Beşir Atalay: “Nerede Afet, Felaket, İhtiyaç Olursa Türkiye Olarak Mutlaka Yardıma Koşuyoruz”

Beşir Atalay: “Nerede Afet, Felaket, İhtiyaç Olursa Türkiye Olarak Mutlaka Yardıma Koşuyoruz”
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üyesi ülkelerin ilk günkü Afet Risk Yönetimi toplantısı sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin nerede afet, felaket, ihtiyaç olursa oraya yardıma koştuğunu belirtti.

- Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üyesi ülkelerin ilk günkü Afet Risk Yönetimi toplantısı sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin nerede afet, felaket, ihtiyaç olursa oraya yardıma koştuğunu belirtti.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Beşir Atalay, “Bugün Gebele’de önemli bir toplantı için bulunuyoruz. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’yla Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği Afet ve Risk Yönetimi konusunda bir toplantı. EKO üyesi ülkeler katlıyor, 10 ülke. Biz de Türkiye olarak bu önemli toplantıya hem benim sorumluluğumda Başbakan Yardımcısı olarak hem AFAT Başkanı, AFAT’tan büyük bir heyet olarak katılıyoruz. Ben önce tabi Azerbaycan Hükümetine, kardeş Azerbaycan’ın Olağanüstü Haller Bakanlığı’na da çok teşekkür ediyorum. Doğrusu bu Gebele şehrini ilk defa görüyoruz. Azerbaycan’ın yeni kongre merkezi, turizm merkezi, kayak merkezi bir şehir. Burayı da bu vesileyle görmüş olduk ve dolayısıyla çok beğendik. Bu toplantının gündemi çok hayati bir konu. Biliyorsunuz EKO üyesi ülkelerin hepsinde afetler olmaktadır” dedi.

Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğunu ve bu tür toplantıların bu yüzden çok önemli olduğunu kaydeden Atalay, “Afete maruz ülkeleriz bizler. Türkiye mesela deprem kuşağında bir ülke. Azerbaycan, İran buralarda da hem deprem olmakta hem başka afetler. İşte bu kardeş ülkeler bir arada ki bu Türk Cumhuriyetler EKO’nun içerisinde biliyorsunuz. Bu konuda daha yakın işbirliği için bir araya geldik. Birbirimizin tecrübesini paylaşacağız. Afetle mücadelede birbirimize hangi katkıları verebiliriz, bunları burada araştırıyoruz. Aynı zamanda tabi Birleşmiş Milletlerin kuruluşları da burada özellikle OCHA gibi UNICEF gibi kuruluşlar katılıyorlar. Bu da toplantıya büyük bir zenginlik katıyor. Bilhassa son zamanları düşünürsek tabi Afganistan’da toprak kayması oldu bir köy toprağın altında kaldı, Türkiye’de Soma’da büyük bir kömür ocağı kazası oldu, 301 kişi hayatını kaybetti. Bütün bunlar afetin türleri. Onlara da burada tekrar rahmet diliyoruz. İşte böyle durumlarda birbirimize en hızlı şekilde yardım edebiliriz ve birbirimizin risk yönetiminde hangi mesafeler aldık onlardan nasıl faydalanırız toplantının ana konusu olacak. 2 gün burada tecrübe paylaşımı olacak. Ve hangi ülkenin hangi konuda daha ileri tecrübeleri var onları diğer ülkeler paylaşacak” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda afet yönetiminde büyük ilerlemeler kaydettiğini belirten Atalay, “Doğrusu burada da açılış konuşmamda ifade ettim Türkiye olarak biz son yıllarda biz bu afet yönetiminde büyük bir mesafe aldık. Başbakanlığa bağlı olarak geliştirdiğimiz AFAD yönetim sistemiyle doğrusu daha hızlı hareket ediyoruz. Hem afete hazırlık olarak, çok çalışma yapıyoruz. Afete daha hazır bir ülke hem de afet sonrası hızlı bir müdahale. Hem Türkiye olarak uluslararası alanda da biz çok aktifiz. Nerede bir afet olursa, bir felaket, bir ihtiyaç olursa mutlaka Türkiye olarak yardıma koşuyoruz. O özelliğimizi doğrusu çok geliştirdik. BM ile de bu manada çok yakın bir irtibat içerisindeyiz ve Uluslararası İnsani Yardım Zirvesi de Türkiye’de yapılacak önümüzdeki yıl BM’nin. Bu manada biz afet ve afetle mücadele olarak doğrusu daha fazla çalışma yapmak durumundayız” dedi.

BEŞİR ATALAY: “NEREDE AFET, FELAKET, İHTİYAÇ OLURSA TÜRKİYE OLARAK MUTLAKA YARDIMA KOŞUYORUZ”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.