SICAK BİR YÜREĞE SAHİP MİYİZ?

Sıcak bir yüreğe sahip olmak ne demek? Zaten bütün yürekler sıcak değil mi? İçinde sevgi, şefkat, merhamet barındırmayan yürek sıcaklığını sadece barometre ölçer. Gerçek sıcaklık sevgiden, şefkatten, merhametten oluşan sıcaklık ki, onu ancak başka bir yürek ölçer. 

Büyük Rus Yazarı Turgenyev, bir kış günü evine doğru giderken, yolda üşümüş ve dilenen birini görür. Ona para vermek ister ama bütün ceplerini karıştırdığı halde para bulamaz.

Bunun üzerine dilencinin ellerini eline alır, onu elleriyle ısıtacak şekilde biraz tutar, “Kusura bakma kardeşim, sana verecek bir şey bulamadım” der.

Dilenci, “Verdiniz ya işte. Ellerimden tutup bana kardeşim dediniz ya” der.

Bazen sıcak bir tebessüm, bir güzel selam, içten bir dokunmadır, yürek sıcaklığı. Biri üşüyorsa ona sıcaklığınızı hissettirmektir. 

Havanın çok soğuk olduğu bir kış gününde erenlerden biri pencereden bakarken, sokaktaki yoğurtçuyu görür, kızına seslenir: “Bir kap getir de yoğurt alayım.”

Kız, “Baba evde yoğurt var. İhtiyacımız yok ki” der. Babası, “Bizim ihtiyacımız yok ama anlaşılan yoğurtçunun çok ihtiyacı var kızım. Baksana bu soğukta bizim sokaktan üç kere geçti.”

İşte yürek sıcaklığı; o yoğurtçunun üşümüşlüğüne yorgan olmak, muhtaçlığına derman olmaktır.

Hukuk Fakültesinde okurken evimiz Hamamönü’ndeydi. Zaman zaman okula giderdim. Demir yolu üst geçidinin ayağında bir ayakkabıcı vardı. Yaşlı ayakkabıcı bir ağacın altında bir iskemleye oturur, üstüne çul çeker, o soğuk kış günlerinde ayakkabı boyardı. Ufak tefek tamir işleri de yapardı. Onu görünce hiç ihtiyacım olmadığı halde ayakkabımı boyatırdım. Hal hatır sorardım. “Allah'a çok şükür Allah bize burada bir rızık veriyor, geçiniyoruz” derdi. Herkesin evden zor çıktığı soğuk kış günlerinde onun açıkta çalışmasının ne kadar zor olduğunu düşünürdüm. O ise şükrederdi ve bana da Allah'tan zihin açıklığı dilerdi. Onun sözleri de bana yürek sıcaklığı verirdi.

Yürek sıcaklıkları birbirini besler. Tıpkı parlak, temiz iki aynanın karşılıklı birbirinde yansıyıp aradaki ışığı çoğalttığı gibi. 

Çevremize şöyle bir bakalım ve durup düşünelim, yüreğimiz sıcak mı?

Yoksa cuma günleri hayırlı cumalar diyerek, kutlu gecelerde mesaj çekerek, içerikten ve yürek sıcaklığından yoksun klişe iletileri paylaşıyor muyuz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Durdu Güneş Arşivi