Abd, Suriyeli Muhalifleri Ürdün'de Eğitiyor
- Almanya'da haftalık yayımlanan 'Der Spiegel' dergisi tarafından pazar günü yayımlanan rapora göre, ABD, Ürdün'de silahlı Suriyeli muhalif gruplara harp taktikleri doğrultusunda askeri eğitim veriyor.
Der Spiegel tarafından ortaya atılan iddiada Amerikalıların Ürdün'de özel şirketler için mi yoksa ABD ordusu için mi çalıştıklarının henüz tam olarak netlik kazanmadığı belirtilirken bazı çalışanların ise askeri üniformalı oldukları kaydedildi. Raporda, son 3 ay içerisinde Ürdün'de askeri eğitim alan ortalama 200 Suriyeli muhalifin olduğu belirtilirken bu sayının önümüzdeki günlerde bin 200'e çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi. Ayrıca çoğunlukla gerilla taktikleri kullanan muhaliflere daha çok anti-tank silahlarını kullanmaya yönelik eğitim verildiği bildirildi.
Ürdün İstihbarat Teşkilatı’nın da bu durumdan haberi olduğunu ve bu askeri eğitime destek verdiğini kaydeden Der Spiegel, Ürdün istihbaratının maksadının ‘radikal muhafazakar’ gruplardan uzak bir şekilde Suriyeli muhaliflerden toplam 10 bin kişilik bir ordu kurmak olduğunu bildirdi. Ürdün’ün esas maksadının, Selefi gurupların ülkesinden geçip Suriye’ye girmelerini durdurup daha sonra Ürdün’e zarar verecek Selefi hareketlere karşı koymak olduğu bildirildi. ABD Savunma Departmanı sözcüsü, Der Spiegel tarafından yayımlanan güncel rapor hakkında yorum yapmayı reddederken İngiliz ve Fransız Savunma Bakanlıkları da rapora ilişkin herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı.
İngiliz kaynaklı Guardian gazetesi de Cumartesi günkü baskısında Suriyeli muhaliflere Ürdün'de Amerikalı subaylar tarafından eğitim verildiğini yazmıştı. Ürdün Güvenlik Güçleri'nden alınan bilgiler doğrultusunda yapıldığı belirtilen haberde ABD tarafından Suriyeli muhaliflere Ürdün'de verilmeye başlanan askeri eğitime ilerleyen zamanlarda İngiltere ve Fransa'nın da katılacağı bilgisi yer almıştı. Suriye'de Devlet Başkanı Beşer Esad'a karşı muhalif gruplar tarafından başlatılan isyan önümüzdeki günlerde 2. yılını dolduracak. Ülkede karışıklıkların başlamasından bu yana resmi verilere göre 70 bin kişinin hayatını kaybettiği, 1 milyon dolaylarında Suriyelinin de komşu ülkelere iltica ettiği ifade ediliyor. Muhalif gruplarla Esad güçleri arasındaki bu iç savaşın Sunni-Şii çatışmasına dönerek tüm Ortadoğu'da karışıklığa yol açmasından korkuluyor. ABD, şimdiye kadar Suriyeli muhaliflere tıbbi ve gıda yardımı yaptığını kaydederken, herhangi bir silah yardımı yaptığı halde bu silahların Selefi gurupların eline geçmesinden korktuğunu bildirmişti.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.