varmak. Neticede her iki halkın da bir anl

- KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kapıların açılmasının adadaki iki halkın yan yana, barış içinde yaşayabileceğini gösterdiğini belirterek, “Geriye ne kalıyor. İki halkın barış içinde yaşayabileceği bir anlaşmaya varmak. Neticede her iki halkın da bir anlaşmaya ihtiyacı vardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, İş Kadınları Derneği yeni yönetim kurulunu kabul etti. Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, KKTC’de ve dünyada kadınların gün geçtikçe daha ön plana çıktıklarına işaret ederek, “Eskiden erkekler okur, kızlar okumaz diye bir düşünce vardı. Ama günümüzde gerek lise, gerekse üniversite çağında artık kız erkek ayırımı yoktur. Herkes istediği eğitimi almakta, istediği işi de yapabilmekte” dedi.

Kadınların siyaset konusunda biraz çekingen olduğunu kaydeden Eroğlu, her siyasi partinin kadın kollarının, erkeklerden daha fazla çalıştığını ancak adaylık söz konusu olduğunda tereddütlerin başladığını ve seçim zamanlarında teklifi götürdükleri kadınların tereddüt ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, şimdilerde bu tereddüt ortadan kalkarken, kontenjanların ortaya çıktığını belirterek, kadınların siyasette de daha aktif olması temennisinde bulundu. Eroğlu, “Sizin iş hayatında olmanız, bakanlıklarda üst kademelere kadar çıkmanız, hepimizin arzu ettiği bir şeydir” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, üniversiteyi bitirir bitirmez kendini Kıbrıs olaylarının içinde bulduğunu ve hala kurtulamadığını belirterek, Kıbrıs’ta kalıcı, yaşayabilir bir anlaşmaya varılması temennisini yineledi.

Eroğlu, “Müzakere masasında amacımız Kıbrıs’ta yaşayabilir, kalıcı olacağına inandığım bir anlaşmaya varmaktır. Bunun için uğraş vermekteyiz” dedi.

Güney Kıbrıs’ın, dünyanın tanıdığı, AB üyesi bir ülke konumunda iken, KKTC’nin sadece Türkiye tarafından tanınan bir devlet olmasının aralarındaki en büyük fark olduğunu kaydeden Eroğlu, “Çözümsüzlükten dolayı mağduriyet yaşayan biziz. Rumların bu anlaşma olması konusundaki isteksizliği, Türklerden daha fazla bir şey koparma iç güdüsünden kaynaklanıyor olabilir. Bu yanlış bir düşüncedir. Neticede her iki halkın da bir anlaşmaya ihtiyacı vardır” dedi.

Sınır kapıları açıldığında Güney Kıbrıs’ta başkan olan Papadopulos’un halkını korkutarak, KKTC’ye geçişlerini engellemeye çalıştığını kaydeden Eroğlu, buna rağmen iki halkın yan yana barış içinde yaşayabileceğini ortaya koyduğunu ve bunu tüm dünyaya gösterdiklerini söyledi.

Eroğlu, “Geriye ne kalıyor. İki halkın barış içinde yaşayabileceği bir anlaşmaya varmak. Ben memnuniyetle görüyorum ki Kıbrıs Türk halkı bir anlaşmadan yana. Özellikle müzakerelere desteğini belirten kurum ve kuruluşların olması beni memnun ediyor. Güney Kıbrıs’ta liderliği teşvik eden kitleler yok ki, bugüne kadar müzakere masasında bizden daha rahat oturuyor. Anlaşma olmasa da bizim hayatımız bir şekilde devam ediyor düşüncesinden kurtulamadılar. İnşallah bu yeni dönemde, mesafe kat edebilirsek, daha mutlu olacağız” şeklinde konuştu. Eroğlu sözlerine, “Biz halkımıza hep olabilecekleri söyledik. Rum tarafı ise olması mümkün olmayan şeyleri söyleyerek, halkını çözüme hazırlamamaktadır. Bütün göçmenler geri dönecek diyorlar. Bunun aradan 40 sene geçtikten sonra mümkün olmadığını söylemeleri gerekirken hep umut pompalıyorlar” şeklinde devam etti.

KKTCK Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Güney Kıbrıs’ta kurum ve kuruluşların hükümet üzerinde anlaşın diye baskı kurduğunu görmüyorum. Halk da kendi liderini bir anlaşmaya ihtiyaçları olduğu baskısı altına alabilirse, anlaşma daha kolay olabilir diye düşünüyorum” dedi

Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasının sonunda, İş Kadınları Derneği’ne desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Anlaşma yapmak sadece benim elimde değil. İnşallah karşı taraf da daha makul önerilerle gelir ve bir sonuca varırız. Hala umudumuzu yitirmedik” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.