Cumhurbaşkanı Gül Türk-litvan İş Forumu'nda Konuştu
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk işadamlarına Avrupa Birliği üyesi ülkelerde uygulanan vize "haksızlığının" sona erdirilmesi için gerekli adımların atılmasını beklediklerini söyledi.
Litvanya temaslarının ikinci gününde katıldığı Türk-Litvan İş Forumu'nda konuşan Gül, "Türkiye 1996 yılından beri AB'nin Gümrük Birliği'ne tam üye olan bir ülke. Hatta öyleki birçok üye, AB'ye üye olmadan önce Türkiye onlarla gümrük birliği içerisindeydi. Hatta bu anlamda AB'ye üye olup da, gümrük birliği daha sonra başlayanlar bile var. O açıdan Türkiye'nin bu ayrıcalıklı özelliğinin ve öneminin de tüm üye ülkeler tarafından takdir edilmesini istiyoruz" dedi.
Gül, "Burada çok önemli bir konu, vize meselesi. Sizler ürettiğiniz malları gümrük birliği içerisinde rahatlıkla dolaştırırken, bu malları üretenler ve bu malların sahipleri olarak gümrük birliği üyesi ülkeler yani AB üyesi ülkeler içerisinde rahatlıkla dolaşamıyorsunuz. Öyle oluyor ki, fuarlara gidip fuarlarda mallarınızın başında duramıyorsunuz. Vize işlemleri maalesef çok uzun sürüyor ve burada büyük bir haksızlık oluyor. O bakımdan Litvanya'nın dönem başkanlığı sırasında da başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün yetkililerden ricamız, bu konuyla ilgili bizim olmadığımız toplantılarda, bunun adil olmadığının tartışılması ve bu konuda beklediğimiz adımların atılmasıdır. Avrupa Birliği, Latin Amerika'daki Brezilya ile bile, daha üyelik müzakerelerine başlamamış ülkelerle bile vize muafiyeti anlaşmaları imzalarken, Türkiye gibi büyük bir ekonomi ile bunu yapmaması büyük bir noksanlıktır" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE ÜYELİK SÜRECİNDE GERÇEKÇİ AMA AHDE VEFA OLMALI"
Türkiye gibi nüfusu ve ekonomisi büyük ülkelerin AB'ye tam üyelik ve müzakere süreçlerinin hep sancılı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bunun farkındayız. Daha önce İngiltere ve İspanya gibi büyük ekonomi ve nüfusların tam üyeliklerinde de birçok zorluklar olmuştu. Biz bu sürece gerçekçi ve realist olarak yaklaşıyoruz. Ama şunun kesinlikle unutulmamasını istiyoruz, AB'nin temel prensiplerinden birisi ahde vefadır. 2005 yılında, AB'nin bütün üyelerinin cumhurbaşkanlarının, başbakanların Türkiye'nin tam üyelik sürecini başlatma iradeleri tazeliğini korurken, bütün üye ülkelerin bu imzalarına sadakat göstermelerini göstermek de şüphesiz ki bizim hakkımızdır" ifadelerini kullandı.
VİKİNG TREN PROJESİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ayrıca, "Viking Tren Projesi imzalancak ve buradan çıkacak vagonlar Karadeniz üzerinden Türkiye'ye, Türkiye'den de Ortadoğu başta olmak üzere birçok coğrafyaya ulaşacak. Aynı şekilde Türkiye'den gelen vagonların da buralara direk gelebilmeleri mümkün olacak. Bunun çok büyük bir avantaj olduğuna inanıyorum. Ayrıca Haziran ayında Litvanya Havayolları'na ilaveten, Türk Hava Yolları da İstanbul ile Vilnius arasında seferlere başlayacaktır" dedi.
Gül, Litvanya ve Türkiye'nin son dönemdeki ekonomik krizlerden en az etkilenen ülkeler arasında olduğunu belirtti. Litvanyalı işadamlarına Türkiye'ye yatırım yapmaya çağıran Gül, "Türkiye, son 10 yıl içerisinde AB ortalamasından 5 kat daha fazla büyümüştür" dedi.
Türkiye'nin ekonomik hinterlandının çok geniş olduğunu ifade eden Gül, Litvanyalı işadamlarının Türk meslektaşları ile bu coğrafyalarda ortaklıklar yapabileceklerini söyledi. Gül, "Türkiye'nin potansiyeli büyük, bu potansiyeli değerlendirmek sizin elinizdedir" diye konuştu.
BİR DİZİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜNE İMZA ATILDI
Forumun ardından ilk olarak MÜSİAD ile Litvanya Sanayiciler Konfederasyonu arasında işbirliğine dair mutabat zaptı imzalandı. Daha sonra TRT ile Litvanya Devlet Televizyonu arasında işbirliği protokolünü imza atıldı. Son olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Litvanyalı meslektaşı Rimantas Sinkevicius tarafından, ulaştırma ve lojistik alanında işbirliği protokülü imzalandı.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.