Azerbaycan Devlet Petrol Fonu, Doğalgaz Projelerini Yönetecek Yeni Şirkete Yatırım Yapacak

Azerbaycan Devlet Petrol Fonu, Doğalgaz Projelerini Yönetecek Yeni Şirkete Yatırım Yapacak
Azerbaycan Devlet Petrol Fonu, Şahdeniz-2, TANAP ve TAP doğalgaz projelerini yönetecek yeni şirkete 2,5 milyar dolar yatırım yapacak.

- Azerbaycan Devlet Petrol Fonu, Şahdeniz-2, TANAP ve TAP doğalgaz projelerini yönetecek yeni şirkete 2,5 milyar dolar yatırım yapacak.

Bakü’de düzenlenen Azerbaycan Yatırım Zirvesi çerçevesinde basına açıklama yapan Azerbaycan Devlet Petrol Fonu (ADPF - SOFAZ) İcra Direktörü Şahmar Mövsümov, ADPF’nin 5 yıl içerisinde Şahdeniz-2, TANAP ve TAP doğalgaz projelerini yönetecek yeni şirkete 2-2,5 milyar dolar yatırım yapacağını kaydetti. Mövsümov, bu kaynağın şirketin faaliyetlerinin finansmanına ayrılacağını belirtti.

Yönetici şirketin faaliyetlerinin finansmanına ayrılacak kaynağın gider olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Mövsümov, “Bu yatırımlar Güney Doğalgaz Koridoru gelir getirmeye başladığında geri ödenecek. 2023-2024 yıllarında çıktıların geri ödeneceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şahdeniz doğalgaz ve kondens gaz havzasının işletiminin ikinci aşaması ve Güney Doğalgaz Koridoru'nun oluşturulmasına ilişkin projelerle ilgili çalışmalara ilişkin kararı imzalamıştı. Bu doğrultuda kurulan devlet komisyonu Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) Şahdeniz-2, Güney Kafkasya Boru Hattı’nı genişletmesi, TANAP ve TAP projelerindeki hissesi ve diğer mali yükümlülüklerinin kamu kaynaklarıyla finansmanı konularında karar vermişti. Ayrıca komisyonun önerileriyle, hisselerin yüzde 51’i devlete ve yüzde 49’u SOCAR’a ait olmak üzere, 100 (yüz) milyon dolar öz sermayeye sahip bir kapalı anonim şirketin kurulması kararlaştırılmıştı. Ayrıca karar gereğince, Azerbaycan Devlet Petrol Fonu yeni kurulacak şirketin projelerdeki hissesinin finansmanı için de uzun vadeli kredi sağlayacak.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.